Blote voeten en het voordeel van lopen zonder schoenen
Ze zijn er, mensen die in ons bebouwde land dagelijks op blote voeten lopen. Thuis gaan de schoenen niet aan, winkelen kan zonder schoenen en zelfs naar het werk kan blootsvoets. Het kan, al gebeurt het niet veel. Nederland is niet echt ingericht voor blote voeten-mensen. Op het strand heeft niemand problemen dat de schoenen en sokken uitgaan, maar in de supermarkt of in de kerk is een ander verhaal. En op kantoor? Kan dat wel? Altijd op blote voeten lopen is voor een enkeling, maar regelmatig je schoenen uit is voor veel mensen bereikbaar. Waarom zou je het doen? Is het wel goed?
Geen schoenen
Er zijn verschillende redenen waarom mensen geen schoenen dragen. Sommigen hebben ronduit een hekel aan schoenen en anderen zijn overtuigd van de heilzame werking van het lopen op blote voeten. Belangrijk punt is de omgeving waar gelopen wordt. Is die wel geschikt om met blote voeten overheen te gaan? Zelfs op het strand moeten we oppassen voor gebroken glas, maar in de binnenstad is dat een heel wat grotere uitdaging. Daar kan de loper van alles tegenkomen dat zijn voeten geen goed doet en misschien wel gevaarlijk is. Wat de blote voetenloper fijn vindt aan het lopen zonder schoenen is de ervaring dat de blote voeten veel meer sensaties uit de omgeving oppikken. Dat ligt aan de temperatuur en structuur van de ondergrond en gaat van koud naar warm en van wollig naar scherp.
Verre voorouders
Heel vroeger liepen onze verre voorouders op blote voeten. Ze wisten natuurlijk niet beter en hadden nog nooit zoiets als een schoen, slipper of klomp gezien en gebruikten leer of schors om een zooltje onder hun voeten te maken. Hun levenswijze zorgde er wel voor dat ze sterke voeten hadden met goed ontwikkelde voetspieren en stevige botmassa. Onze voorouders woonden niet in een geasfalteerde en bestrate leefomgeving. Zij voelden zand, klei, mos en gras onder hun voetzolen. Asfalt en steen geeft niet mee en daardoor kan wat extra steun in de vorm van een stevige schoen voor de tegenwoordige mens geen kwaad.
Koude voeten
De blote voeten-loper zal zeker in het begin pijn ervaren als hij over schelpjes of steentjes loopt, maar dit went. De sensatie van pijn zit voor een belangrijk deel tussen de oren en dat gevoel kun je leren negeren. De voet hardt naarmate er meer en langer zonder schoeisel wordt gelopen en daarnaast zal de wandelaar minder last hebben van koude voeten. De ware blote voeten-loper propageert niet dat schoenen slecht zijn maar dat lopen op blote voeten prettig en fijn is.
Oordelen
Mensen kunnen wel op bloten voeten willen lopen, maar wordt dat ook geaccepteerd door de omgeving? De acceptatie begint in de eigen kring, bij familie en vrienden en kan daarna uitbreiden naar vereniging of werk. Bij harde weerstand kan de blote voeten-loper de schoenen aantrekken om ze meteen weer uit te trekken als de omgeving er geen problemen mee heeft.
Standsprobleem
Mensen die een afwijking in de voeten hebben, een standsprobleem, kunnen minder makkelijk op blote voeten gaan. Zij hebben vaak de steun van een stevige schoen nodig. Goede schoenen helpen in hun geval klachten voorkomen of verminderen.
Balans en aarden
Lopen op blote voeten helpt bij het in balans brengen van het lichaam. Door het directe contact met de bodem zou het lichaam beter aarden en elektrische lading die in het lichaam opbouwt, kwijt raken. Door op blote voeten te gaan raak je die spanning kwijt, wat meer ontspanning, beter slapen en minder stemmingswisselingen met zich meebrengt. Het zijn argumenten die niet worden gestaafd door wetenschappelijk onderzoek, maar die wel veelvuldig worden gebruikt. Wie zijn schoenen uitgooit kan zelf ervaren of er iets in zit.
Massage
De voet bevat vele zenuwuiteinden, die worden geprikkeld door het barrevoets gaan. De voeten krijgen door een wandelingetje als het ware een massage en dat geeft een prettig gevoel.
