Groene thee - Gezond antioxidant

Groene thee - Gezond antioxidant Groene thee is lekker, gezond en wordt door de geneeskrachtige werking al eeuwen in de Chinese geneeskunde toegepast. Groene thee bevat veel polyfenolen; welke een krachtig antioxidant zijn en heeft een antivirale, antibacteriële werking, een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel, het hart, cholesterol, bloeddruk en leverfuncties. Er wordt veel onderzoek gedaan naar een mogelijk gunstige werking van groene thee op de vorming van kankercellen.

Groene thee en antioxidanten

Groene thee wordt al ca. 5000 jaar in China gedronken en toegepast als geneeskrachtig middel. Groene thee is van dezelfde plant afkomstig als zwarte thee. Het verschil is dat Groene theebladeren eerst licht worden gestoomd, voordat ze worden gedroogd. Hierdoor worden de zgn. fermentatie enzymen niet geactiveerd en treedt fermentatie niet op. Groene thee wordt dus in tegenstelling tot zwarte thee niet gefermenteerd en bevat hierdoor veel meer waardevolle polyfenolen. Deze polyfenolen zijn zeer krachtige antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die schade doen aan ons lichaam en verouderingsprocessen versnellen.

Groene thee bevat gezonde polyfenolen

Uit diverse onderzoeken naar ongefermenteerde groene thee komen sterke aanwijzingen naar voren dat groene thee een beschermend effect heeft bij een aantal serieuze aandoeningen. Ongeveer eenderde (30 - 40%) van groene thee bestaat uit polyfenolen. Deze polyfenolen lijken de belangrijkste rol te spelen in deze gezondheidseffecten. Een kop groene thee bevat gemiddeld zo'n 50 -150 mg polyfenolen.

Geneeskrachtige werking van groene thee

Geneeskrachtige groene thee (polyfenolen) blijkt de volgende positieve, gezondheidsbevorderende eigenschappen te hebben, een:
  • Antioxidatieve werking, 'vangt' vrije radicalen
  • Antivirale en antibacteriële activiteit. De polyfenolen blijken antibacteriële eigenschappen te hebben.
  • Positieve werking op hart, bloeddruk en bloedstolling en cardiovasculaire aandoeningen. Uit onderzoek komt naar voren dat groene thee een mild beschermend effect lijkt te hebben bij cardiovasulaire aandoeningen. Het blijkt het cholesterolgehalte te verlagen, een gunstige werking te hebben op de bloedplaatjes en de bloeddruk te verlagen
  • Bloedsuikerverlagende werking
  • Leverfunctiestoornissen. Leverbeschermende werking. Groene thee blijkt de lever te beschermen tegen
  • Diverse toxinen c.q. giftige stoffen

Toepassingen in de geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde past groene thee toe bij:
  • Hoofdpijn
  • Lichaamspijnen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Depressie
  • Immuunzwakte
  • Ontgifting
  • Stimulans algemeen

Groene thee - bijwerkingen cafeïne

Neveneffecten of bijwerkingen van groene thee kunnen veroorzaakt worden door de cafeïne die in groene thee zit. De cafeïne kan een stimulerende werking hebben, maar ook eventueel leiden tot slapeloosheid, onrust en nervositeit. Groene thee bevat echter minder cafeïne dan koffie. Een kop groene thee bevat gemiddeld 50 mg cafeïne, terwijl een kop koffie gemiddeld tot zo'n 150 mg cafeïne kan bevatten. Andere neveneffecten van groene thee zijn nooit geconstateerd. In het 5000 jarig gebruik van groene thee zijn verder geen bijwerkingen naar voren gekomen.

Extractcapsules

Groene thee is gewoon als thee verkrijgbaar. Tegenwoordig hebben merken als Pickwick, van Nelle, het Kruidvat etc. ook groene thee. De traditionele groene thee is vers verkrijgbaar in Chinese winkels en apotheken. Naast de theevorm bestaat groene thee ook als groenethee-extract in o.a. capsule vorm en is bv. verkrijgbaar van het merk Bonusan, maar ook in vele andere merken.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat groene thee kan doen voor je huid (en wat juist niet!)Wat groene thee kan doen voor je huid (en wat juist niet!)Groene thee staat bekend om de gezondheidsvoordelen. Ook wordt de thee verwerkt in huidverzorgingsproducten. De actieve…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Groene thee voor acnelittekensAcne kenmerkt zich door talloze puistjes, verstopte poriën en cystes op het gezicht, schouders of rug. Nadat deze weer h…

Voedingsstoffen en voedingsmiddelenVoedingsstoffen en voedingsmiddelenAlle wat u moet weten over mineralen, vetten, eiwitten, koolhydraten, water, vitamines. Wat een bouwstof, een reservesto…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: YoshikoOkamoto, Pixabay
  • Gilstar, M. Kruidenvademecum. Kosmos
  • Bisset, H. Herbal drugs and phytopharmaceuticals
  • Orthovisie - Diverse artikelen
Reactie

Enza_9o- (infoteur), 20-04-2008 #1
Hallo Sila, dit is volgens mij een heel goed atikel, en goed geformuleerd! Ik heb er wat aan gehad. Dank U wel!

Groetjes. Enza_90- Reactie infoteur, 23-04-2008
@ Hai Enza_9o, wat een leuke reactie en fijn dat je er iets aan gehad hebt.
En… ;>) graag gedaan hoor!
Bedankt voor je enthousiaste reactie!
Groetjes van je collega-infoteur Sila

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.