Steeds minder vitamines in groente en fruit

Steeds minder vitamines in groente en fruit Volgens verschillende onderzoeken zouden groenten vandaag de dag veel minder vitamines en mineralen bevatten dan dat ze twintig jaar geleden deden. En dit verschil is bij sommige groenten zelfs wel vijftig procent, de meeste groenten bevatten nog maar een minimale hoeveelheid van vitamine C. Hoe kan dit? En hoe is het nog mogelijk genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, als er zelfs geen vitamines meer zitten in groenten? We willen niet afhankelijk zijn van voedingssupplementen.

Onderzoeken

Volgens het Zwitserse bedrijf Geigly, is uit onderzoek gebleken dat tussen 1985 en 2002 er 73% minder calcium in broccoli zit, 71% minder magnesium in wortels en 87% minder vitamine C in aardbeien. Dr. Ronald Davies, van de Universiteit van Texas, vergeleek gegevens over essentiële voedingsstoffen in groenten en fruit uit 1950 en 1999. Hij constateerde een afname van 6% in eiwitten en 38% in vitamine B2. Daarnaast waren de hoeveelheden calcium, fosfor en ijzer lager. En dat zijn nog maar een paar cijfers. Uit veel verschillende onderzoeken is al duidelijk geworden dat de voedingswaarde in allerlei soorten voedsel, en met name fruit en groente, enorm omlaag is gegaan in de afgelopen twintig jaar. Waar komt dit door?

Landbouw

Groente wordt nu op een ander manier geproduceerd en verbouwd dan twintig jaar geleden. De technologische vooruitgang is groot geweest. Kan dit een reden zijn? Het heeft in elk geval voor veranderingen gezorgd.

Mestinjectie

In de jaren '90 was het verplicht in Nederland om te bemesten via mestinjectie. Dit moest ervoor zorgen dat het water niet zo vervuild werd en moest overbemesting tegengaan. Echter, daarna is gebleken dat mestinjectie helemaal niet zo goed is voor de grond. De voedingsstoffen verdwijnen eruit, de grond wordt armer. Dit betekent dat groenten niet meer de stoffen uit de bodem kunnen halen die ze nodig hebben, en daardoor minder vitamines en mineralen bevatten. Nu is mestinjectie niet meer verplicht, maar er is veel gebruik van gemaakt, en het gebeurt nog steeds, waardoor de bodem erg arm is geworden.

Monoculturen

In een monocultuur wordt één soort gewas, een soort groente bijvoorbeeld, op een groot stuk land verbouwd. In principe hoeft dit niet slecht voor de planten te zijn, maar het probleem is dat de landbouw zo intensief is. Er wordt maar één soort verbouwd, dus alles wat die soort nodig heeft, daar wordt heel erg veel van uit de bodem gehaald. Ook zo wordt de bodem arm, en komen er dus minder vitamines en mineralen in groente en fruit terecht.

Kweken op grootte

Een heel ander probleem is dat groente en fruit natuurlijk duurder zijn als ze groter en zwaarder zijn, waardoor boeren proberen ze koste wat het kost groter en zwaarder te maken. Het resultaat ervan is dat ze vol water zitten, en in verhouding dus weinig voedingsstoffen bevatten.

Salvestrolen

Eind jaren '90 werden de salvestrolen ontdekt. Dit zijn geen vitamines of mineralen, maar 'fytonutriënten'. Toch is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Dit zijn namelijk stoffen die voorkomen in groente en fruit, en die kankercellen opruimen. In het menselijk lichaam beschermen ze de gezonde cellen en weefsels en remmen ze kanker. Dit stofje vind je vooral veel in de schil van fruit, bijvoorbeeld mandarijnen. Het is dus zeker gezond om fruit niet te schillen. Helaas krijgt de mens steeds minder salvestrolen binnen.

Bescherming van planten

Waarom zitten er eigenlijk salvestrolen in planten? Zij worden gebruikt om de plant te beschermen, door bijvoorbeeld insecten en schimmels af te schrikken. Zodra er veel infecties bij planten plaatsvinden, worden er meer salvestrolen aangemaakt, om de planten beter te kunnen beschermen.

Verdwijnen salvestrolen

Helaas zitten er vandaag de dag nog maar weinig salvestrolen in planten. Hoe kan dat? In de landbouw worden gewassen bespoten met pesticiden en fungiciden, die schimmels en insecten tegengaan. Maar doordat de planten zo goed worden beschermd, gaan zij minder salvestrolen aanmaken. Dat is niet meer nodig. En zo worden ze minder gezond, salvestrolen zijn in de afgelopen twintig jaar ongeveer uit groente en fruit verdwenen. Daarnaast zijn salvestrolen ook bitter, terwijl men juist de groentes en fruit zo kweekt dat ze minder bitter zijn, omdat mensen dat niet lekker vinden over het algemeen. Dat verkoopt beter.

