Leuke weetjes - Slapen en dromen

Hieronder vindt u een lijst van 10 leuke weetjes en feiten over dromen en slaap. U krijgt onder andere een antwoord op de vragen: Wat zijn de verschillende stadia van de slaap? Hoe werkt een slaapcentrum? Wat is het langste dat iemand zonder slaap heeft doorgebracht? Zijn er dieren die nooit slapen? Hebben kortslapers en langslapers een verschillende persoonlijkheid? Dromen we ook tijdens de nonREM-slaap? En nog veel meer.

Hoe werkt een slaapcentrum?

Een slaapcentrum is voor iedereen met slaapproblemen die niet door gewone artsen opgelost kunnen worden. Om in aanmerking te komen voor een opname, moet men eerst op intake gaan bij de slaapspecialist. Deze consultatie is meestal al voldoende om een definitieve diagnose te stellen. Wordt er tijdens de anamnese geen oorzaak gevonden, dan wordt de patiënt opgenomen voor een uitgebreid slaaponderzoek waarbij tijdens een aantal overnachtingen verschillende parameters worden gemeten zoals de activiteit van de hersenen, spieren, longen, ogen, hart en ademhaling. Dit gebeurt met elektrodes en via beeld- en geluidopnamen. De kandidaten moeten ook psychologische tests afleggen.

Wat kunt u eten om beter te slapen?

Onderzoekers van het Cornell Medical Center in New York ontdekten dat er een verband bestaat tussen noedels en een goede nachtrust. Koolhydraathoudende voedingsmiddelen zoals noedels, brood of aardappelen bevorderen namelijk de aanmaak van serotonine, een hormoon dat slaperigheid veroorzaakt.

Wat is slaapverlamming?

Een steeds groter wordend aantal mensen is ervan overtuigd ’s nachts te worden aangevallen door een donkere gestalte die ervoor zorgt dat ze niet meer kunnen ademen en bewegen. Ze horen ook voetstappen en voelen een boosaardige entiteit in de kamer. Dit fenomeen heet slaapverlamming en wordt door wetenschappers verklaard door het feit dat ons lichaam tijdens de REM-slaap (droomfase) verlamd is. Alleen onze ogen en ons hart zijn dan nog actief. Mensen die slaapverlamming aan den lijve hebben ervaren, zijn er echter rotsvast van overtuigd dat het om een bovennatuurlijk fenomeen gaat. Wilt u meer te weten komen over slaapverlamming, ga dan naar het artikel Slaapverlamming - Een bovennatuurlijke oorzaak.

Welke zijn de verschillende stadia van de slaap?

De slaap bestaat uit vijf stadia. De eerste vier fases staan bekend als nonREM-slaap (Non Rapid Eye Movements). Stadia één en twee van de nonREM-slaap bestaan uit een lichte slaap waaruit we gemakkelijk kunnen gewekt worden. Aan de hersenactiviteit te merken lijkt het alsof we nog wakker zijn. De lichte slaap neemt 50% van de totale slaapduur in beslag. Stadia drie en vier vormen de diepe slaap (25% van de totale slaapduur) en hieruit kunnen we maar moeilijk gewekt worden.

De laatste en vijfde fase is de droomfase (REM-slaap). Deze fase heet REM (Rapid Eye Movements) omdat de ogen tijdens de droomfase voortdurend heen en weer bewegen. De droomslaap of REM-slaap is opnieuw een lichte vorm van slaap en maakt ongeveer 25% uit van de totale slaapduur.

We doorlopen deze vijf stadia in een cyclus die ongeveer 90 minuten duurt en steeds eindigt met een droomfase of REM-slaap. In totaal komen er ongeveer vijf cycli per nacht voort. Naarmate de nacht vordert, neemt het aandeel van de REM-fase in iedere cyclus toe. Tegen de ochtend kan de droomfase ongeveer 45 minuten duren, zodat het gemakkelijker wordt om deze dromen te herinneren.

Dromen we ook tijdens de nonREM-slaap?

Wetenschappers zijn het er nu over eens dat we ook dromen tijdens de nonREM-slaap. De dromen die we in deze periode ervaren zijn realistisch en repetitief van aard. Zo kan men in de nonREM-fase bijvoorbeeld herhaaldelijk dromen dat men zijn sleutels ergens vergeten is.

Heeft slapen enkel een herstelfunctie?

De herstelfunctie van de slaap lijkt minder belangrijk te zijn dan we oorspronkelijk dachten. Dit komt vooral tot uiting als we naar het slaappatroon van dieren kijken. Leeuwen kunnen bijvoorbeeld twee dagen aan een stuk slapen en ook een luipaard kan gemakkelijk 20 uur slapen zonder actief te zijn. Zebra’s daarentegen moeten genoegen nemen met slechts twee tot drie uur slaap per dag, verspreid over verschillende korte dutjes. Dit komt waarschijnlijk omdat zebra’s kwetsbaar zijn voor roofdieren. Mieren bijvoorbeeld slapen zelfs nooit. Het zou dus best kunnen dat er in de loop van de evolutie nieuwe stadia met nieuwe functies zijn ontstaan.

Is 8 uur slaap per nacht de norm?

Acht uur slaap per nacht zou de norm zijn, maar volgens nieuw onderzoek zou dit voornamelijk een maatschappelijke maatstaf zijn. Zo zou 13% van de bevolking behoefte hebben aan minstens 11 uur slaap vooraleer ze uitgerust zijn en 15% van de bevolking zou met 5 uur per nacht al voldoende hebben. Kinderen slapen ook meer dan volwassenen, terwijl bejaarden veel minder slaap nodig hebben.

Wat is de ideale slaapkamertemperatuur?

De optimale slaapkamertemperatuur is twintig graden. Ideale slaapomstandigheden vragen ook een verluchte slaapkamer.

Hebben kortslapers en langslapers een andere persoonlijkheid?

Langslapers zijn vaak creatief ingesteld. Ze hebben meer originele ideeën en stellen zich kritischer op. Ze zijn meestal ook nerveus en piekeren vaak.

Kortslapers hebben meestal meer nonREM-slaap. Hun karakter is dynamisch, efficiënt, ongecompliceerd, extravert en conservatief. Piekeren doen ze maar zelden.

Wat is het langste dat iemand zonder slaap heeft doorgebracht?

Het langste dat iemand zonder slaap heeft doorgebracht is 18 dagen, 21 uur en 40 minuten. De recordhouder kreeg te kampen met hallucinaties, paranoia, wazig zicht, moeizaam spreken, slecht geheugen en gebrek aan concentratie.
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende fasen in de slaapOnderzoek heeft uitgewezen dat slaap wel degelijk essentieel is voor bepaalde leerprocessen en mensen al slapend slimmer…
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…
Bijzondere weetjes over de slaapBijzondere weetjes over de slaapEen goede nachtrust is van belang om goed te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat zowel je lichaam als geest herste…
Dieren: hoe ze slapen en dromenDieren: hoe ze slapen en dromenDe mens heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Maar hoe zit het met dieren? Hoe slaapt bijvoorbeeld een dolfij…

De anatomie & fysiologie van de celMensen hebben wel miljarden cellen in hun lichaam. De Latijnse naam voor cellen is Cyt. De cellen zijn een soort bouwste…
Help ik ben verbrand, en nu?U lijkt wel een tomaat. Bovendien doet het ook nog zeer ook.En u wist toch ook wel beter. U wist dat u zonnebrandcrème m…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 07-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.