Alternatieven voor ritalin bij ADHD voor kinderen

Alternatieven voor ritalin bij ADHD voor kinderen Ritalin is een algemeen bekend medicijn, dat wordt gebruikt bij ADHD. Het medicijn zorgt er, in de meeste gevallen, voor dat de patiënt rust en concentratie kan ervaren. Helaas heeft dit medicijn vele vervelende bijwerkingen. Om toch rust en concentratie te kunnen ervaren, zijn er alternatieven voor ritalin. Dit zijn bijvoorbeeld psycho-educatie, neurofeedback, een speciaal dieet, individuele therapie, Cogmed en Braingame Brain.

Psycho-educatie

De diagnose ADHD kan bij ouders en kinderen hard aankomen. Ook als de ouder of het kind eigenlijk al wist dat er iets aan de hand was. De diagnose roept ook veel vragen op. Tijdens psycho-educatie leert zowel het kind als de ouder over wat ADHD is en wat het voor gevolgen kan hebben in de dagelijkse leven. Deze vorm van therapie helpt mensen bij het accepteren van dat ze ADHD hebben. De therapie is bedoeld voor het kind en zijn/haar directe omgeving. Voor het kind is de psycho-educatie vaak individueel. Het kind krijgt dan informatie over ADHD en tips over hoe het in het dagelijkse leven om kan gaan met ADHD. Voor ouders wordt er vooral gekeken naar steun bij elkaar vinden. Dit kan bijvoorbeeld middels een steungroep.

Neurofeedback

Hersenen bestaan uit verschillende hersendelen. Deze communiceren met elkaar via elektrische impulsen. Deze impulsen zijn de hersengolven. Iedereen heeft ze. Ze zijn er in verschillende frequenties, dit is het aantal trillingen per seconde. Voor alles wat je doet, bestaat een bepaalde frequentie. Bij kinderen met ADHD is de frequentie van de hersengolven anders. Hierdoor ontstaat bewegingsonrust, hyperactiviteit en het moeilijk kunnen concentreren. Met neurofeedback leert een kind om de hersengolven te beïnvloeden. Dit gebeurt met behulp van oefeningen en spelletjes. Kinderen wordt aangeleerd hoe een de positieve frequentie van de hersengolven, die ze nodig hebben bij bijvoorbeeld huiswerk maken, kunnen vinden en vasthouden. Dit zorgt voor een betere concentratie. Ook is het kind hierdoor ontspannen. Dit is bij kinderen mogelijk vanaf dat ze vijf jaar zijn. De behandeling kan een tijdje duren. Gemiddeld duurt deze tussen de twintig en veertig sessies. Deze vorm van behandelen, wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Eten

Dat eten belangrijk is voor je, weet iedereen. Dat je met gezond eten kan zorgen voor een gezonde geest is meestal ook wel bekend. Minder bekend is dat je met een bepaald dieet kan zorgen dat de ADHD minder last veroorzaakt. Wel is het hierbij belangrijk dat je dit dieet niet zomaar gaat volgen. Dit moet altijd onder begeleiding van een diëtiste. Ook kan het dieet onhandig zijn. Het dieet is bedacht door Lidy Pelsser en wordt het eliminatiedieet genoemd. Pelsser kijkt in dit dieet voor welke producten een kind overgevoelig is. Door voor enkele weken bepaald voedsel, dat bekend staat om allergieën te veroorzaken, uit het dieet van een kind te schrappen, probeert de diëtiste er achter te komen waarvoor een kind gevoelig is. Dit doet deze door steeds een nieuw voedingsmiddel toe te voegen aan het dieet. Vanuit daar kom je erachter of het voedingsmiddel de ADHD klachten groter maakt of niet. Door dit steeds uit te proberen, krijg je een goed overzicht van wat de klachten groter maakt en wat niet. De voedingsmiddelen die de klachten vergroten, worden vervolgens uit het voedingspatroon van het kind verbannen.

