Groene thee - Gezond antioxidant
Groene thee is lekker, gezond en wordt door de geneeskrachtige werking al eeuwen in de Chinese geneeskunde toegepast. Groene thee bevat veel polyfenolen; welke een krachtig antioxidant zijn en heeft een antivirale, antibacteriële werking, een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, het hart, cholesterol, bloeddruk en leverfuncties. Er wordt veel onderzoek gedaan naar een mogelijk gunstige werking van groene thee op de vorming van kankercellen.
Groene thee en antioxidanten
Groene thee wordt al ca. 5000 jaar in China gedronken en toegepast als geneeskrachtig middel. Groene thee is van dezelfde plant afkomstig als zwarte thee. Het verschil is dat Groene theebladeren eerst licht worden gestoomd, voordat ze worden gedroogd. Hierdoor worden de zgn. fermentatie enzymen niet geactiveerd en treedt fermentatie niet op. Groene thee wordt dus in tegenstelling tot zwarte thee niet gefermenteerd en bevat hierdoor veel meer waardevolle
polyfenolen. Deze polyfenolen zijn zeer krachtige
antioxidanten.
Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die schade doen aan ons lichaam en verouderingsprocessen versnellen.
Groene thee bevat gezonde polyfenolen
Uit diverse onderzoeken naar ongefermenteerde groene thee komen sterke aanwijzingen naar voren dat groene thee een beschermend effect heeft bij een aantal serieuze aandoeningen. Ongeveer eenderde (30 - 40%) van groene thee bestaat uit polyfenolen. Deze polyfenolen lijken de belangrijkste rol te spelen in deze gezondheidseffecten. Een kop groene thee bevat gemiddeld zo'n 50 -150 mg polyfenolen.
Geneeskrachtige werking van groene thee
Geneeskrachtige groene thee (polyfenolen) blijkt de volgende positieve, gezondheidsbevorderende eigenschappen te hebben, een:
- Antioxidatieve werking, 'vangt' vrije radicalen
- Antivirale en antibacteriële activiteit. De polyfenolen blijken antibacteriële eigenschappen te hebben.
- Positieve werking op hart, bloeddruk en bloedstolling en cardiovasculaire aandoeningen. Uit onderzoek komt naar voren dat groene thee een mild beschermend effect lijkt te hebben bij cardiovasulaire aandoeningen. Het blijkt het cholesterolgehalte te verlagen, een gunstige werking te hebben op de bloedplaatjes en de bloeddruk te verlagen
- Bloedsuikerverlagende werking
- Leverfunctiestoornissen. Leverbeschermende werking. Groene thee blijkt de lever te beschermen tegen
- Diverse toxinen c.q. giftige stoffen
Toepassingen in de geneeskunde
De traditionele Chinese geneeskunde past groene thee toe bij:
- Hoofdpijn
- Lichaamspijnen
- Spijsverteringsproblemen
- Depressie
- Immuunzwakte
- Ontgifting
- Stimulans algemeen
Groene thee - bijwerkingen cafeïne
Neveneffecten of bijwerkingen van groene thee kunnen veroorzaakt worden door de
cafeïne die in groene thee zit. De cafeïne kan een stimulerende werking hebben, maar ook eventueel leiden tot slapeloosheid, onrust en nervositeit. Groene thee bevat echter minder cafeïne dan koffie. Een kop groene thee bevat gemiddeld 50 mg cafeïne, terwijl een kop koffie gemiddeld tot zo'n 150 mg cafeïne kan bevatten. Andere neveneffecten van groene thee zijn nooit geconstateerd. In het 5000 jarig gebruik van groene thee zijn verder geen bijwerkingen naar voren gekomen.
Extractcapsules
Groene thee is gewoon als thee verkrijgbaar. Tegenwoordig hebben merken als Pickwick, van Nelle, het Kruidvat etc. ook groene thee. De traditionele groene thee is vers verkrijgbaar in Chinese winkels en apotheken. Naast de theevorm bestaat groene thee ook als groenethee-extract in o.a. capsule vorm en is bv. verkrijgbaar van het merk Bonusan, maar ook in vele andere merken.
Lees verder