Het verschil tussen apoptose en necrose

Het menselijk lichaam heeft verschillende manieren om ongewenste (d.w.z. beschadigde, oude of potentieel schadelijke) cellen op te ruimen, namelijk apoptose en necrose. Het lichaam heeft verschillende manieren om ongewenste (d.w.z. beschadigde, oude of potentieel schadelijke) cellen op te ruimen, namelijk apoptose en necrose. Wanneer een lichaamscel beschadigd raakt, zal het lichaam proberen de cel zo discreet mogelijk op te ruimen. Het liefst zonder dat er verdere weefselschade ontstaat.

Necrose

Het verloop van necrose in het kort: Door bijvoorbeeld ischemie krijgt de cel te weinig zuurstof en/of voeding. ATP is de energiedragende mediair van de cel. Natrium-kaliumpompen halen hun energie uit ATP. Als het ATP opraakt, gaan de Na/K-pompen slechter functioneren, waardoor het membraan van de cel slechter gaat werken. De homeostase van de cel loopt dan volledig in de soep.
De ionenconcentratie natrium in de cel wordt minder, terwijl er calcium naar binnen stroomt. De osmolariteit binnen de cel wordt te hoog door de influx van calcium, waardoor de cel opzwelt. De influx van het calcium en de zwelling van de cel zorgen ervoor dat de inhoud van de cel kapot gaat. Doordat de celwand niet meer goed functioneert, stromen allerlei organellen en cytoplasmavloeistoffen uit de cel. Dit komt in de weefsels terecht, waar het als 'vreemd' materiaal beschouwd wordt. Hierdoor zorgen de celvloeistoffen voor een ontstekingsreactie. Uiteindelijk worden de afvalstoffen uit de cel opgeruimd door middel van de ontstekingsreactie.

Apoptose

Een andere manier om ongewenste cellen op te ruimen is apoptose. Apoptose is een lichaamseigen systeem om ongewenste cellen op een degelijke manier op te ruimen, met zo min mogelijk restafval.
Het verloop van apoptose in het kort: Wanneer een cel ongewenst, oud of potentieel schadelijk is, wordt er door het lichaam een soort 'zelfmoordprogramma' geactiveerd. De cel activeert 'executioner caspasen', enzymen die ervoor zorgen dat er endonuclease geactiveerd wordt en dat het cytoskelet van de cel afgebroken wordt.

De organellen en het cytoplasma worden in kleine bolletjes verpakt en afgesnoerd door de celwand en vervolgens losgelaten. Deze bolletjes worden 'apoptic bodies' genoemd en worden later gefagocyteerd door een fagocyt (veelal een macrofaag). Zo worden afvalstoffen veilig verpakt en opgeruimd. De fagocyt zorgt ervoor dat de apoptic bodies worden hergebruikt. Doordat de afvalstoffen verpakt zijn en niet in aanraking komen met de omringende weefsels, vindt apoptose plaats zonder dat er een ontstekingsreactie op gang komt. Het is dus een veilige en efficiënte manier van opruimen.

Hieronder nog een keer alle kenmerken samengevat:
NecroseApoptose
Door schadeDoor lichaam zelf geïnduceerd
Celresten komen vrij in weefselCelresten in vacuoles verpakt
OntstekingsreactieGeen ontstekingsreactie
WeefselschadeWeinig/geen weefselschade
© 2012 - 2024 Sazzie000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wondzorg: Soorten débridementDébrideren is het verwijderen van necrotisch, dood weefsel (débris) uit de wonde. Dit is een natuurlijk proces van het l…
Zwangerschap en Natural-KillercellenZwangerschap en Natural-KillercellenBij een transplantatie met niet-eigen materiaal treden afstotingsverschijnselen op. Echter, dankzij ons bestaan weten we…
Osteonecrose: Afsterven bot door beperkte bloedtoevoerOsteonecrose: Afsterven bot door beperkte bloedtoevoerOsteonecrose is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de botten tijdelijk of permanent is belemmerd. Dit leidt tot…
Hoe ontstaat een tumor?Hoe ontstaat een tumor?Een tumor is een gezwel waarvan de kwaad- of goedaardigheid in het midden wordt gelaten. Andere woorden voor een tumor z…

NEAT, Non-Exercise Activity ThermogenesisIs sporten noodzakelijk om af te vallen? Het is zeker aan te raden, maar het belangrijkste is om veel te bewegen en dat…
Een stinkende adem, wat doe je eraan?Stinkende adem bij de man is, na een penetrante zweetlucht, dé grootste afknapper voor vrouwen. Hoe ontstaat een slechte…
Bronnen en referenties
  • Pathologic Basis of Disease - Kumar
Sazzie000 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.