Individuele therapie

Ook individuele therapie kan helpen bij het verkleinen van de klachten van ADHD. Sommige kinderen worden snel afgeleid door anderen. Dan is het verstandig om eerst voor individuele therapie te kiezen. Daarnaast zorgt individuele therapie ervoor dat het kind meer persoonlijke aandacht krijgt. In de individuele therapie is het belangrijk dat er gekeken wordt naar welke lasten het kind met ADHD ervaart. Door naar deze lasten te kijken en handvatten aan te bieden om hiermee om te gaan, wordt het kind geholpen. Zo kan het zelf, zonder enige andere hulp, weer functioneren in bijvoorbeeld de klas.

Computertherapie

Op de computer zijn diverse therapieën mogelijk. Deze zijn individueel en bieden handige tips en trucjes om met de ADHD om te kunnen gaan. Twee voorbeelden hiervan zijn Cogmed en Braingame Brain.

Cogmed

Bij Cogmed wordt er gekeken naar het werkgeheugen. Dit is het geheugen dat informatie voor korte tijd onthoudt en vervolgens verwerkt. Er wordt in het werkgeheugen iets met de informatie gedaan. Om instructies te onthouden, problemen op te lossen en controle te hebben over impulsen, heb je het werkgeheugen nodig. Kinderen met ADHD hebben vaak een zwakker werkgeheugen. In de Cogmed training wordt er voor vijf weken en vijf dagen per week op de computer geoefend. De trainingen duren ongeveer een half uur en bevatten acht oefeningen die thuis gedaan kunnen worden. Dit wordt gedaan onder begeleiding van een speciale trainingshulp. Deze rol kan de ouder op zich nemen na de uitleg van de coach. Het programma is geschikt voor kinderen van zeven tot zeventien jaar.

Braingame Brian

Een andere computertraining is Braingame Brain. Deze therapie traint de executieve functies. Dit zijn de vaardigheden die je nodig hebt in je leven om taken te kunnen volbrengen. Voorbeelden hiervan zijn planningsvaardigheden en het kunnen organiseren van dingen. Veel kinderen met ADHD hebben moeite met deze vaardigheden. In de therapie worden deze vaardigheden aangesproken, getraind en aangeleerd. Dit wordt gedaan aan de hand van een spelwereld. In deze wereld moet het kind taken voltooien. Het leuke aan deze training is dat kinderen het meer zien als computerspel, dan iets waarvan ze van leren. Dit zorgt voor een goede motivatie. Er zijn vijfentwintig spelsessies, deze duren allemaal ongeveer veertig minuten. Het spel is bedoeld voor kinderen van negen tot twaalf jaar. Braingame Brain is er niet alleen voor kinderen met ADHD, ook kinderen met ADD kunnen hier baat bij hebben.
© 2015 - 2024 Star2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijwerkingen RitalinBijwerkingen RitalinHet medicijn Ritalin wordt regelmatig voorgeschreven bij gedragsstoornissen, zoals ADHD. Ritalin heeft een aantal bijwer…
Langetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindLangetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindSteeds meer kinderen worden geclassificeerd met de stoornis ADHD, een levenslange neurobiologische stoornis. Voor het be…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
ADHD bij kinderen behandelen met methylfenidaatADHD bij kinderen behandelen kan op diverse manieren, met en en zonder medicijnen. Er zijn diverse ADHD medicijnen die A…

Moro-reflex en het gebruik van een inbakerdoekMoro-reflex en het gebruik van een inbakerdoekEen baby die plots uit alle macht zijn armpjes en beentjes open spreidt en daarna flink begint te huilen, het is een bek…
Wat doen bij een huilbaby?Wat doen bij een huilbaby?De nachtmerrie voor iedere kersverse mama of papa. Het moet je maar overkomen: een baby die dag en nacht huilt, tiert of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Patrice Audet, Pixabay (bewerkt)
  • http://www.adhdbijkinderenbehandelen.nl/index.php/adhd-behandelen-zonder-medicatie
  • http://www.adhdbijkinderenbehandelen.nl/index.php/psycho-educatie
  • http://www.adhdbijkinderenbehandelen.nl/index.php/adhd-therapie
  • http://www.jmouders.nl/opvoeden/gedrag/adhd/7-alternatieven-voor-ritalin
  • https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/medicijnen-hoofdletter-kleine-letter
Star2000 (45 artikelen)
Laatste update: 11-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.