Een stinkende adem, wat doe je eraan?

Stinkende adem bij de man is, na een penetrante zweetlucht, dé grootste afknapper voor vrouwen. Hoe ontstaat een slechte adem en wat kun je er tegen doen?

Slechte adem

De medische benaming voor een slechte adem luidt foetor ex ore of halitosis. Een riekende adem kan verschillende redenen hebben. Je kunt uit de mond ruiken nadat je iets hebt gegeten, zoals knoflook. In deze gevallen mag het duidelijk zijn wat de oorzaak van de stank is, en dit verdwijnt vanzelf weer. Ook in de ochtend, na het ontwaken kan jouw adem enigszins onfris ruiken. Even de tanden poetsen is vaak de oplossing voor dit geval.

Naast de hiervoor benoemde situaties, kan een slechte adem ook door andere oorzaken ontstaan. En dan is de oorzaak niet altijd direct aanwijsbaar en is tanden poetsen alleen niet de oplossing. Zo bevat adem stofwisselingsproducten die ook invloed op de geur ervan hebben. En zo zie je bij mensen met bepaalde ziekten of aandoeningen, dat er specifieke geuren ontstaan. Als je suikerspiegel te hoog is, riekt de adem naar aceton. Mensen met een leverziekte rieken naar ammoniak. Wanneer je bepaalde medicatie gebruikt, kan dit ook invloed hebben op de geur.

Een riekende adem kan mensen erg onzeker laten voelen. Men kan er zelfs door in een sociaal isolement geraken.

Onderzoek

Na een penetrante zweetlucht is een stinkende adem de grootste afknapper. Een fabrikant van een mondverzorging middel heeft onderzoek verricht en maar liefst 40% van de ruim duizend deelnemers aan het onderzoek (16 jaar en ouder) geeft aan minimaal eenmaal per week iemand met een slechte adem tegen te komen.

Iemand tegenkomen met een slechte adem, kan heel vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een collega waar je de hele dag mee samenwerkt. Het kan wel prettig zijn voor degene met de adem, dat iemand hem of haar erop wijst. In veel gevallen ruikt de persoon in kwestie het zelf namelijk niet. En daar schijnt een taboe op te rusten. Uit dat zelfde onderzoek blijkt dat nog niet eens de helft van de onderzochten dit niet zal doen. Sterker nog, slechts 30% van mensen in een leidinggevende positie geeft aan hier iets van te zeggen. Waardoor ontstaat een slechte adem? En wat kun je er tegen doen?

Hoe ontstaat de onaangename geur?

In 90% van de gevallen ontstaat de onaangename geur door bacteriën (micro-organismen) die bepaalde zwavelverbindingen vormen uit afgestorven cellen en voedselresten. Deze verbindingen produceren stinkende zwavelgassen. De bacteriën zelf zijn niet schadelijk, want ze zijn nodig voor het schoon en gezond houden van de mond.

Ook kunnen combinaties van (voedings)stoffen het proces versterken. Neem bijvoorbeeld koffie met melk. Wanneer je melk met koffie mengt – een heel normale en veelgebruikte combinatie– ontstaat een mix waar mondbacteriën van smullen. En deze microben produceren de stoffen die de onsmakelijke walm creëren.

Wist je dat je uit je mond gaat ruiken wanneer je in korte tijd heel veel kilo's probeert kwijt te raken, bijvoorbeeld in een crashdieet?

Waar komt de lucht vandaan?

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat de onaangename lucht, die vaak de slechte adem veroorzaakt, uit verschillende lichaamsdelen kan voortkomen. Vanzelfsprekend uit de mondholte zelf, maar de bron kan ook in de neusbijholten en de keel liggen. Of in de longen en zelfs het maag-darmkanaal.

In de meeste gevallen ontstaat de lucht in de mond zelf. En vaak is er sprake van tandvleesontsteking of tongbeslag (aanslag op de tong). Een onvoldoende mondhygiëne mag als hoofdoorzaak worden gezien in veel van de gevallen. Dit is namelijk oorzaak nummer één bij tandvleesontsteking.

