Gsm stralen: wat straalt je gsm uit?

Dagelijks staan we blootgesteld aan velen soorten stralingen. Bij de woorden straling of elektromagnetische velden beginnen sommige mensen al te huiveren. Vaak denken ze aan schadelijke radioactiviteit, maar licht is ook een vorm van straling, het is weliswaar de enige vorm van straling die we kunnen zien.

Mobiele telecommunicatie

Mobiele telecommunicatie, die de laatste jaren een spectaculaire ontwikkeling kende, is één van de toepassingen van elektromagnetische golven. Net als satellieten, radio- en televisiezenders gebruikt de mobiele telefonie radiogolven om informatie, over een grote afstand, te verspreiden. Deze radiogolven hebben een frequentie tussen 10 Mz en 300 GHz ( Hz = 1 trilling per seconde). Dit is radiofrequente elektromagnetische straling (RF). Deze straling behoort tot de categorie van niet ioniserende straling. Dit wil zeggen dat die straling niet radio-actief is. In tegenstelling tot radioactieve straling, zoals röntgen- en gammastralen is RF-straling niet sterk genoeg om op korte termijn echt grote schade aan te richten in ons lichaam.

Wat is de invloed van mobiel telefoneren op je gezondheid?

Elke dag krijgen we een te maken met een hoop radiogolven, maar zijn deze radiogolven gevaarlijk voor de gezondheid? Wat kunnen ze doen met het lichaam? Dit hangt van veel verschillende factoren af: onder meer de frequentie van de radiogolf, de stralingsintensiteit en de duur van de blootstelling aan deze stralen. Een cruciale rol wordt vertolkt door de afstand tot de stralingsbron.het soort straling dat gebruikt wordt door gsm masten kun je een beetje vergelijken met een microgolf, deze gebruikt ook hoge frequenties. Zls het vermogen, of de sterkte van deze hoogfrequentie sterk genoeg is kan je er iets mee doen opwarmen. Hetzelfde geldt voor gsm stralen. Als de straling krachtig genoeg is kan het zijn dat je lichaamstemperatuur lichtjes gaat stijgen. Als men spreekt over thermische effecten bij het gebruik van een gsm, dan spreekt men over de opwarming van de omgeving van het oor en de hersenen. Deze opwarming is echter te meten, enkele wetenschappers beschrijven een opwarming van het lichaam met enkele tienden graden Celsius bij langdurig gebruik van een gsm-toestel.
Dit opwarmingseffect is het enige effect van gsm-straling op het menselijk lichaam waar de wetenschap op dit moment duidelijkheid heeft.

Hoe evolueert het mobiel telefoneren?

De gsm-systemen gebruiken steeds hogere frequenties en meer bandbreedte. UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) of de mobiele telefonie van de derde generatie (3G), de opvolger van de gsm, gebruikt nog hogere frequenties en nog meer bandbreedte. De UMTS-technologie maakt mobiele internettoegang en multimediatoepassingen mogelijk. Deze technologie vraagt een heel nieuw netwerk met antennes en bassisstations. Er moeten meer masten gezet worden dan voor de gsm toestellen. In Nederland heeft het onafhankelijk onderzoekscentrum TNO onderzoek verricht naar de mogelijke effecten van elektromagnetische straling van gsm-)antennes. Tijdens de blootstelling aan de stralingen van het type UMTS voelden twee groepen van proefpersonen ongemakken zoals hoofdpijn, duizeligheid, gevoel van onbehagen, … Hoewel het onderzoek op zich geen uitsluitsel kan geven, verdienen deze resultaten de nodige aandacht en nog verder onderzoek.

Kan je elektromagnetische straling beperken?

Straling van gsm-masten kan je moeilijk ontwijken, heel het land is op dit ogenblik gedekt voor gsm-bereik. Besef dat bellen met een gsm voor een grotere stralingsbelasting op je lichaam zorgt dan de achtergrondstraling van de gsm-antennemasten. Wie zich zorgen maakt over stralingsbelasting van antennes, kan zich in huis beschermen door ramen en glazen deuren te beplakken met een speciale folie. Zij houden een groot deel van de stralingen tegen. Sommige van deze producten of leveranciers zijn echter niet betrouwbaar. Besef ook dat je in een huis dat weinig gsm-straling doorlaat, juist veel stralingsbelasting oploopt als je belt met een mobiel toestel, omdat dit dan zelf sterker moet ‘stralen’.
© 2008 - 2025 Edwaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt je afstandsbedieningWil je weten hoe de afstandsbediening van jouw televisie, stereo of video werkt? Hier staat in korte lijnen uitgelegd de…
Dagcrème met zonnefactor: Is een crème met SPF echt nodig?Veel vrouwen hebben het al tot hun dagelijkse routine gerekend: een crème of gezichtscrème met een zonnefactor. Zelfs in…
Je huid, de zon en de UVA- en UVB-stralenJe huid, de zon en de UVA- en UVB-stralenZonlicht zorgt ervoor dat onze hersenen een soort endorfine aanmaken. Dit zorgt ervoor dat zonlicht ons in een goed hume…
Snel en veilig bruinen in de zonWanneer de zomer eraan komt, heeft iedereen de neiging al zijn kleren uit te trekken, terecht natuurlijk. Maar sommigen…

De werking van het immuunsysteemDe werking van het immuunsysteemEen optimale werking van ons immuunsysteem is essentieel voor behoud van een goede gezondheid. Het beschermt tegen aller…
Wat te doen bij een tekenbeetEen teek is een klein insect dat zich voedt met bloed van dieren of mensen. Teken leven voornamelijk in bossen en struik…
Edwaar (23 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.