Kiemgroenten, gezond en makkelijk zelf te kweken
Kiemgroente zit boordevol gezonde voedingstoffen, en zijn daarnaast ook nog een keer zeer smakelijk. Kiemen zijn gemakkelijk zelf te kweken en kiemgroenten kunnen in vele gerechten worden verwerkt. Er zijn verschillende soorten kiemgroente met ieder hun eigen specifieke smaak en eigenschappen. Kweek zelf deze supergezonde kiemgroenten met handige hiervoor bestemde kweeksets.
Kiemgroenten
Kiemen worden al duizenden jaren als voedsel overal ter wereld gegeten. De meest gegeten kiemgroente is de kiem van de sojaboon. In Europa en Azië zijn kiemgroenten tevens geroemd om hun medicinale eigenschappen.
Samenstelling van kiemgroenten
Wat maakt dat kiemgroenten zo gezond zijn. In de eerste plaats zijn kiemen rijk aan vitamine A, C, D, E en het
vitamine B complex. Ook bevat kiemgroente veel mineralen zoals bijvoorbeeld calcium, fosfor, kalium, magnesium en ijzer. Ook zijn kiemgroenten in tegenstelling tot de meeste plantaardige voedingsmiddelen rijk aan hoogwaardig eiwit. Kiemgroente bevat ook nog een aantal stoffen waarvan de werking nog niet helemaal duidelijk is, maar waarvan vast staat dat ze goed zijn voor de gezondheid, deze worden gemakshalve vitaliteitsfactoren genoemd. Dit komt doordat kiemgroente in tegenstelling tot gewone groente wordt gegeten wanneer het plantje nog maar net is begonnen te groeien. Kiemgroenten worden wel het meest levende voedsel ter wereld genoemd. Kiemgroenten bevatten tevens een hoog gehalte aan antioxidanten, welke de zeer schadelijke
vrije radicalen in het lichaam weg kunnen vangen.
Wat gebeurt er precies
Op het moment dat een zaadje kiemt, en dus de feitelijke kiemgroente wordt gevormd starten er verschillende processen in het zaadje. Het zetmeel en de oliën in het zaadje worden omgezet in vitaminen, mineralen, enzymen, suikers en eiwitten omgezet.
Onder de juiste omstandigheden begint het kiemdeel van het zaadje zich te voeden met de zaadkern. De zaadkern vormt de opslagplaats van de waardevolle voedingstoffen die de plant nodig zal hebben. De hoeveelheid nutriënten loopt tijdens de kieming op tot een veelvoud van die van het oorspronkelijke zaadje. Bijvoorbeeld het gehalte vitamine C neemt toe met 600% tijdens de kieming, ten koste van de suikers. Ook de vitaminen van het B-complex en veel enzymen nemen spectaculair toe tijdens het kiemproces, waardoor de spruiten gemakkelijk zijn te verteren. De hoeveelheid aminozuren nemen tijdens de kieming spectaculair toe ten koste van de hoeveelheid koolhydraten.
Zelf kiemgroenten kweken
Om zelf kiemgroenten te kweken is niet veel nodig, het is dan ook ideaal om thuis je eigen kiemen te kweken. Je hebt nodig een glazen pot, doek (bijvoorbeeld kaasdoek), een elastiek, water en de zaden. Het kiemen van de meeste zaden duurt ongeveer drie tot zes dagen. Direct zonlicht is niet nodig.
Je doet de zaden in het bakje of de pot en laat ze eerst weken in wat water, dit doe je minimaal zes uur. Sluit hierna de pot af met het doek en het elastiek. Nu is het zaak om de zaden/kiemen 2 tot 3 maal daags te spoelen en de pot weer goed uit te laten lekken door het doek. Je herhaalt dit tot je de kiemgroente groot genoeg vind, even schoonspoelen en klaar voor gebruik. Je kunt de kiemen ook wel een aantal dagen bewaren in de koelkast.
Enkele soorten kiemgroenten
- Broccoli - Broccoli kiemen bevatten Sulforaphane en Sinigrin, deze stoffen hebben een preventieve werking tegen kanker.
- Alfalfa - Alfalfa is luzerne, het is een frisse knapperige kiemgroente, een van de meest gebruikte.
- Basilicum - Basilicum kiemgroente, hoe jonger je het oogst hoe zachter en frisser de smaak
- Chia - Bijzonder aan chiazaad is dat zij van alle zaden het hoogste gehalte omega 3 vetten bevatten
- Waterkers - De meest bekende, een van de makkelijkst kiemende zaden
- Fenegriek- Fenegriekkiemen hebben een kerrie-achtige geur en smaken naar maggi
- Lijnzaad - Lijnzaad kiemen zijn goed voor de stoelgang
Tips voor het kweken van kiemgroenten
Koop alleen zaden die speciaal worden verkocht als zaad voor kiemgroente. De zaden van de "gewone" groente zijn specifiek geteeld en geselecteerd op het ontstaan van grote volwassen planten. Ook kan het zaad op de een of andere manier behandelt zijn. Voor de gezondste kiemgroente kunt je het beste biologisch of zelf geoogst zaad gebruiken. Er zijn ook hele handige kant en klare kweek sets te koop. Gebruik deze kweekset om kiemgroente thuis te kweken.