Nieuwe heup, operatie voor duizenden patiënten

Een heupimplantaat of kunstheup wordt meestal aangebracht als door artrose of artritis het lopen met het eigen heupgewricht te pijnlijk is geworden. Een andere reden om de natuurlijke heup te vervangen is bij een breuk van de dijbeenhals. In dat geval is het makkelijker en geeft het snellere resultaten om de heup te vervangen dan het repareren van de gebroken heup. Jaarlijks vinden veel heupoperaties plaats en soms wordt de rasurfacingtechniek toegepast.

Verbeterde technieken voor heupoperatie

Het vervangen van een heupgewricht door een heupprothese is een operatie die tegenwoordig vaak (jaarlijks ongeveer 23.000 keer) wordt uitgevoerd en waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt sterk verbeterd. Mislukte operaties komen gelukkig zeer zelden voor en zouden ernstige gevolgen hebben omdat een heroperatie minder succesvol kan zijn. De laatste tientallen jaren zijn de technieken voor een heupoperatie en van de protheses ook sterk verbeterd.

Infectie en los schieten voorkomen

Maar nog steeds moet de vervanging met omzichtigheid gebeuren. Er moet ook alles aan worden gedaan om infectie te voorkomen omdat infectie de nare gevolgen zou kunnen hebben om de prothese weer te moeten verwijderen of dat hij los gaat zitten of uit de kom schiet. Ook moet de patiënt goed meewerken om los schieten te voorkomen door geen zware belasting toe te passen. Zelfs een op zich eenvoudige handeling van het strikken van schoenen kan een verkeerde belasting opleveren door met een naar buiten gedraaide heup voorover te buigen.

Korter litteken bij minimaal invasieve operatietechniek

Door voortschrijdende technieken wordt steeds meer de zogenaamde minimaal invasieve operatietechniek toegepast. Daarbij worden kleinere sneden in de huid gemaakt en wordt de schade aan het weefsel beperkt. In plaats van een litteken van 15 tot 20 centimeter is bij een minimaal invasieve heupoperatie het litteken slechts ongeveer 10 centimeter lang. Daarnaast levert de techniek een korter verblijf in het ziekenhuis op en herstelt de patiënt sneller. Maar kleinere sneden in de huid maken het zicht van de chirurg moeilijker. Dit kan echter worden verholpen door gebruik te maken van een computernavigatie systeem. Met dit systeem is het mogelijk om met evenveel precisie als bij de methode met een grote snede de prothese te plaatsen.

Heupkop merendeel intact bij resurfacing

Bij een andere nieuwe techniek wordt de kop niet verwijderd maar afgefreesd en bedekt met een metalen cup. Tevens krijgt de kom in het bekken ook een cup en is er dus sprake van een zogenaamde dubbelcup. Deze techniek wordt resurfacing genoemd welke term is afgeleid van het Engelse woord surface (oppervlak). Resurfacing betekent letterlijk vertaald: oppervlak vernieuwing. Bij resurfacing wordt alleen de beschadigde kraakbeenlaag in het heupgewricht vervangen door een metalen oppervlak en blijft de heupkop voor het merendeel intact.

Snel ontslag en vier maanden herstel voor patiënt

Normaal gesproken wordt een patiënt na een heupoperatie na 3 tot 7 dagen weer ontslagen uit het ziekenhuis. Thuis kan dan verder worden gewerkt aan de revalidatie waarbij eventueel een fysiotherapeut wordt ingeschakeld. De keuze hiervoor ligt bij de patiënt. De herstelduur is van een aantal factoren afhankelijk namelijk de wondgenezing, de conditie van de patiënt vóór de operatie, de leeftijd en de inspanningen die worden verricht ten gunste van de genezing. In de regel zal een herstel ongeveer vier maanden in beslag nemen waarbij vooral de eerste zes weken beperkingen worden ervaren.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heupoperatie en therapieHeupoperatie en therapieJaarlijks worden duizenden mensen opgenomen in een ziekenhuis met een gebroken heup. Van dat aantal is ruimschoots het m…
Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Artrose van de heup, ook wel coxartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen. Heupartros…
Pijn aan de heup, symptomen en behandelingPijn aan de heup, symptomen en behandelingPijn aan de heup kan verschillende oorzaken hebben zoals een slijmbeursontsteking, bekkeninstabiliteit, een aangeboren h…
Luxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingEen heupluxatie is een aandoening waarbij de heupkop van de femur (bovenbeen) uit de heupkom 'schiet', meestal ten gevol…

Een stinkende adem, wat doe je eraan?Stinkende adem bij de man is, na een penetrante zweetlucht, dé grootste afknapper voor vrouwen. Hoe ontstaat een slechte…
Weerstand verhogen door juiste voedingEen goede weerstand is een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Zonder een goed afweersysteem staan wij als me…
Bronnen en referenties
  • Orthopedie.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.