Verwondingen
Nadeel van het op blote voeten lopen is de kans dat je de voeten verwondt door op een scherp steentje, doorn van een struik of in een stukje glas te trappen. Dit kan verwondingen en infecties veroorzaken dat het gezonde gevoel van het lopen op blote voeten tegenwerkt. Je moet uitkijken waar je loopt en opletten of je voetzool het aankan. Sommige aandoeningen, zoals suikerziekte, verminderen het gevoel in de voeten en bij die mensen is de kans op een verwonding groter. Diabetespatiënten moeten extra oppassen met hun voeten, omdat de wondjes niet zo goed genezen en infectie op de loer ligt.
Sporten op blote voeten
Of sport en blote voeten goed samengaat daar zijn de meningen over verdeeld. In sommige sporten is blootsvoets gaan geaccepteerd of een must. Een judoka doet zijn sport in een judopak, maar zonder schoenen. Dansers kunnen hun sport met en zonder schoenen beoefenen. Hardlopen zonder schoenen komt steeds meer in en er zijn diverse
barefootrunning evenementen in binnen- en buitenland, waar clinics aan worden verbonden om meer te leren over de techniek van het lopen. Dan wordt onder meer aandacht besteed aan de landing op de voorvoet voor een betere schokdemping. Belangrijk is dat wie wil gaan hardlopen kracht in zijn voeten opbouwt en tijd neemt om zover te komen dat er een
run kan worden meegedaan. Sommige mensen hebben zeer gevoelige voeten en zij zullen meer tijd moeten nemen voor de opbouw.
Gevoelige voeten
Wie graag op blote voeten wil gaan maar erg gevoelige voeten heeft, kan blootsvoetslopen opbouwen. In je eigen huis kun je zonder mankeren lopen zonder sokken en schoenen. Je voelt de pluizigheid van het vloerkleed, de kilte van de tegels en de gladheid van laminaat en zeil. Daar kun je elk dag je blote voeten-loopje houden en je voeten laten wennen. De volgende stap is de tuin, als je een tuin met gras hebt. Daar kun je ook de schoenen uit laten en de frisheid van het gras onder de voeten en tussen de tenen voelen. Als er tussen huis en tuin een terras ligt dan ervaart de loper van huis naar tuin ook de sensatie van de vloerbedekking in huis, de tegels van het terras en de kriebel van het gras. Buiten de deur is het strand een uitstekend gebied om te gaan beginnen met blootsvoets wandelen.
Bron: Bol.com The Barefoot Book
Daniel Howell schreef
The Barefoot Book, het boek dat propageert om blootsvoets te gaan. Het verscheen in 2010. We weten niet beter dan dat we iets aan onze voeten moeten hebben en realiseren ons dan niet dat we voetschimmel en bacteriën de kans van hun leven geven en eeltknobbels en doorgezakte voeten krijgen. Schoenen veranderen ook de biomechanica van wandelen en hardlopen, we gaan er anders door lopen. Daarnaast kwellen we onszelf met sociaal geaccepteerde en wenselijke hoge hakken, die problemen geven aan de knieën en rug. Omdat het mooi staat blijven we de martelwerktuigen dragen. Om met elke dag dat we dat soort dingen doen de voetproblemen te vergroten. Er is een eenvoudig alternatief, schrijft Howell, en dat is de schoenen uit laten en blootsvoets verder gaan. Wie blootsvoets door het leven gaat krijgt een krachtigere en flexibelere voet en corrigeert de afwijkingen die zijn ontstaan door het dragen van verkeerd schoeisel.
Blote voetenbeweging
Er is een blote voetenbeweging die een leven zonder schoeisel voorstaat, de
barefoot lifestyle. Het boek van Howell beschrijft op een toegankelijke manier de aspecten rondom de blote voet en stipt de gezondheid aan, geeft tips voor het gaan op blote voeten en moedigt de natuurlijke manier van lopen zonder schoenen aan. Wie op blote voeten loopt ervaart de verbinding met de aarde, zegt Howell. Die verbinding zijn we door al ons schoeisel een beetje kwijtgeraakt. De stedelijke omgeving maakt op blote voeten gaan niet gemakkelijk en zelfs gevaarlijk en dan is er een alternatief in schoenen, de
barefoot schoenen. Met die schoenen kom je het dichtst bij lopen op bloten voeten.
Lees verder