Toch kan tandvleesontsteking, en ook tongbeslag, een andere oorzaken hebben: soms natuurlijk (bijvoorbeeld erfelijke aanleg of gezondheid in het algemeen) en soms ook door gedrag van de persoon zelf (bijvoorbeeld door roken). Bij tandvleesontsteking bestaat de kans dat tandvlees en zelfs bot rondom de tanden verdwijnt. Dit proces heet parodontitis. De opening en holtes die hierbij ontstaan zijn perfecte plaatsen voor ophoping van bacteriën en viezigheid die uiteindelijk leiden tot rot en daarmee ontstaat ook de geur. In geval van parodontitis moet de tandarts en mondhygiënist het behandelen.

Een nare ademgeur kan ook in de luchtwegen, zoals neus, keel, amandelen of bijholten ontstaan. Een ontsteking leidt tot een stinkende geur. Dit geldt zelfs voor ontstekingen die dieper in de luchtwegen zitten, waarbij pus wordt gevormd. Ook een ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaakt een slechte adem.

Wat kun je tegen een slechte adem doen?

  • De meeste gevallen van een slechte adem ontstaan dus door matige on onvoldoende mondhygiëne. Neem daarom de tijd voor de tandverzorging: poets minimaal 2 maal daags je tanden. Reinig zeker ook de ruimtes tussen de tanden (flossen). Hier zijn legio producten voor verkrijgbaar.
  • De bovenkant van de tong kun je reinigen met een zachte (tanden)borstel of een speciale tongschraper. Vergeet niet de achterkant van de tong.
  • Het spoelen van de mond helpt zeker ook. Er zijn legio producten beschikbaar, zelfs met verschillende smaken. Met goed spoelen bereik je ook de plekken waar je wellicht met de borstel niet bij komt.
  • Roken heeft een invloed op het mondslijmvlies en de luchtwegen. En daarmee op de hygiënische huishouding in de mond. Het veroorzaakt eveneens een geur in de mond. Om dit te voorkomen luidt het advies: stoppen met roken.
  • Eet gevarieerd en voldoende groente en fruit. Veel ongezond eten en snoepen vergroot de kansen op een verslechterde mondhygiëne en daarmee op een onaangename geur.
  • In geval van tandvleesontsteking moet je naar de tandarts of mondhygiënist. En deze zal je goede en toch ook dringende adviezen geven over een effectieve mondverzorging. Volg deze adviezen op, en een groot deel van je probleem is opgelost.
  • Wanneer een behandeling door tandarts of mondhygiënist en het daarna goed verzorgen van je eigen mondhygiëne toch niet helpt, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Ga dan langs bij de huisarts. De oorzaak kan dan elders liggen, zoals eerder beschreven in bijvoorbeeld keel, longen, holtes, neus of zelfs de maagdarm.
  • Mocht je te maken hebben met een geur in de mond, waarvan je de oorzaak (nog) niet hebt kunnen vinden, maar je wilt er toch snel vanaf, dan kun je kiezen voor een tijdelijke oplossing. Je kunt de geur maskeren door een frisse geur, bijvoorbeeld van spoelwater of (suikervrije) kauwgom. Ook kauwen op natuurlijke producten als peterselie wordt wel aangeraden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
8 manieren om stinkende adem te verhelpenJe kent het wel mensen met een stinkende adem of misschien heb je zelf wel een stinkende adem. Dit is heel vervelend wan…
Hoe krijg en houd je een frisse adem?De meeste mensen willen graag de hele dag door een frisse adem. Toch heeft ook bijna iedereen wel eens last van een slec…
Slechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetSlechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetVeel mensen hebben een reden om een dieet te volgen. Het volgen van een dieet kan overigens wel gepaard gaan met enkele…

Het verschil tussen apoptose en necroseHet menselijk lichaam heeft verschillende manieren om ongewenste (d.w.z. beschadigde, oude of potentieel schadelijke) ce…
Nieuwe heup, operatie voor duizenden patiëntenEen heupimplantaat of kunstheup wordt meestal aangebracht als door artrose of artritis het lopen met het eigen heupgewri…
Bronnen en referenties
  • www.telegraaf.nl
  • www.unknown.be/lifestyle/gezondheid
  • www.kennislink.nl
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.