Voorkom dat kind gaat roken en verslaafd raakt

Voorkom dat kind gaat roken en verslaafd raakt Als ze 11 jaar oud zijn, vinden kinderen roken nog vies. Maar een paar jaar later is een deel van hen toch aan de nicotine verslaafd. Zelfs als ze astma hebben. Kans dus dat uw kind ook gaat roken, ondanks het ontmoedigingsbeleid en de voorlichtingscampagnes van de overheid. Hoe kun je voorkomen dat zoon of dochter aan nicotine verslaafd raakt. Want kinderen die al jong roken zijn vaak rokers voor het leven. Als ze volwassen zijn is er dan grote kans dat ze ooit belanden in het ziekenhuis vanwege longkanker.

De eerste sigaret

Als kinderen gaan experimenteren met roken, doen ze dat meestal als ze tussen de 11 en 14 zijn. Een op de vier kinderen in de brugklas rookt wel eens. En op 15-jarige leeftijd is een kwart van de jongeren verslaafd. Uit onderzoek blijkt dat kinderen binnen een half jaar verslaafd kunnen zijn. Hoe jonger ze verslaafd raken, hoe groter de kans dat ze al snel dagelijks gaan roken en hoe moeilijker het zal zijn om te stoppen. Het worden dan rokers voor het leven. Voorkomen is dus beter dan niet kunnen genezen.

Hoe pak je het als ouder aan

Het Anti-rookbeleid van de overheid maakt op kinderen weinig indruk, wat betekent dat ouders en andere volwassenen zelf hun verantwoordelijkheid dienen te nemen. Diverse studies hebben aangetoond dat de kans dat kinderen aan nicotine verslaafd worden kleiner wordt wanneer ouders het onderwerp met hun kind bespreken. Dat moet dan wel gebeuren vóór ze beginnen met experimenteren, het liefst als ze tussen de 9 en 11 jaar zijn. Als kinderen reeds ervaring hebben opgedaan met roken, is de kans dat u ze daarvan af kunt brengen nog maar heel klein. Tijdig beginnen is dus het devies. Maar wat moet je als opvoeder zeggen behalve dat het ongezond is ?

Schoolplein

Middelbare scholen bepalen zelf of er op het schoolplein gerookt mag worden, want dat is niet wettelijk geregeld. U als ouders heeft wellicht invloed om te zorgen dat het schoolplein rookvrij wordt, omdat dit plein dikwijls de plek is waar kinderen hun eerste sigaret opsteken.

Kinderen met astma

Extra belangrijk voor de categorie jongeren met COPD longproblemen om absoluut nooit met roken te beginnen en tijdig in te zien dat niet roken uiteindelijk veel stoerder is.

Begin ook niet te vaak over de gevaren van roken

Bijna alle kinderen vinden roken vies en kunnen zich niet voorstellen dat ze het ooit gaan doen. Maar dat kan snel veranderen. Van alle 15-jarigen rookt één op de vier jongens en één op de vijf meisjes. Het gaat erom ze voor die tijd bewust te maken van de risico’s en valkuilen, zodat ze er niet mee beginnen. Het dilemma voor ouders is echter dat je er enerzijds over moet beginnen om op de risico’s te wijzen, maar dat een verboden onderwerp te vaak aansnijden kinderen juist kan verleiden om er uit nieuwsgierigheid aan te beginnen.

Tips

  • Het beste is natuurlijk dat u zelf ook niet rookt, want goed voorbeeld doet goed volgen.
  • Laat in ieder geval niet toe dat uw kind thuis rookt, ook als u dat zelf wel doet.
  • Misschien heeft uw kinderen sporthelden. Wijs uw kinderen er af en toe op dat die niet roken en juist daardoor kunnen presteren en held wezen.
  • Eindeloos op de kinderen in praten heeft dikwijls een averechts effect. Maar u kunt het er ook over hebben met uw partner in het bijzijn van de kinderen, dan vangen ze alles op wat u wilt dat ze horen.
  • Wellicht kunt u eens een opmerking maken (tegen uw partner) dat niet roken per jaar een bedrag van 4.000 euro scheelt.
  • Zijn er vriendjes of iets oudere kinderen waar uw kind tegen op kijkt en waarvan u zeker weet dat die niet roken, begin er dan eens subtiel over.
  • Stel uw kind een mooi cadeau in het vooruitzicht als het voor z’n 18e niet met roken begint.

Roken en astma extra gevaarlijk

Een sigaret bevat 4000 giftige stoffen, waarvan minstens 40 kankerverwekkend, zoals arsenicum, nitraatoxide en benzeen. Bovendien verminderen de kwalijke stoffen in de sigaretenrook de werking van ontstekingsremmende medicijnen ook nog eens sterk. Roken verergert dus het astma en verkleint de kans op herstel. De rook bevat ook nog eens koolmonoxide, die weliswaar niet kankerverwekkend is, maar waardoor de longen extra hard moeten werken, terwijl die het bij mensen met astma al extra zwaar hebben. Het is dus wel erg dom als je met astma rookt.

Lees verder

© 2009 - 2025 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feitjes over rokenNiet roken wordt zo langzamerhand mode. Tussen 2001 en 2005 was het aantal jeugdige rokers flink afgenomen. Toch rookt n…
Roken, nicotine en tabakRoken, nicotine en tabakRoken; steeds minder mensen doen het, maar er is nog steeds een groot deel van de bevolking die graag met regelmaat een…
Roken, meeroken én roken voor, tijdens en na de zwangerschapVroeger stonden ruimtes vaak blauw, tegenwoordig mag er in openbare ruimtes niet meer gerookt worden. Fijn voor mensen d…
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…

SIDS of wiegendood, wat zijn de oorzaken?SIDS of wiegendood, wat zijn de oorzaken?Wiegendood en SIDS (sudden infant death syndrome) zijn twee verschillende benamingen voor kinderen die plotseling overli…
Heupdysplasie bij baby'sHeupdysplasie bij baby's. Regelmatig zie je baby's waarbij de beentjes in spreidstand staan. Waarom is dit? Wat voor aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Luchtwijzer
  • NH-dagblad 27-1-2017
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.