Is het gezond om op blote voeten te lopen?

Is het gezond om op blote voeten te lopen? Eeuwen geleden wist de mens niet beter dan zich voort te bewegen op bloten voeten. Echter, uit de historie blijkt dat de Grieken en Romeinen al op schoenen liepen. We weten niet beter. Los van het gegeven wat voor soort schoenen mensen dragen (gezonde, naar de voet gevormde schoenen of bijvoorbeeld pumps met hoge hakken), zijn er ook steeds meer mensen die pleiten voor het weer vaker op blote voeten lopen. Het zou goed voor lichaam en geest zijn. Maar is op blote voeten ook daadwerkelijk zoveel beter en waarom is dat?

De voet

De voet is een soort weerspiegeling van het lichaam en hoewel dat gegeven zo nu en dan nog bestreden wordt, is het eenvoudig te herleiden als je een voetreflextherapeut bezoekt. Kort nadat de therapeut het voetpunt (we noemen het voetreflexzone) van bijvoorbeeld de darmen heeft gemasseerd, voel je het ‘borrelen’ in je darmen. De nieren zijn bij de meeste mensen wat gevoelig, dus voel je nagenoeg altijd je nieren zodra de therapeut op de voet het betreffende punt masseert. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Tel daar de functie van de voet bij op, ze ‘dragen’ de mens het hele leven en laten je voortbewegen, en zie daar de importantie van de voet. Toch wil menigeen de voeten nog wel eens vergeten. Weggestopt in dichte schoenen en na het douchen en afdrogen gunnen we de voeten nauwelijks nog wat aandacht. Ze krijgen bij nogal wat mensen pas aandacht, zodra ze pijn gaan doen. Dan wordt er vaak op de voeten gemopperd. De betreffende mensen vragen zich echter niet af of er wellicht andere schoenen gedragen hadden moeten worden, de voeten mogelijk wat meer verzorging nodig hebben etc. Kortom, de voet is uitermate belangrijk, maar zeker ondergewaardeerd.

Bron: Wokandapix, PixabayBron: Wokandapix, Pixabay

Zijn er voordelen aan het op blote voeten lopen?

De voeten mogen in ieder geval meer aandacht krijgen. De deskundigen zijn het niet altijd eens als het gaat om het op blote voeten lopen. Wel als het op beperkte schaal gaat, voeten kunnen immers weer goed ademen, maar niet als het gaat om ongelimiteerd blootvoets door het leven gaan. Overal zijn voor- en nadelen te benoemen, maar je laten informeren en soms zelf uitproberen kan wellicht nog wel de beste oplossing zijn.

Ontspanning

In de zomer krijgt de voet iets meer ruimte dan in de winter, maar toch zitten de voeten een groot deel van het jaar ingepakt. Als je je voeten dan uit de schoenen haalt, voel je met de blote voet op de grond meteen de ontspanning en kleine pijntjes lijken vaak als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Als je je voeten dan ook nog even laat masseren, ontspan je helemaal (je voelt het in je hele lichaam).

In verband met de ontspanning van de voeten, is de kans bovendien groter dat je volledig ontspant en dat komt weer ten goede aan je nachtrust.

Voel je voeten

Zolang voeten opgesloten zitten in schoenen, zijn er mogelijk onderdelen van de voet die niet maximaal benut worden. Denk hierbij aan de verdeling van de druk op de voet. Schoenen kunnen knellen c.q. druk uitoefenen op bepaalde delen van de voet en dat kan de voet minder gevoelig maken. Als dit maar vaak genoeg plaatsvindt, kan de voet gaan disfunctioneren. Zodra je schoenen uittrekt voel je het verschil. Je voet gaat weer functioneren en je voelt je voeten volledig. Loop maar even op je blote voeten direct nadat je je schoenen uitgetrokken hebt, je merkt direct het verschil.

'Dansen is bidden met de benen; marcheren is vloeken met de voeten.' Wim Kan

Bron: Myriams Fotos, PixabayBron: Myriams Fotos, Pixabay
Circulatie van het bloed
Lopen is in ieder geval goed voor het lichaam, maar op de blote voet lopen optimaliseert de circulatie van het bloed. Een dichte schoen wil nog wel eens de circulatie enigszins stagneren en dat maakt het op blote voeten lopen, voor de circulatie van het bloed in het hele lichaam, nog belangrijker.