Alternatieven

Wat zijn nu alternatieven voor de normale groentes en fruit? Op welke manier kan je wel genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen? Natuurlijk kan dit via bijvoorbeeld vitaminepillen, maar de meeste mensen willen daar eigenlijk niet van afhankelijk zijn. Is het nog mogelijk om op een 'natuurlijke' manier aan je voedingsstoffen te komen?

Biologische producten

Dit is één van de mogelijkheden. Biologische producten worden op een natuurlijkere manier verbouwd, zonder veel bestrijdingsmiddelen en dergelijke, en niet op zo'n intensieve manier dat de grond uitgeput wordt. Ze worden niet gekweekt om vol water te zitten, maar om gezond te zijn. Ook kan je salvestrolen nog vinden in biologische producten. Biologische gewassen worden immers niet tegen insecten en schimmels beschermd, dus zullen ze zichzelf blijven beschermen. Mensen die veel biologische producten eten, zijn beter beschermd tegen kanker dan anderen. Biologisch eten is vaak wel wat duurder, maar waar dat mogelijk is, is het toch verstandig zoveel mogelijk biologische groentes en fruit binnen te krijgen.

Superfoods

In Nederland en allerlei ander westerse landen zijn veel van de landbouwgronden uitgeput. Maar dit is niet overal het geval, er zijn plaatsen, zoals de Himalaya, die een enorm voedzame grond hebben. En dit zijn de plaatsen waar de 'superfoods' vandaan komen. Hier hoor je veel over, ze zouden allerlei bijzonder gezonde stoffen bevatten en geweldig zijn voor je lichaam. Deze superfoods zijn exotische vruchten en zaden, waar de namen nog nieuw van zijn. Maar de reden dat ze gezond zijn, is niet dat die bepaald vruchten zo goed voor je zijn. Het komt doordat ze gekweekt worden in betere omstandigheden dan onze groentes, waardoor ze de kans krijgen veel meer mineralen uit de grond op te nemen. En, omdat superfoods ook vaak niet bespoten zijn, bevatten ze nog salvestrolen. Helaas is er tegenwoordig een steeds grotere vraag naar superfoods, waardoor ze ook in een soort massaproductie terecht komen. Dan zal er hetzelfde mee gebeuren als met de 'gewone' groentes.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods, gezond of onzin?Superfoods, gezond of onzin?Zijn superfoods onzin? Volgens de Britse ‘National Health Service’ is er niet echt bewijs voor het bestaan van ‘superfoo…
Waar zitten vitaminen in?Waar zitten vitaminen in?Elke dag moeten we voldoende vitamines innemen om ons lichaam gezond te houden en om er voor te zorgen dat ons lichaam g…
De goede eigenschappen van groente en fruitGroente en fruit zijn gezond, omdat er vitamines en andere voedingsstoffen inzitten. Maar welke effecten hebben sommige…
Groenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenGroenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenDiepvries groente zijn net zo gezond als verse groenten. Maar dat geldt niet als mensen hun eigen groenten invriezen. Di…

Gezonde eiwitbronnenAlle sporters kennen het wel: om aan spiermassa te winnen moeten veel eiwitten ingenomen worden. Tegenwoordig zijn er da…
Waarom je beter geen pasta- en rijstgerechten kan etenWaarom je beter geen pasta- en rijstgerechten kan etenPasta's, rijstgerechten, hartige pannenkoeken en quiches; producten die stilletjes aan ingevoerd zijn in de Nederlandse…
Bronnen en referenties
  • http://www.vitamine-info.nl/veelgestelde-vragen/bewaren-en-bereiden/
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5408
  • http://www.overbeterleven.nl/2013/05/08/voedingswaarde-neemt-af
  • http://salvestrolen.info/onderzoek
  • http://eet.inaandacht.nl/salvestrolen-zijn-anti-kanker-plantenstofjes/
  • http://www.fonteine.com/afname_voedingswaardes.html
Reactie

H. Muijtjens, 30-04-2018
Goed artikel en zienswijze. Mijn vraag: Waar vindt ik de meest recente gegevens over de inhoud aan mineralen, vitamines en spoorelementen in groente en fruit? Cijfers die betrouwbaar zijn! Ik vind een vergelijking tussen 1950 en 2002 als laatste. Zoek ik slecht of worden die kwaliteitsgegevens niet meer 'belangrijk' gevonden? Het bepaald wel onze gezondheid! Gaarne antwoord en dank, mvg Harrie Muijtjens Reactie infoteur, 21-08-2018
Beste Harrie,

Sorry, maar ik zou niet weten hoe je aan deze gegevens komt. Ik kan me niet voorstellen dat er geen cijfers over bekend zijn, maar ik weet niet waar ze gepubliceerd worden.

Julia

Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 27-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.