Jongens in de puberteit

Jongens in de puberteit Al lijken de meiden verder te zijn in hun ontwikkelingen, toch zijn de meeste jongens op 12 jarige leeftijd ook weldegelijk bezig met hun puberteit. Er ontstaan veranderingen qua gedrag en rond hun twaalfde jaar ontstaat de eerste grote groeispurt. Puistjes geven een duidelijke indicatie aan van veranderende hormonen en dat gaat een jongen ook merken aan zijn stem.

De baard in de keel

Ruim genomen krijgen jongens de 'baard in de keel' tussen hun elfde en zestiende jaar. Deze term houdt in dat de stem zwaarder gaat klinken waarbij hogere pieken hoorbaar zijn. De 'baard in de keel' ontwikkelt vaak in een snel tempo. Soms gaan er maar een paar weken overheen voordat de stem definitief lager klinkt. Samen met deze ontwikkeling groeit ook de adamsappel mee die zichtbaar wordt. Vooral bij het slikken wordt de adamsappel goed zichtbaar.

Veranderingen aan de penis

Tijdens de puberteit gaat ook de penis groeien. In eerste instantie wordt de penis dikker maar na deze periode wordt de penis ook langer. Ook de zaadballen worden groter en gaan daardoor lager hangen. De haargroei komt ook steeds meer zichtbaar tevoorschijn. Dat gebeurt niet alleen in de schaamstreek maar ook in de oksels, baard en benen. De puberteit is dus voor een jongen net zo ingrijpend als voor een meisje.

De eerste zaadlozing

Over de eerste zaadlozing wordt gesproken wanneer er bij een jongen voor het eerst sperma uit zijn penis komt. Dat kan 's nachts gebeuren tijdens het slapen (dat wordt ook wel een natte droom genoemd), maar meestal gebeurt dat tijdens het masturberen. Een jongen is dus meteen ook in staat om een meisje zwanger te maken. De gemiddelde leeftijd voor de eerste zaadlozing is 13 jaar en twee maanden. Ook wanneer een jongen nog geen zaadlozing heeft gehad kan hij een meisje zwanger maken. Dat komt omdat de hormonen voor een zaadproductie zorgen.

De groeispurt

Een jongen krijgt tussen zijn elfde en veertiende jaar een groeispurt. Vaak gaan groeispurten schoksgewijs waardoor een jongen soms wat onhandig lijkt. Bijna de helft van alle jongens krijgt ook te maken met gynaecomastia. Dat is een lichamelijke ontwikkeling bij jongens in de puberteit waarbij de borsten wat groter worden als gevolg van hormonale veranderingen. Er ontstaat een bobbeltje onder de tepel dat wat gevoelig kan zijn. Ook het gebied rond de tepel kan dikker worden. Soms ontstaat dit bij beide borsten en soms ook alleen bij de linker of rechter borst. Geen zorgen, want gynaecomastia verdwijnt meestal spontaan na een paar maanden tot een jaar.

Tot aan de puberteit groeit een jongen zo’n zes cm per jaar. Maar tijdens de puberteit kan dat wel 12 tot 15 cm zijn per jaar. Bovendien kan dat vier jaar achter elkaar zo aanhouden. Tijdens deze groeispurt ontwikkelen jongens meer spiermassa en krijgen ze minder vet massa. Jongens groeien langer door dan meisjes en ze groeien ook veel harder dan meisjes tijdens de puberteit.

Puistjes

Jongens vinden het vaak een probleem puistjes te hebben, ook wel acné genoemd. Maar puistjes zijn het gevolg van de verandering van hormonen. Deze hormonen heten bij jongens androgenen. Bovendien brengt deze hormoonverandering de seksualiteit van een jongen op gang. Een jongen begint andere gevoelens te krijgen voor meisjes of jongens. Dat kan natuurlijk heel verwarrend zijn, maar het is heel goed om te weten dat dit volstrekt normaal is.

Het ontwikkelen van een eigen mening

Naast al deze lichamelijke ontwikkelingen is het geen wonder dat een jongen ook qua gedrag verandert. Dat komt vooral omdat een jongen een eigen mening ontwikkelt. Deze ontwikkeling gaat gepaard met invloeden van:
  • school
  • vrienden en vriendinnen
  • tv en internet
  • eventuele oudere broers en zussen
  • bepaalde 'idolen'
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe verloopt de groei bij kinderen en pubers?Hoe verloopt de groei bij kinderen en pubers?De eerste levensjaren maakt het kind een enorme groeispurt door. Als schoolkind groeit het minder hard, maar met een vas…
Ontwikkeling in de (pre)puberteitOntwikkeling in de (pre)puberteitTijdens de puberteit verandert een kind in een volwassene. Dit is zowel voor het kind als voor de ouders een lastige per…
Pubertas praecox en Pubertas tardaPubertas praecox en Pubertas tardaPuberteit: te vroege of te late puberteit. Een te late puberteit wordt Pubertas tarda genoemd, een te vroege puberteit w…
Heel jong de puberteit in gaanHeel jong de puberteit in gaanHet lijkt wel alsof de jongens en meisjes van tegenwoordig steeds vroeger in de puberteit geraken. Meisjes uit groep 6 e…

Heupdysplasie bij baby'sHeupdysplasie bij baby's. Regelmatig zie je baby's waarbij de beentjes in spreidstand staan. Waarom is dit? Wat voor aan…
Hete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenHete thee is oorzaak nr. 1 van brandwonden bij kinderenBrandwonden bij kinderen komen meestal door hete vloeistof. Jaarlijks zijn veel peuters het slachtoffer van ernstige bra…
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.