KEN-dieet: in 10 dagen tot 10% van je lichaamsgewicht kwijt
Een zeer intensief crashdieet met verbluffende resultaten. Via een slangetje door de neus worden 10 dagen lang druppelsgewijs proteïnen in de maag gepompt, terwijl je nauwelijks eet en drinkt. Resultaat: 5 tot 10% reductie van je lichaamsgewicht. Is dat allemaal wel gezond?
Er is een nieuwe manier van afvallen: het KEN-dieet. Inmiddels volgen al tienduizenden dit crash-dieet van 10 dagen. Wat is het KEN-dieet? Wat zijn de verwachte resultaten en misschien belangrijk, wat zijn de valkuilen van dit crashdieet?
KEN-dieet
KEN staat voor Ketogenic Eternal Nutrition. Gedurende een periode van 10 dagen eet en drink je nauwelijks. Er wordt een slangetje via de neus ingebracht en via dit slangetje pompt een klein motortje 10 dagen lang druppelsgewijs proteïnen (een door KEN gepatenteerde stof) in de maag. Deze voedingstof bevat slechts 130 calorieën. Het slangetje dien je 23 uur per dag, dus ook gedurende de nacht, in te houden. Zo neem je dagelijks 2 liter van deze KEN-voeding tot je. In dat ene uur per dag wanneer je het slangetje kunt verwijderen, kun je even douchen, en wat water of koffie drinken ... zonder suiker natuurlijk!
De bedenker van het dieet, de Italiaan Gianfranco Capello, belooft verpletterende resultaten: verlies van 5 tot 10% van je lichaamsgewicht. Dat kunnen inmiddels vele tienduizenden volgers van het dieet bevestigen. In Italië heeft Capello al vele aanhangers, en ook in het Verenigd Koninkrijk is het onderwerp van gesprek. De ruime meerderheid, er wordt een percentage van 85% van alle klanten gesproken, is zeer tevreden over het resultaat. En op basis van deze ervaringen besluiten steeds meer mensen het dieet te gaan volgen. Of zelfs meerdere cycli van dit dieet te volgen.
Valkuilen en gevaren
Het zijn de (beloofde) resultaten van het dieet, dat overigens als een van de meest extreme diëten ooit wordt genoemd, die mensen doen verblinden voor de aanwezige valkuilen en zeker ook gevaren. Het KEN-dieet kost circa € 1.600,-. Dat is veel geld, waarvan je niets vergoed zult krijgen van de verzekering. Mochten de kosten je niet op andere gedachten brengen, dan is je gezondheid wellicht een reden om goed na te denken voordat een crashdieet wordt gevolgd.
Een crashdieet is niet gezond voor het lichaam. Door drastisch te minderen met eten en drinken kan onder meer de volgende consequenties hebben:
- overbelasting van de nieren
- een stinkende adem
- gevaar op ondervoeding: vanwege het binnen krijgen van te weinig calorieën
- je lichaam schiet in een noodplan: het gaat calorieën besparen om het tekort te compenseren
Jojo-effect
Een veel gehoord fenomeen bij afvallen en het volgen van diëten is het jojo-effect. Dit betekent dat je uiteindelijk juist in gewicht toeneemt, wanneer je weer stopt met je dieet. En daarmee is het opgebouwde resultaat van het dieet snel als sneeuw voor de zon verdwenen. Hoe kan dat nu?
Een dieet, en zeker een crashdieet (zoals ook het KEN-dieet mag worden beschreven) wordt door veel mensen automatisch gekoppeld aan niet of zeer weinig eten. Vooral calorierijk eten moet worden vermeden. Ontbijt wordt overgeslagen en maaltijden bestaan uit caloriearme producten als salades en crackers.
Omdat er weinig calorieën binnen komen, zal het lichaam zich hierop aanpassen. Men spreekt wel van ondervoeding. Er treedt een noodscenario in werking. Het lichaam zal de stofwisseling verlagen. Tevens gaat het de spiermassa aanspreken om extra energie te verkrijgen om het tekort aan binnengekomen calorieën te compenseren. Spiermassa heeft het lichaam niet zozeer nodig in de overlevingsmodus. De calorieën die het lichaam wel binnen krijgt, worden zoveel mogelijk bespaart; ze worden opgeslagen als vetvoorraad. Zie het als het aanleggen van een noodvoorraad.
De dieetperiode is vaak afgebakend. Dus aan het einde van deze periode, denken veel mensen dat het erop zit. Men kijkt op de weegschaal en ziet daadwerkelijk resultaat. Wat men vergeet is dat het lichaam zich geheel heeft aangepast een het nieuwe eetpatroon uit de dieetperiode: weinig en caloriearm. Men gaat na de dieetperiode weer terug naar het oude eetpatroon met meerdere maaltijden per dag. Ook is het soort voedsel dat wordt geconsumeerd bevat weer meer calorieën. Het lichaam, dat nog steeds in survival-mode is, zal deze calorieën omzetten in vet. En zo neemt het vetpercentage voor langere tijd alleen maar toe. Weg is het effect van afvallen. Vergeet daarnaast ook niet dat de spiermassa is afgenomen. Minder spiermassa zorgt voor een lagere verbranding.
Na het dieet zul je daadwerkelijk een lager gewicht hebben bereikt. Vaak van korte duur, want veel mensen zullen weer snel terugkomen op het oude gewicht. Je bent weer terug op hetzelfde punt als vóór het dieet, met daarnaast enkele negatieve bijkomende effecten voor het lichaam dat door het dieet schade heeft opgelopen. Je gewicht is dan wel het zelfde, maar:
- Je hebt meer vetmassa dan voor het dieet
- Je hebt minder spiermassa dan voor het dieet
- Je hebt een lagere stofwisseling dan voor het dieet
Betere wijze van afvallen
“Ik heb echt alles geprobeerd” is veel gehoord wanneer het gaat om afvallen. Waar men op doelt is allerlei diëten, wijzigingen in eetpatronen. Maar wat men vaak niet probeert is het afvallen waar je echt iets voor moet doen: bewegen! Het is vanzelfsprekend veel makkelijker om af te vallen vanuit de luie stoel. Als hierboven beschreven: dat werkt tegengesteld. Je wordt er alleen maar dikker en zwaarder van.
Om gezond, op verantwoorde wijze af te vallen moet jij je realiseren dat je eigenlijk overtollig vet wilt verbranden. Om dit te doen moet je lichaam voldoende calorieën binnen krijgen om de bovenstaande problemen met de stofwisseling te vermijden. Dus niet zozeer minder eten maar bewuster eten. Voldoende voedingstoffen die je nodig hebt om te verbranden. En bewegen voor de verbranding. Het advies luidt: focus je op jouw vetpercentage en niet op de weegschaal!
Lees verder