Goede gezonde nachtrust

Goede gezonde nachtrust Ieder mens heeft een goede gezonde nachtrust nodig, dit is erg belangrijk voor uw lichaam. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat u zich de volgende ochtend frisser en opgewekter voelt, s'nacht bouw het lichaam weer nieuwe energie op voor de volgende dag die u nodig is om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Een goede gezonde nachtrust begint met vrij vlot inslapen en tussentijds niet meer wakker worden, klinkt eenvoudig maar wat is belangrijk en hoeveel slaap heeft u nu nodig? Wakker worden in het midden van de nacht, veel te vroeg uit uw slaap ontwaken of juist heel moeizaam in slaap komen, vaak hebben mensen boven de 30 hier last van. Als u af en toe in uw slaap wakker wordt is niet erg maar het moet niet elke nacht meerdere keren voorkomen. Veel mensen hebben te maken met slaapproblemen, soms zijn de slaapproblemen van chronische aard. De meeste slaapproblemen worden veroorzaakt door pijn, stress en klachten van psychische aard. Zo zijn er ook nog andere oorzaken die voor slaapproblemen kunnen zorgen zoals een slecht matras waar u op slaapt, temperatuur waarin u moet slapen, geluid en lawaai van buitenaf. Leefgewoonten, denk hierbij aan veel alcoholische dranken, koffie drinken of veel eten vlak voordat u gaat slapen. Het gebeurd ook vaak dat mensen die normaal gesproken een goede gezonde nachttrust hebben een korte periode slaapproblemen ondervinden, het ritme is dan om een of andere reden onderbroken. Dit kan zijn dat u zich zorgen maakt over persoonlijke problemen, probeer er dan met iemand die u vertrouwd over te praten, dit kan zorgen dat uw slaapproblemen afnemen. Probeer er achter te komen of er een bepaalde gewoontes zijn die uw slaapproblemen in standhouden zonder dat u daar bij stil staat.

Belangrijk.

  • Nachtkleding moet niet knellen of kriebelen, het moet heel comfortabel zitten.
  • Goed en degelijk bed met goed matras. Zorg ervoor dat u een matras heeft waar u confortabel op kan slapen, de een wil juist een hard matras en de ander juist een zacht, ook moet het matras goed ventileren want s'nachts verliest u veel vocht.
  • Zorg dat uw slaapkamer een goed klimaat heeft. Zorg voor voldoende ventilatie op uw slaapkamer en een behaaglijke temperatuur. s'zomers en s'winters.
  • Niet te rumoerige slaapkamer, het moet er stil zijn. Denk ook na over welke slaapkamer u neemt, straatzijde is rumoeriger dan de achterkant waar de tuin is.
  • Slaapkamer moet donker zijn, zorg voor goede gordijnen. Zorg dat u het donker kunt maken hierdoor zult u beter slapen en het zorgt ook voor minder bijgeluiden van buitenaf.
  • Probeer zoveel mogelijk een vast slaapritme te houden, dit is van goede invloed op uw bioritme en beter voor een goede gezonde nachtrust.
  • Blijf niet onnodig lang op, ga naar bed als u s'avonds slaap krijgt.
  • Maak er geen gewoonte van om overdag te gaan slapen, probeer echt alleen s'nacht te slapen.

Slaapbehoefte

Dit is per persoon heel verschillend, sommige mensen zijn fit na een slaap van 5 uurtjes en een ander mens heeft behoefte aan een nachtrust van 10 uur. Er zijn een paar factoren die dit beïnvloeden, in welke leeftijdsfase bevind u zich (bent u nog in de groei zoals kinderen of een hoge leeftijd) en wat zijn uw werkzaamheden. Iemand die zwaar werk verricht moet s'nacht meer rusten en nieuwe energie aanmaken dan iemand met een veel minder fysieke belasting. Ieder mens is daarentegen ook weer anders, daarom is het niet goed mogelijk een juist advies te geven van het aantal uren dat u per nacht zou moeten slapen. Als u goed uitgerust bent zult u zich overdag goed fit voelen, een goede en wat langere nachtrust heeft hier veel invloed op. U moet leren goed naar de signalen van uw eigen lichaam te luisteren, u voelt zelf het beste wanneer u te weinig nachtrust heeft gehouden. Mocht u een keer slecht geslapen hebben dan kunt u de volgende dag eens een uurtje eerder naar bed gaan, dit zult u zeker merken. Er zijn wel richtlijnen m.b.t het aantal uren wat een menselijk lichaam nodig heeft per levensfase.

Richtlijnen slaapbehoefte

  • 6 tot 8 jaar = ongeveer 11 uur slaap.
  • 8 tot 12 jaar = ongeveer 10 uur slaap.
  • 13 tot 24 jaar = ongeveer 9 uur slaap.
  • 25 tot 45 jaar = ongeveer 7 tot 8 uur slaap.
  • Ouder dan 45 = ongeveer 6 uur slaap.

Mocht u niet kunnen slapen ga dan uit bed en ga iets doen, tv kijken, muziek luisteren of een activiteit zoals lezen totdat u moe wordt en slaap krijgt. Ook oordopjes kunnen een uitkomst bieden om in slaap te komen. Ga in iedergeval GEEN slaapmiddelen innemen zonder deskundig advies. Ook zijn er homeopatische middelen die u kunnen helpen, maar zorg wel dat u altijd deskundig advies krijgt voordat u het gaat gebruiken. Het is belangrijk dat u vlak voordat u naar bed ga niets meer eet. Koffie of alcoholische dranken kunnen uw nachtrust negatief beïnvloeden. Sporten later op de avond heeft ook invloed op uw nachtrust, geen lichamelijke inspanningen vlak voor het naar bed gaan. Voor sommige mensen werkt het goed vlak voor het slapen gaan een warme douche te nemen of een boek te lezen, probeer voor uzelf uit te vinden wat bij u het beste werkt, regelmaat en goede ontspanning net voor het slapen hebben vaak positieve invloed op een goede gezonde nachtrust.
© 2011 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste tips voor een goede nachtrustDe beste tips voor een goede nachtrustIedereen slaapt weleens slecht, maar sommige mensen hebben veel last van slaapproblemen. Regelmatige een verstoorde of s…
Slaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidSlaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidEen goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapprob…
20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…
Hypnose, een aanpak van slaapproblemenHypnose, een aanpak van slaapproblemenNa een drukke dag zoek je graag je bedje op. Heerlijk op één oor de boel de boel laten en genieten van een ontspannende…
Met fitnessapparaten en thuis oefeningen afvallenMet fitnessapparaten en thuis oefeningen afvallenHet is algemeen bekend dat bewegen een groot onderdeel is van afvallen, maar niet iedereen heeft tijd elke dag veel tijd…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.