Steeds meer mensen kopen biologisch

Steeds meer mensen kopen biologisch Wil je graag biologisch eten en drinken? Tegenwoordig is dat niet echt een probleem meer. Alle supermarkten hebben anno 2019 een prima aanbod van biologisch gecertificeerde producten. De tijd dat je naar een speciaalzaak moest gaan om boodschappen in te slaan is definitief voorbij. Was eerst AH de grootste supermarkt met Biologische producten in zijn vakken, nu kun je in iedere supermarkt kiezen voor biologisch

Steeds meer mensen gaan over op biologische producten

Het is een goede gewoonte om meer bewust te zijn bij de inkoop van je groente, fruit, vlees en verzorgingsartikelen. Tegenwoordig kijken steeds meer mensen daarom naar producten die biologisch zijn. De fabrikanten en supermarkten zijn volop in gaan spelen op die steeds groter wordende behoefte en bieden ontzettend veel producten aan waarop één of ander biologisch keurmerk staat gedrukt. Toch moet je nog steeds goed op blijven letten want veel van deze keurmerken zijn door de fabrikanten zelf bedacht. Een natuurwinkel bijvoorbeeld, moet zich echt 100% houden aan de strenge wetten en regels die gelden voor biologische producten. Opvallend blijft het nog steeds dat, wanneer je de groenten en fruit in een natuurwinkel koopt, deze vaak wat minder glanzend en minder perfect van vorm zijn dan de groenten en fruit die onder het kopje 'Bio' dat je in de supermarkt ziet liggen. Waar je in ieder geval naar kunt kijken om te weten of een product echt biologisch is, is het EKO keurmerk. Wanneer dit merk op de verpakking staat, kun je ervan overtuigt zijn dat aan alle regels voor biologische producten is voldaan.

Wat is biologisch?

Biologisch geproduceerd voedsel is voedsel dat is geproduceerd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest en met respect voor de natuur. Buiten voedsel kunnen biologische producten ook zijn: verzorgingsmiddelen en/of kleding e.d. Het gaat erom dat de producten afkomstig zijn van planten en dieren en op een natuurlijke manier groeien en behandeld worden. En dat begint al met de bodem waarop of waarin de planten groeien. Ook die moet gezond en voedzaam zijn en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Alles dus puur natuur en juist dóór dat puur natuurlijke wil het uiterlijk van groente en fruit wel eens afwijken van wat we gewend zijn te zien in het groente en fruit-vak in de supermarkten.

Is biologisch altijd beter?

Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat biologische voeding en producten beter en gezonder zijn dan de niet-biologische varianten. Dankzij het internet kunnen mensen veel meer informatie verkrijgen over voeding en andere producten dan voor dat we het internet hadden. Vooral ook de alternatieve kant van de samenleving komt op het internet veel meer aan bod wanneer je er naar zoekt. Op de televisie en in de kranten krijg je ook wel informatie maar meestal is deze informatie een beetje gekleurd doordat de sponsors van programma's en artikelen dan meestal de fabrikanten zelf zijn. Een feit is: dat steeds meer mensen op jongere leeftijd ziektes krijgen die vroeger veel minder frequent en op latere leeftijd voor kwamen. De reden hiervoor zou best wel eens gevonden kunnen worden in alle bewerkingen en toevoegingen die we in het hedendaagse voedingspatroon terugvinden. Denk eens aan al die voorverpakte zakjes en pakjes, potten en blikken die in de schappen staan. Ook de houdbaarheid van producten geeft soms te denken. Want, hoe kan het zijn dat sommige producten soms jarenlang goed blijven?

Lees altijd het etiket!

Ga opletten. Let op het voedsel dat je aanschaft. Ga je eens verdiepen in de E-producten die zich in het product bevinden en zoek het eens na in het boekje van Corinne Gouget: ‘Let op, gevaar! Wat zit er in je eten?’ Dan zul je lezen wat het desbetreffende E-nummers veroorzaken kan in jouw lichaam. Blijf altijd kritisch kijken naar de stoffen die op een etiket worden vermeld. Ook wanneer je leest: ‘Door de EU goedgekeurde hulpmiddelen’, want ze mogen dan wel goedgekeurd zijn, maar vaak zijn het ziekteverwekkende hulpstoffen die er alleen maar op gebaseerd zijn om producten langer goed te houden en om bepaalde smaakjes te creëren. Dit heeft met geld verdienen te maken en helemaal niets met gezondheid.

Bewustwording

De bewustwording van de mens in het algemeen is een goede zaak en dat mensen kritischer gaan kijken naar wat ze aanschaffen is ook alleen maar goed. De supermarkten en andere retailers spelen hier handig op in. Dat is fijn, want daardoor kan iedereen nu biologischer leven. Maar houd altijd zelf de vinger aan de pols want, als een appel perfect van vorm is en heel mooi glanst, dan kan er wel 'bio' op staan maar moet je toch nog eens even achter je oor krabbelen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…
Biologische voeding door de ogen van een diëtistBiologische voeding door de ogen van een diëtistBiologisch voeding springt als paddenstoelen uit de grond; natuurlijk wel biologische paddenstoelen. In steeds meer supe…
Biologische voeding: gezond biologisch etenBiologische voeding: gezond biologisch etenBiologische voeding of kortweg bio-voeding kan omschreven worden als kwaliteitsvoeding die op een natuurlijke wijze is o…

Gezond dieet: Eet 5 maaltijden per dag en verlies gewicht!Gezond dieet: Eet 5 maaltijden per dag en verlies gewicht!Veel diëten beroven het lichaam van voedsel, maar als je kijkt naar wezens in de natuur zul je zien dat je het nodig heb…
Snoep en snacks: waarom is ongezond eten zo lekker?Snoep en snacks: waarom is ongezond eten zo lekker?Voor velen is het een herkenbaar dagelijks dilemma: die lekkere reep chocola, dat aanlokkelijke gebakje, die verleidelij…
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 18-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.