Specialist: de kaakchirurg

De kaakchirurg is een zeer gespecialiseerde tandendokter. Hij heeft meerdere opleidingen gevolgd en is daarom gespecialiseerd in de behandeling van ons gehele aangezicht. Daarnaast werkt de kaakchirurg nauw samen met andere kaak- en tandspecialisten en zorgt er zo voor dat onze kaak en ons gebit in perfecte conditie blijft!

Kaakchirurg worden

Sinds 2000 hebben mensen die graag kaakchirurg willen worden drie verschillende opleidingen nodig. Voordat je met deze opleidingen kan begin, moet je eerst je VWO diploma hebben behaald. Als eerste is het van belang om een diploma te behalen in de tandheelkunde, je moet dus je tandartsendiploma halen. Deze opleiding duurt maar liefst 5 jaar, daarna ben je tandarts. Naast de tandheelkundige opleiding, moet je ook geneeskunde studeren. De opleiding geneeskunde duurt ongeveer 6 jaar, dan ben je basisarts. Het maakt niet uit in welke volgorde je studeert, je kunt ook beginnen met geneeskunde en daarna tandheelkunde gaan doen. Na de vooropleidingen moet je nog een vierjarige opleiding tot kaakchirurg volgen. In Nederland kan dit in Groningen, Amsterdam, Nijmegen, Maastricht, Utrecht, Leiden en Rotterdam. Na de laatste opleiding word je officieel geregistreerd als kaakchirurg.

Tijdens de opleidingen leer je ontzettend veel. Als eerste word je natuurlijk opgeleid tot tandarts en leer je meer over het gebit en de behandeling daarvan. Zo leer je bijvoorbeeld gaatjes herkennen en behandelen. Je leert ook tanden trekken en wortelpunten behandelen. Na je studie geneeskunde ben je basisarts. Tijdens deze opleiding leer je alle beginselen van de geneeskunde. Je leert omgaan met patiënten, mensen behandelen en ernstige aandoeningen herkennen. Na de elf jaar geneeskunde en tandheelkunde, kun je verder specialiseren tot kaakchirurg. Hiervoor moet je nog eens vier jaar studeren. Bij deze opleiding leer je de fijne kneepjes van het vak. Je leert nu echt hoe het gebit in elkaar zit, daarnaast leer je ernstige aandoeningen aan het gezicht behandelen, zoals gezwellen verwijderen. Ook leer je hoe je aangeboren afwijkingen en vergroeiingen in het gebit verhelpt. Je bent een specialist van het gehele aangezicht!

In behandeling bij de kaakchirurg

De kaakchirurg is gespecialiseerd in mond- kaak- en aangezichtsbehandelingen en bij hem of haar kun je dus terecht voor vooral de gecompliceerdere problemen in je gezicht. Zo kun je bijvoorbeeld door je tandarts worden doorverwezen naar een kaakchirurg. De tandarts is dan zelf niet bevoegd of niet gespecialiseerd genoeg om een bepaalde ingreep uit te voeren. De kaakchirurg zal dus ook veel contact hebben met tandartsen, maar ook met orthodontisten (Specialist: de orthodontist). De kaakchirurg houdt zich vooral bezig met het gebit, maar ook met andere zaken in het aangezicht of in de kaak. Zo kan hij of zij hazenlippen verhelpen, heeft de chirurg verstand van al het weefsel rond het hoofd en behandelt de kaakchirurg breuken in het aangezicht.

De meeste mensen komen in aanraking met een kaakchirurg als er een tand of kies moet worden verwijderd. Zo houdt de kaakchirurg zich ook bezig met het trekken of uitsnijden van verstandskiezen. Dit gebeurt vaak bij wat jongere mensen, die hun verstandskiezen aan het krijgen zijn. Toch komt dit ook wel voor bij oudere personen, een verstandskies is dan bijvoorbeeld gaan ontsteken.

