Jeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelen

Jeugdpuistjes (acné) bestrijden en behandelen Jeugdpuistjes, ook wel acné genoemd, zijn ontstekingen van de talgklieren in de huid. Bij acné zie je puistjes vooral in het gezicht, omdat de meeste en grootste talgklieren zich op het voorhoofd, de kin en tussen de schouderbladen bevinden. Jeugdpuistjes komen het meest voor in de puberteit, omdat bij de meeste pubers de productie van de geslachtshormonen tussen vijftien en negentien jaar toeneemt. Daardoor gaan de talgklieren nog meer talg produceren. Bij het behandelen van acné is het heel belangrijk om de huid erg goed te reinigen. Dat gaat het best met schoon water of met een milde zure huidreiniger met benzoylperoxide.

Wat zijn jeugdpuistjes?

Jeugdpuistjes, ook wel acné genoemd, zijn ontstekingen van de talgklieren in de huid. Over het hele lichaam zijn deze klieren aanwezig, behalve in de handpalmen en in de voetzolen. Bij de meeste mensen die veel last hebben van acné zie je puistjes vooral in hun gezicht. En dat is nu juist de plek, waar ze het meest zichtbaar voor anderen zijn. Dit is geen toeval, want de meeste en grootste talgklieren bevinden zich op het voorhoofd, de kin en tussen de schouderbladen. Acné komt het meest voor bij pubers.

Waarom komen jeudpuistjes in de puberteit

Bij de meeste pubers neemt de productie van de geslachtshormonen toe tussen vijftien en negentien jaar. Daardoor gaan de talgklieren nog meer talg produceren. Talg is een soort huidsmeer dat zich gaat vastkleven aan dode huidcellen. Door deze verkleving raken de afvoerkanaaltjes van de talgklieren verstopt. Daardoor ontstaat op een bepaalde plek een opeenhoping van vet. De talgproductie gaat door, waardoor die opeenhoping blijft groeien. De puist is een feit.

Oorzaken van jeugdpuistjes

  • De toename van de productie van de geslachtshormonen
  • stress
  • een hoge vochtigheidsgraad in de lucht
  • medicijnen
  • make-up
  • te strakke kleding

Tips om jeugdpuistjes te behandelen

  • Gebruik schoon water: Heel belangrijk is om de huid goed te reinigen met schoon water of met een milde zure huidreiniger met benzoylperoxide
  • Gebruik geen zeep, want dat kan irritatie aan de huid veroorzaken, waardoor er juist meer pukkels gaan ontstaan.
  • Wrijf nooit met een handdoek over het gezicht, want daardoor worden de puistjes kapot gewreven en raakt de huid beschadigd.
  • Gebruik niet te veel make-up. Het beste is eigenlijk geen make-up over de puistjes te smeren. Make-up sluit namelijk de poriën af, waardoor er ook nu nieuwe puistjes kunnen ontstaan. Wil men toch een laagje op het gezicht, gebruik dan producten die gemaakt zijn op waterbasis.
  • Nooit puisten uitdrukken. Bacteriën komen namelijk in het wondje terecht, waardoor het risico van een grotere ontsteking ontstaat.

Het gebruik van gel en crème

Er zijn middelen in de handel, die helpen bij het behandelen van jeugdpuistjes. Deze beste middelen bevatten benzoylperoxide. Deze stof is verwerkt in een gel en in een crème, die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Verwacht echter niet direct resultaat. Na een week of vier kunnen de puistjes minder worden.

Dermatoloog

Bij een bovengemiddelde hoeveelheid jeugdpuistjes helpen de drogistartikelen onvoldoende en is het raadzaam om naar huisarts te gaan. Deze kan de beoordelen of het noodzakelijk is om door te verwijzen naar een dermatoloog. Deze gespecialiseerde huidarts kan overgaan op antibiotica of nog een stapje verder: de liposomale fotodynamische therapie. Bij deze therapie worden door middel van een zuur van liposomende de puistjes lichtgevoelig gemaakt om vervolgens met een speciale lichtbron te worden behandeld. De puistjes verdwijnen zonder littekens achter te laten.
© 2008 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesAcne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesVeel jongeren hebben last van jeugdpuistjes. Deze jeugdpuistjes ontstaan door een te veel aan talg. Daardoor kan de acne…
Jeugdpuistjes: Feiten, fabels en wat wel en niet te doenJeugdpuistjes: Feiten, fabels en wat wel en niet te doenAcne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes, is een veelvoorkomende aandoening die bij de meeste mensen tussen de twaalf en ach…
Wat te doen bij jeugdpuistjes (Acne)?Wat zijn jeugdpuistjes? Jeugdpuistjes, ook wel Acne genoemd, is een ontstekingsreactie binnenin een talgkliertje. Jeugdp…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…

Ceder, bijbels aroma voor onze tijdDe Libanonceder (Cedrus libani), die we uit de Bijbel kennen, bedekte in de oudheid samen met cypressen en eiken in enor…
De hartfrequentieDe hartfrequentieMet de hartfrequentie bedoelen we de slagen die het hart maakt per minuut, het wordt ook wel de hartslag genoemd. Bij ee…
Bronnen en referenties
  • De apotheker
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 12-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.