De hand, fascinerend
De hand is een functioneel onderdeel van het lichaam, voor de meeste mensen essentieel en absoluut een complex lichaamdeel.
Functionaliteit
De functionaliteit van de hand spreekt voor zich. Het is een enorm belangrijk onderdeel van ons lichaam en uiterst belangrijk in het manipuleren van de omgeving. Manipuleren in de zin van het oppakken of verplaatsen van iets tot een zeer complexe motorische vaardigheid als het steken van een draad door het oog van de naald of het intoetsen van een sms op onze telefoon.
De menselijke hand wordt door de tegenovergestelde hersenhelft bediend (dit geldt overigens ook voor alle dubbelzijdige lichaamsdelen). In de vingertoppen komen de zenuwuiteinden samen, wat maakt dat de testzin van de hand ook enorm belangrijk is.
Doof / blind
Voor doven zijn de handen nog belangrijker, want het is DE manier van communiceren. Middels gebarentaal en vingerspelling worden de zinnen gemaakt zoals horenden ze uitspreken en is communicatie mogelijk.
Voor doof blinden is de hand nog belangrijker, want de hand is het enige communicatie middel en essentieel om onderling te communiceren.
Anatomie
Zoals de meeste primaten heeft ook de mens opponeerbare duimen. Dit wil zoveel zeggen dat men met de punt van de duim alle andere vingers van die hand aan kan raken. Dit is essentieel om iets op te kunnen pakken.
De menselijke hand kent een brede handpalm en 5 vingers (samen 14 vingerkootjes), waarbij de handpalm reeds vanaf de geboorte de 3 lijnen kent. Deze lijnen noemen we handlijnen. Het geheel is bevestigd aan de onderarm en het verbindingsstuk is de pols.
De hand bestaat uit enkelvoudige botjes, 27 stuks om precies te zijn. Waarbij de pols normaal uit 8 handwortelbeentjes bestaat:
- Bootvormig been
- Maanvormig been
- Driehoeksbeen
- Erwtvorming been
- Veelhoekig been
- Klein veelhoekig been
- Kopbeen
- Haakvormig been
Op de hand sluit het bekende middenhandsbeetje hierop aan. Een mens een 5 middenhandsbeentjes.
Er zijn 2 groepen spieren te onderscheiden (extrinsieke en intrinsieke). De extrinsieke zitten in de onderarm en de intrinsieke in de hand (duimmuis- en handrugspieren). Verder is de hand voorzien van (gemengde) zenuwen.
Afwijkingen
Bepaalde afwijkende standen van de hand kunnen voorkomen en een afwijkend aantal vingers of middenhandsbeentjes.
Uiterlijk
Het uiterlijk van de hand is heel persoonlijk. De een houdt van de lange slanke hand en de ander houdt meer van een stevige krachtige hand. De ene vrouw wil graag lange nagels en de ander bewust niet. De hand kan wel optisch verlengd worden met lange(re) nagels, maar ook dit is heel persoonlijk.
Gemiddeld genomen is de mannenhand 189 mm lang en 84 mm breed en bij vrouwen is dit 172 mm lang en 74 mm breed.
Het uiterlijk is die zin belangrijk, dat een verzorgde hand een andere indruk geeft als een vuile hand met onverzorgde (lang of kort) en vieze nagels. Het wordt min of meer meegenomen bij de eerste indruk, dit geldt tevens voor een te geven hand. Een fris gewassen hand is dus geen overbodige luxe. Door het vele wassen en ander watergebruik met de handen, kunnen de natuurlijke vetten wel afnemen. Een handcrème of een vergelijkbaar product is daarom zeker aan te raden voor het behoud van een zachte huid.
Eelt
Eelt is een verdikking die optreedt bij druk en eeltkussentjes kunnen aan de binnenkant van de handpalm (even onder de vingers) ontstaan. Ze nemen af als de regelmatige druk wegvalt. Ga nooit met mesjes of iets dergelijks aan de slag om het eelt weg te halen. Met een zacht borsteltje, crème en geduld kunnen de eventueel ontstane kussentjes verdwijnen.