Gezond wonen: waar moet je op letten?

Gezond wonen: waar moet je op letten? Wie gezond wil wonen, moet een aantal dingen in acht nemen. Vooral voor kinderen maar ook voor mensen met een allergie kan blootstelling aan schimmels of schadelijke stoffen een probleem vormen. Maar ook voor anderen geldt het motto: woon zo gezond als mogelijk is.

Hoe kan je gezond wonen?

Als je gezond wil wonen, heb je vele vijanden: de huisstofmijt, schimmels, electro-smog, schadelijke stoffen en asbest willen je te lijf gaan. Maar je bent niet willoos aan ze overgeleverd! Naast de zorg voor milieuvriendelijk verantwoorde meubelen en vloeren moet men ook oppassen voor ongedierte en mijten. Die kunnen bijzonder voor mensen met een allergie tot last worden. Ongedierte wil niemand van ons in huis hebben, en terecht! Maar ook bovenmatig lawaai of een slecht binnenklimaat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Schadelijke stoffen in een interieur

Om zo weinig mogelijk belasting door schadelijke stoffen in een woning te hebben, moet men bij aankoop van nieuwe artikelen erop letten om zo weinig mogelijk "besmette" producten te kopen. En schadelijke stoffen kunnen zich overal verbergen. Ze ontstaan bijvoorbeeld door gebruikte bouwmaterialen, oplosmiddelen, verf, inkt, lijm of weekmakers. Daarom zou men schadelijke stoffen in een interieur zo veel mogelijk moeten elimineren.

Symptomen bij besmetting door schadelijke stoffen

De klachten van besmetting door schadelijke stoffen kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn. Ze uiten zich bijvoorbeeld in:
  • hoofdpijn;
  • irritatie van de slijmvliezen;
  • niezen;
  • hoesten;
  • misselijkheid;
  • duizeligheid;
  • algemene malaise.

Sommige verontreinigingen kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. Daarom geldt dat men zich vooraf terdege moet informeren over nieuwe aankopen. Het gaat per slot van rekening om úw gezondheid.

Luchtvochtigheid: niet te droog, niet te vochtig

De luchtvochtigheid is erg van invloed op ons binnenklimaat. Daarbij is het moeilijk om de gulden middenweg te vinden: een te lage luchtvochtigheid irriteert de slijmvliezen, een te hoge luchtvochtigheid, vooral in slecht geïsoleerde huizen, leidt vaak tot schimmelvorming. In ideale omstandigheden is de luchtvochtigheid tussen de 30 en 50 procent. Een zogenaamde hygrometer wordt gebruikt om de luchtvochtigheid te meten.

Op de juiste manier ventileren en verwarmen

Om een optimaal binnenklimaat te bereiken, moet men op de goede manier ventileren en op een juiste manier stoken. Drie maal per dag luchten door het venster gedurende vijf tot tien minuten wijd te openen, is noodzakelijk. Vensters in de kiepstand koelen het huis onnodig af. Met name na het douchen en baden, maar ook na het koken moet men veel luchten. Ook moet men een woning niet te warm stoken. Ideaal is een kamertemperatuur tussen de 19 en 22 graden. Een gezond binnenmilieu laat zich door planten bevorderen.

Schimmel: vaak niet te zien, alleen te voelen

Schimmel kan een gevolg zijn van condenswater of binnendringend water. Het komt bijzonder vaak voor in slecht geïsoleerde huizen. Met het blote oog kan men schimmels weliswaar niet altijd herkennen, maar ons lichaam merkt ze altijd op. Aanwijzingen voor schimmel in een woning zijn bijvoorbeeld een verstopte neus, voorhoofdsholteontsteking of ook bronchitis en astma.

Andere risicofactoren in een woning

Om gezond te wonen, moet men echter veel meer doen dan alleen schimmel en schadelijke stoffen voorkomen. Zo bevindt zich asbest vaak nog onopgemerkt in oudere woningen, bijvoorbeeld in het dakbeschot. Maar ook de huisstofmijt en ongedierte zoals kakkerlakken of muizen of onzichtbare electrosmog en permanente ruis hebben een negatief effect op een gezonde leefomgeving.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vocht in de woningHet is weer de tijd van het jaar dat in niet goed geïsoleerde en geventileerde woningen het vocht op plaatsen gaat zitte…
CO2 meten voor een gezond leefklimaatWist u dat een te hoog CO2 gehalte in de lucht schadelijk kan zijn voor uw gezondheid? Met een CO2 meter houdt u het CO2…
Waarom is ventileren zo belangrijk?Veel mensen onderschatten het nut en de noodzaak van goede ventilatie in huis. Vaak wordt het gezien als een luxe in pla…
4 manieren om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren4 manieren om schadelijke stoffen uit de lucht te filterenDe lucht in huis is onderhevig aan vervuiling door stoffen die schadelijk kunnen zijn. Er liggen verschillende factoren…

Normale Levensloop van de mensLevensloop psychologie is een enorm uitgebreid gebied. Om verschillende psychische aandoeningen te kunnen aantonen, dien…
Stress: wat houdt dat nou eigenlijk in?Stress: wat houdt dat nou eigenlijk in?Iedereen ervaart in zijn leven leuke en minder leuke momenten. Met name de minder leuke kanten van het leven kunnen span…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.