Feitjes over roken

Niet roken wordt zo langzamerhand mode. Tussen 2001 en 2005 was het aantal jeugdige rokers flink afgenomen. Toch rookt nog altijd bijna een derde van de jongeren tussen twaalf en vijftien regelmatig een sigaret.

Feiten over roken

Roken is voor meer sterfgevallen verantwoordelijk dan verkeersongevallen, alcohol en illegale drugs bij elkaar. Ieder sigaret verkort - volgens aktuele onderzoeken - de levensverwachting met ongeveer zes minuten. Door roken verhoogt de kans om te sterven aan longkanker met tien keer. Naast nicotine, teer en koolmonoxide zitten er nog meer dan 4000 stoffen in sigaretten, waarvan er 200 giftig en 70 kankerverwekkend zijn.

Nicotine, de hoofdwerkstof in sigarettenrook, is een zeer giftige materie, die bovendien zeer verslavend werkt. Roken verslechtert de konditie en de sportprestaties, het leidt tot kortademigheid, minder longcapaciteit en astma. Door roken kun je seksuele problemen krijgen. Bij jongens bestaat er een verhoogd risico op erectiestoornissen. Bij meisjes kan de pil in combinatie met roken tot trombose leiden. En uit onderzoek is gebleken, dat de pil bij zeer veel roken ook niet meer zo goed beschermt.

Bovendien heeft de rook nog zoveel onaangename bijwerkingen, zoals slechte adem, gele vingers, slechte huid en stinkende kleding. Om maar te zwijgen van de kosten om te roken. Een pakje per dag kost al gauw zo'n 100 euro in de maand! Geld, wat men veel beter ergens anders aan kan uitgeven.

Fabeltjes

Sigaretten zorgen er niet voor dat je slanker wordt! Talrijke studies tonen aan dat er helemaal geen verband tussen roken en afvallen is. Dat ex-rokers vaak aankomen, komt alleen maar doordat de sigaretten door zoetigheid of chips vervangen worden.

Het klopt ook niet, dat de zogenaamde 'light' sigaretten minder schadelijk dan normale sigaretten zijn. Bij de light sigaretten zijn weliswaar de nicotine- en teerwaarden lager, maar daardoor neigt men ernaar veel harder aan de sigaret te trekken en zo de rook dieper te inhaleren. Ook zitten er in de lights evenveel kankerverwekkende stoffen als in de sterkere sigaretten.

Veel mensen denken, dat je rustig wordt van roken. Dat klopt niet. Het gevoel van ontspanning, waar veel rokers het over hebben, ontstaat alleen maar doordat de ontwenningsverschijnselen (versnelde pols, sneller ademen) weggenomen worden door een sigaret op te steken. Een graag gebruikt argument is ook: roken is toch mijn zaak, ik doe er niemand kwaad mee. Fout. Roken is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid, het passief roken verhoogt de kans op kanker ook nog voor degenen die in je nabijheid zjin.
© 2009 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?Iedereen weet dat roken ongezond is, maar niet iedereen weet precies waarom. Wat is er zo slecht aan roken? Bekend is da…
Roken: heel slecht voor de gezondheidRoken: heel slecht voor de gezondheidOngeveer 27,9% van de mensen in Nederland rookt. Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven er heel ve…
De schadelijke effecten van rokenJaarlijks overlijden er ongeveer 2.2 miljoen mensen over de hele wereld aan de gevolgen van roken. In Nederland sterven…

Stoppen met roken: deze zelfhypnose werktStoppen met roken: deze zelfhypnose werktDit zelfhypnose programma " stoppen met roken " duurt eenentwintig dagen en heeft zelfs sukses bij rokers die minder ste…
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 23-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.