Als een verstandskies moet worden verwijderd, word je vaak eerst doorverwezen door je tandarts. Deze heeft op bijvoorbeeld een röntgenfoto gezien dat je verstandskies niet goed zit of dat deze is gaan ontsteken. Je moet nu zelf een afspraak maken met de kaakchirurg. Deze maakt voor je behandeling nog zelf een aantal röntgenfoto’s. Hierop bekijkt hij voor zichzelf en met jou hoe hij nu verder zal gaan behandelen. Dit loopt meestal uit op het trekken of uitsnijden van de kies. Na de röntgenfoto’s word je plaatselijk, bij de verstandskies in de buurt, verdoofd. Hierna gaat de behandeling echt van start.

De kaakchirurg maakt nu een sneetje in je tandvlees en kan vaak zo de verstandskies (of kies) verwijderen. Soms is het nodig om wat kaakbot weg te halen met een boortje of wordt de tand gesplitst in meerdere delen, zodat verwijderen gemakkelijker wordt. Als de kies verwijderd is, wordt de wond gehecht. De hechting lost meestal na een week weer op, hier heb je dus geen last van.

Na ongeveer vier uur is je verdoving uitgewerkt. Zorg ervoor dat je voordat de verdoving is uitgewerkt, pijnstillers inneemt. De paracetamol is dan namelijk veel effectiever, waardoor je minder pijn zult ervaren! Probeer na de behandeling niet op de wond te zuigen of erg hard je tanden te poetsen, de wond mag niet meer open gaan.

Belangrijkste werkzaamheden

  • Hazenlip behandelen.
  • Kwaadaardige aandoeningen in ons hoofd of onze hals behandelen.
  • Slijmvliesafwijkingen beoordelen en behandelen.
  • Speekselklierafwijkingen beoordelen en behandelen.
  • Chirurgische correctie van afwijkingen van de kaken.
  • Breuken en letsels in ons gezicht herstellen.
  • Kiezen of tanden verwijderen (bijvoorbeeld verstandskiezen).
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De best betaalde banen in de zorgDe best betaalde banen in de zorgHet ene beroep levert meer salaris op dan het andere. Maar wat zijn eigenlijk de beste betaalde banen binnen de zorgsect…
Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Als er ruimtetekort is in je mond, als je verstandskiezen scheef groeien of als ze ontstekingsgevoelig zijn zal je tanda…
Verstandskiezen: trekken of laten zittenVerstandskiezen: trekken of laten zittenDe naam verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde…
Het vrijleggen van een ingesloten (hoek)tandHet vrijleggen van een ingesloten (hoek)tandHet vrijleggen van een tand kan nodig zijn, wanneer deze nog ingesloten ligt in de kaak. Vaak gaat het om de hoektanden…

Wat gebeurt er tijdens de slaap?'s Avonds lekker in de bed vallen, de stress van de dag vergeten, alleen nog maar lekker je hoofd op het kussen leggen e…
Bronnen en referenties
  • www.nvmka.nl
Reacties

Oudewolbers, 21-06-2013
Hallo ik moet 2 tanden er uit laten snijden bij de tand chirurg en een trekken.en durf het niet ik ben 66 en heb copd en bloedverdunners.wat moet ik doen bangerd. Reactie infoteur, 22-06-2013
Hallo,

Het is begrijpelijk dat je bang bent, dat was ik ook toen het mij overkwam. Achteraf gezien bleek het nergens voor nodig te zijn. Ik kan niet ontkennen dat je een paar dagen na de ingreep moeilijk kunt eten. Wat de copd en de bloedverdunners betreft is het verstandig om dit van te voren te overleggen met de kaakchirurg. Hij of zij zal je dan vertellen wat je moet doen. Ga ervoor en veel succes!

Groeten,
Marloes

P. van Holt, 14-03-2012
Heb een kies van onderuit laten vullen alles goed gegaan maar nu blijkt er een benzine achtigeur in mijn neus en mond te zijn. wat kan dit zijn. ik zelf vermioed dat het het middel is waarmee de tand is gevuld.wie weet hoe dit ontstaan heet Reactie infoteur, 15-03-2012
Hallo,

Ik zelf ben geen specialist op dit gebied. Als je het niet vertrouwt, neem dan contact op met je tandarts!

Groeten,
Marloes

Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.