Versterken en evenwicht

Als je vaker op je blote voeten loopt, worden je voeten als het ware krachtiger en steviger. De voeten versterken zich. Daarnaast helpt het versterken van de voeten weer voor je evenwicht. Dat evenwicht is ook belangrijk voor de juiste houding. De kans dat je een goede lichaamshouding aanneemt is met de blote voet veel groter. De schoen kan je toch in een iets andere houding manoeuvreren en dan hebben we het niet eens over de schoen met hoge(re) hak.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Geestelijke ontspanning
Als je het op blote voeten combineert met een bepaalde omgeving, bijvoorbeeld het bos, dan geeft dan ook nog geestelijke ontspanning. Je bent bezig met het ‘verwerken’ van de verschillende ondergronden. Van kleine takjes, tot gras, blaadjes, modder of mos. Het is iedere keer weer een soort nieuwe ervaring (het gevoel moet je keer op keer benoemen) en dat geeft geestelijke rust. Wandel dus eens op blote voeten door de natuur.

Aarden

Voor de een is het belangrijker dan voor de ander, maar mensen moeten ‘aarden’. Dat wil eigenlijk zoveel zeggen als het contact dat je in letterlijke zin met de aarde onder je voeten hebt. Zeker als mensen veel in het hoofd bezig zijn, wordt het lichaam nog wel eens ‘vergeten’. Als je weer in contact met de aarde komt, ‘aard’ je weer zoals we dat noemen. Daarmee kom je in balans.

Zijn er nadelen aan het op blote voeten lopen?

Ergens intrappen

Waar positieve kanten zijn, zijn er ook altijd negatieve kanten. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijker ergens in trappen, wat pijnlijk is. Denk maar eens aan een scherp stukje plastic, glas of een punaise. Een infectie heb je zo opgelopen. Daar waar mensen door een ziekte een verminderd gevoel in de voeten hebben, is het uiteraard nog risicovoller.

Sporten

Het op blote voeten sporten wordt ook niet overal als positief ervaren. Om definitief uitsluitsel te geven, zal er meer onderzoek plaats moeten vinden. Zo denkt men vooral aan de ondergronden, want die zijn van dien aard dat men zegt dat je bescherming voor de voeten nodig hebt (hoe minimaal dan ook). Een blessure loop je relatief snel op, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Als je toch nadenkt om op blote voeten te gaan sporten, probeer dan eens de zogenaamde barefoot-schoen. Deze schoen geeft minimale bescherming, maar je hebt meer het idee dat je blootvoets loopt. Laat je bij de gespecialiseerde winkels die deze schoenen hebben goed voorlichten.

Tot slot

Op blote voeten lopen is niet slecht, het heeft vele pluspunten en daar waar mogelijk is het op blote voeten lopen dus een aanrader. Doe het uiteraard wel doordacht, overdrijf niet en neem er de tijd voor als je er aan begint. Het sporten is wellicht iets om over na te denken of slechts op kleine schaal – en bij voorkeur onder begeleiding – uit te proberen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen .... op blote voetenWandelen .... op blote voetenWandelen is goed voor lichaam en geest, dat weten we inmiddels wel. Je hoofd leegmaken tijdens een wandeling door het bo…
Blote voeten, goed voor lichaam en geestBlote voeten, goed voor lichaam en geestDe voeten is voor velen nog een steeds een soort ondergeschoven lichaamsdeel. We wassen de voeten, zorgen dat de nagels…
Loop op blote voeten de zomer doorLoop op blote voeten de zomer doorAltijd maar schoenen dragen, waar is dat eigenlijk goed voor? Je gezondheid natuurlijk, denk je vast. Schoenen geven ste…
Zweetvoeten behandelen?Zweetvoeten behandelen?We weten allemaal dat zweetvoeten hebben niet gevaarlijk is, maar lastig is het wel. Letten op de sokken en schoenen aan…

Adenosinetrifosfaat (ATP) sneller aanvullen met riboseAdenosinetrifosfaat (ATP) sneller aanvullen met riboseAdenosinetrifosfaat (ATP) is de belangrijkste energievoorziener van het menselijk lichaam. Het wordt aangemaakt in de mi…
Vulling van amalgaam of composiet: voor- en nadelenVulling van amalgaam of composiet: voor- en nadelenBij een gaatje in een tand of kies zal de tandarts allereerst het bedorven deel van de tand uitboren. Hierna wordt dit g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mohammadaasim, Pixabay
  • http://uitgelicht.nu/gezondheid-risico-voordelen-handig/
  • www.annemiekecornelisse.nl
  • https://www.pendersvoetzorg.nl/themas/bewegen-en-comfort/lente-zomer/is-lopen-op-blote-voeten-slecht/
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1084773/2010/01/29/Op-blote-voeten-lopen-lijkt-gezond-maar-in-de-praktijk-zit-het-toch-anders.dhtml
  • De betere wereld, nr. 4 2016: “Barefoot: beter in je lijf”
  • https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/blootsvoets-lopen-gezonde-gewoonte
  • Afbeelding bron 1: Wokandapix, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Myriams Fotos, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Unsplash, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.