Het beste dieet ooit

Het beste dieet ooit Er zijn talloze diëten tegenwoordig om te kiezen. Er kan er echter maar één de beste zijn. Het geheim wordt onthuld in deze handleiding tot het eeuwige verlies van kilo's.

Het geheim

Het beste dieet... is geen dieet. Je zult je nu misschien verward voelen of in de maling genomen, maar het is hartstikke serieus. In deze handleiding zal je stap voor stap uitleggen waarom het beste dieet eigenlijk geen dieet is. Afvallen zit hem niet in het nemen van speciale voeding of dure maaltijdvervangende shakes, maar zit in je eigen balans, gewoontes en gevoelens.

Waarom een dieet niet werkt

Een dieet werkt voor de meeste mensen niet. Ze houden zich er keurig aan en verliezen wat kilo's, maar die zitten er ook zo weer aan. Kort zal nu uitgelegd worden hoe dit komt. Wanneer iemand zich tot een dieet wendt betekent dat dat ze klaar zijn om het gevecht tegen de kilo's te beginnen, wat een hele goede zaak is! Toch vinden veel mensen het overweldigend of misschien wat ingewikkeld allemaal, waardoor een dieet een perfecte oplossing lijkt te zijn. Alle twijfel over wat er gegeten moet worden wordt weggenomen en er wordt precies vertelt wat goed en fout is. Makkelijk, toch? Ondanks het gemak blijkt dit op lange termijn niet te werken. Door de houvast en standvastigheid dat een dieet bood is degene die wil afvallen teveel aan het handje vast gehouden waardoor het makkelijk is om terug te vallen in oude gewoontes als het gewenste gewicht is bereikt. Veelal gebeurt dit niet eens bewust maar vervallen mensen toch in oude gewoontes waardoor ze in eerste instantie die extra kilo's kregen!

Een andere valkuil van diëten is de tijdelijke aard dat in het karakter ligt van veel diëten. Tegenwoordig is de tendens om hele weekmenu's voor te schrijven, iets wat een ongelooflijke steun kan zijn voor veel mensen die het gevecht met de kilo's aan gaan. Wat er vervolgens gebeurt is dat er netjes en gedisciplineerd aan ieder weekmenu gehouden wordt. Week één, week twee, week drie, het wordt netjes opgevolgd en de kilo's gaan er af. Maar wat dan na het laatste weekmenu van het boek? Na het volgen van een hoop weekmenu's zijn mensen niet snel geneigd om weer van vooraf aan te beginnen omdat er vaak speciale, dure producten worden voorgeschreven. Hierdoor grijpen ze terug op het enige andere voedingspatroon wat ze in hun referentiekader hebben zitten, en dat is nou juist waardoor ze aankomen!

Wat moet ik dan doen?

Allereerst moet je afstand doen van het woord dieet. Dit lijkt misschien wat triviaal of onnodig, maar het helpt je wel herinneren wat je eigenlijk wilt bereiken. Noem het liever de balans terugvinden in je voedingspatroon en levensstijl. Daarin zit verwerkt wat uiteindelijk écht het verschil maakt; geen shakes, weekmenu's of maaltijdvervangers, het draait allemaal om balans. Balans tussen voeding (energie) tot je nemen, en energie gebruiken. Balans tussen gezond eten en af en toe snoepen van wat lekkers. Om dit te bewerkstelligen moeten we afkomen van de grootste valkuil dat een dieet met zich meebrengt: de tijdelijke aard. Als jij opeens wordt voorgeschreven wat je moet eten zal je dit totaal niet eigen zijn, het wordt je immers voorgeschreven. Balans vinden kent echter geen begin en een eind, een balans vinden in je gezonde levensstijl is voor altijd. Bedenk daarom liever zelf wat je gaat eten om gezonder te worden. Hierdoor ontbreekt de zekerheid dat een hapklaar dieet geeft, maar vergeet niet: een verloren kilo blijft een verloren kilo op deze manier! Twijfel je toch of je wel goed bezig bent durf er dan over te praten met iemand die verstand heeft van gezonde voeding, die kunnen je bijstaan en uitleggen wat goed en fout is om zo je te helpen voor altijd gezond te zijn.

Een ander aspect waar het belang van balans duidelijk naar voren komt is in het lekker snoepen. Noem dit niet langer zondigen omdat af en toe wat lekkers nemen gewoon mag! Echter, vergeet niet dat het allemaal weer om die balans draait. Niet te vaak snoepen, niet teveel, het moet in balans zijn.

Het belangrijkste verschil met elk ander dieet is dat je met het volgen van deze stappen een verloren kilo nooit terug zal krijgen. Als je namelijk zelf gaat bedenken wat een gezonde levensstijl is en je dat gaat proberen, het dan betekent dat als je een kilo verloren hebt dat dit puur door je levensstijl komt. Een dieet is tijdelijk, een balans en een gezonde levensstijl heb je een leven lang profijt van.

En vergeet niet, een lichaam in balans is een geest in balans!
© 2012 - 2024 Infokoning, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…
Wat is voor jou het beste dieet?Wat is voor jou het beste dieet?Er zijn ontzettend veel soorten diëten en sommige beloven dat je in een mum van tijd veel kunt afvallen. Voo sommige men…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…

Succesvol afslanken door langzaam eten!Succesvol afslanken door langzaam eten!Nederlanders eten zo snel dat dit één van de belangrijke oorzaken is van het overgewicht van de helft van de bevolking.…
KEN-dieet: in 10 dagen tot 10% van je lichaamsgewicht kwijtKEN-dieet: in 10 dagen tot 10% van je lichaamsgewicht kwijtEen zeer intensief crashdieet met verbluffende resultaten. Via een slangetje door de neus worden 10 dagen lang druppelsg…
Infokoning (40 artikelen)
Laatste update: 11-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.