Maandverband of tampons?

Maandverband of tampons? Vrouwen worden al vroeg geconfronteerd met de vraag: tampons of maandverband. Menstrueren doen vrouwen pak weg tijdens zo’n 20 tot 40 jaar van hun leven. Opgeteld zijn dat vele jaren. Die tijd zo prettig mogelijk doorkomen is vrij belangrijk. En dat begint met een beschermingsmiddel. De vraag is dan ook: worden het tampons of maandverband? Zowel maandverband als tampons hebben hun eigen specifieke eigenschappen.

Hedendaags maandverband: geen dikke prop meer tussen je benen

De tijd dat maandverband een enorme dikke prop tussen je benen was, is voorbij. Ook de tijd dat vrouwen hun katoenen lappen in een emmer koud water zetten om ze vervolgens uit te koken, is niet meer. Het hedendaagse maandverband is redelijk mini en is eigenlijk niet te zien als je het draagt. Probleem met dit beschermingsmiddel is wel dat er sneller geurtjes ontstaan, omdat het bloed in aanraking komt met zuurstof. Ook is een maandverband meeslepen meer werk dan zomaar een tampon in je tasje stoppen. Toch zweren veel vrouwen bij maandverband. Zij vinden het prettiger, omdat er niets in je lichaam wordt gestopt. Ook kan het bloed rijkelijk vloeien. Bij tampons is het bovendien van belang om het voorwerp goed in te brengen. Wie dat niet doet, heeft pijn. Als de tampon niet diep genoeg wordt ingebracht blijft hij hangen in het meest gevoelige gedeelte en dat zorgt gewoon voor pijnscheuten. Het enige dat dan helpt is het ding verwijderen, wachten tot er weer voldoende bloed stroomt en dan opnieuw een tampon inbrengen. Wie met de pijn in zijn achterhoofd dan toch een beetje verkrampt is, krijgt de tampon er vaak heel moeilijk weer in. Met maandverband is dat probleem er niet. Bovendien is een maandverbandje snel in de onderbroek aangebracht. Trekbandje eraf scheuren, in de onderbroek plakken en het zit. Zeker voor haastige momenten gemakkelijker en comfortabeler dan een tampon inbrengen. Daar is toch wat meer tijd voor nodig en dat wil soms niet. De exemplaren met een inbrenghuls hebben als voordeel dat ze gemakkelijker naar binnen gaan, maar dan nog kost het zeker meer tijd dan het opplakken van een maandverband.

Droge vagina bij tampongebruik

Het steeds opnieuw gebruiken van tampons zorgt soms ook echt voor een droge vagina. Natuurlijk zijn tampons daar voor gemaakt, maar zeker op het einde van de menstruatiecyclus komt er niet zoveel bloed meer. Het inbrengen is dan vaak niet zo gemakkelijk meer, het verwijderen ook niet. Vrouwen die bijzonder gevoelig zijn op deze plek, moeten dan ook uitkijken met zowel tampons als met maandverband als zij hun vaginale flora niet willen vernielen. Het inbrengen van een tampon terwijl er te weinig vocht is, zorgt namelijk voor scheurtjes en die zijn weer een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en infecties. Maar ook maandverband dat te lang wordt gedragen is absoluut niet goed voor de vagina. Ook dan ontstaat er irritatie. Bovendien is maandverband een ideale vochtige broedplaats voor eveneens schimmels en infecties. Vaak verwisselen is dus het credo.

Even niets gebruiken tijdens de menstruatie

Het lijkt misschien niet heel hygiënisch, maar soms is het voor de vagina zelfs beter om tijdens het einde van de menstruatie de boel de boel maar even te laten. Met maandverband of tampons net die kleine paar drupjes nog opvangen zorgt wel voor een schone boel, maar het betekent ook dat een tampon of maandverband soms uren in of buiten de vagina zit, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. De tampons nemen daarbij ook de andere sappen van de vagina op, terwijl die gewoon aan de wand horen te hangen. Maandverband zorgt voor broei, terwijl een vagina daar eigenlijk niet zo van gediend is. Wie zwart ondergoed aantrekt dat goed wasbaar is, heeft bovendien niet zoveel last van dat ene kleine druppeltje dat naar buiten vloeit. Vanzelfsprekend is het in die periode wel erg belangrijk om een goede hygiëne te hebben en na het “lekken” zo snel mogelijk schoon ondergoed aan te trekken. Ook niet aan te bevelen als er gezwommen of gesport wordt overigens. Door de beweging wordt het laatste menstruatievocht vaak naar buiten geperst en dan gaat het niet meer om een druppeltje, maar om vele druppels.

Tampons: in heel veel landen niet te koop

Wie naar het buitenland gaat en menstrueert, moet zich wel realiseren dat tampons niet overal gemeengoed zijn. Vooral in wat minder ontwikkelde landen kun je geen tampons kopen. Gebruik je ze wel, neem ze dan mee van huis. Ook is het in veel landen niet zo gebruikelijk om openlijk te koop te lopen met je menstruatie. Houd daar rekening mee en ga niet pontificaal met een pak maandverband de straat over in dat soort landen.

Tampons: in soorten en maten

Tampons heb je in soorten en maten. Alleen het gebruik kan uitmaken welke tampon voor iemand plezierig is. Dat is een kwestie van proberen. Sommige vrouwen sferen bij de gewone tampons die je met je vinger inbrengt, anderen kunnen niet zonder tampons met inbrenghuls. Tampons zijn er bovendien ook in maten. Dat heeft niet met de maat van je vagina te maken maar met de ernst van je menstruatie. Wie weinig menstrueert, kan met mini tampons vaak wel uit de voeten. De normale zijn voor een normale menstruatie en de extra zijn voor zware bloedingen. Veel vrouwen hebben diverse soorten in hun kast staan. Als aan het begin de menstruatie hevig is, gebruiken ze vaak een normale of een maxi tampon, later een mini.

Maandverband: eveneens in soorten en maten

Wat voor tampons opgaat, geldt ook voor maandverband. Er zijn heel veel verschillende merken maandverband te koop en ook zij zijn er voor een lichte, een gemiddelde of een hevige menstruatie. De vorm van het maandverband varieert eveneens. Sommige verbanden zijn helemaal naar het lichaam gevormd, anderen passen in je slip, maar daar houdt het dan ook mee op.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Draadloze tamponsDraadloze tampons vonden hun oorsprong in de gynaecologische toepassingen. Tegenwoordig hebben diverse producenten ze op…
Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Wanneer je voor de eerste keer ongesteld bent sta je voor een keuze. Wil ik maandverband gebruiken of tampons? De meeste…

Hoe weet je of je homoseksueel bent? Ben ik homo of niet?Er bestaat geen wetenschappelijke test om te bepalen of je heteroseksueel of homoseksueel bent. De enige manier om erach…
Overmaat stress versnelt verouderingOvermaat stress versnelt verouderingDe strijd tegen veroudering en de strijd tegen rimpels kunnen we goed aanpakken door de grote hoeveelheden stress en wer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EME, Pixabay
Reactie

Panty, 17-08-2017
Tampon of maandverband is bij mij nooit de vraag geweest. Vanaf het begin dat ik ging menstrueren was het altijd tampon en maandverband. Reactie infoteur, 25-08-2017
Ja een combinatie van tampons en maandverband kan natuurlijk ook.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.