De geneeskrachtige werking van gember
Gember is een knobbelige wortel van de gemberplant met een pittige, scherpe smaak en wordt vaak als smaakmaker gebruikt, maar wordt ook al duizenden jaren in de geneeskunde gebruikt. Gember wordt over de hele wereld geroemd om zijn effect tegen misselijkheid, braken, ochtendmisselijkheid en andere spijsverteringsklachten. Tegenwoordig kun je gember overal vers kopen. Maar ook in de vorm van gemalen kruid, of in de vorm van kleine stukjes. Toch gaat er niets boven het gebruik van echte, verse gember. Al eeuwenlang wordt deze wortel gebruikt voor verschillende medische kwalen, maar er zijn nog meer voordelen ontdekt van gember.
Gember en zijn geneeskrachtige werking
Gember is de onderste wortelknol van een gemberplant en wordt veel gebruikt als smaakversterker of als smaakmaker in verschillende gerechten. Gember heeft een typische smaak die ontzettend sterk is en afkomstig is van de stof gingerol, de meeste actieve stof van gember. Deze stof heeft een ontstekingsremmende werking en kan dus veel gebruikt worden bij (chronische) ontstekingen, maar ook bij andere ziektes en aandoeningen. Je kunt gember op verschillende manieren verkrijgen:
- Verse gember
- Gekonfijte gember; dit zijn gedroogde stukjes opgedroogde gember waar suiker aan toegevoegd is.
- Gemberpoeder
Waar helpt gember tegen?
Gember kun je gebruiken ter voorkoming of om klachten te verminderen bij de volgende kwalen:
- Artritis
- Brandend maagzuur, maagzweer
- Galbulten
- Hoest
- Hoofdpijn
- Hoog cholesterolgehalte
- Jeuk
- Kiespijn
- Maag- en darmstoornissen o.a. prikkelbare darm syndroom, winderigheid, opgeblazen gevoel
- Menstruatieproblemen
- Migraine
- (Ochtend) misselijkheid
- Slijmbeurs- en peesontsteking
- Griep en verkoudheid
- Winderigheid en oprispingen (boeren)
Kalmerend voor de maag en darmen
Gember is een van de beste remedies tegen reisziekte, maar ook tegen gewone maag- en darmklachten. De chemische stoffen die zorgen voor de pittige, scherpe smaak van gember zijn vooral gingerol en shogaol. Deze twee stoffen zorgen ervoor dat de samentrekking van de darmen vermindert, het maagzuur neutraliseert en de neiging tot braken remt af. Gember wordt ook gebruikt om misselijkheid te verhelpen na een chemotherapie of na een operatie. Gember helpt dus om van de misselijkheid af te komen, maar is nog meer geschikt voor het voorkomen van misselijkheid. Ook zorgt gember ervoor dat de alvleesklier gestimuleerd wordt om verschillende eiwitten aan te maken. Hierdoor wordt de spijsvertering meer gestimuleerd, zoals door het samentrekken van de maag. Hierdoor wordt de maaginhoud sneller naar de darmen vervoerd. Heb je dus last van een opgeblazen gevoel, dan kan gember een voordeel zijn om dit te verlichten. Doordat gember ook het bewegen van de darmen vermindert, kan winderigheid ook verminderd worden.
Gemberpoeder /
Bron: ObsidianSoul, Wikimedia Commons (Publiek domein)Cholesterolverlagend en opname voedingstoffen
Gember is dus vooral bekend als remedie tegen misselijkheid en maagklachten, meer er zijn nog veel meer voordelen aan het gebruik van gember. Het beschermt en verbetert je lichaam en helpt bij verschillende processen in het lichaam, zoals de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Mensen met een (te) hoog cholesterol hebben baat bij het gebruik van gember. Gember zorgt ervoor dat het lichaam minder cholesterol opneemt en helpt bij het uitscheiden van cholesterol uit het lichaam. Ook zorgt gember voor een goede opname van voedingstoffen. Door gember aan je voeding toe te voegen, kan je lichaam veel beter voedingsstoffen opnemen. Hierdoor krijgt het lichaam ook een verzadigd gevoel, wat van invloed is op vrouwen die af willen vallen. Ze worden meer verzadigd door eigen voedingstoffen. Naast deze voordelen en de werking tegen misselijkheid, kan het gebruik van gember ook verlichting geven bij andere klachten.
Hoofdpijn en migraine bestrijden
Als je regelmatig last hebt van migraine of hoofdpijn, kun je bij de eerste signalen een halve theelepel verse gember of gemberpoeder eten. Gember blokkeert dan een groep hormonen die activeren bij ontstekingen en bij de verwijding en vernauwing van bloedvaten, pijn en koorts. Deze hormonen worden prostaglandinen genoemd.
Artritis
De hormonen die de pijn geven bij migraine en hoofdpijn, zorgen ook voor zwelling van de gewrichten bij mensen die reuma hebben of artrose. Dit heeft echter niet altijd te maken met slijtage, het kan ook door chronische ontstekingen van de gewrichten komen. Gember zwakt de symptomen af, door de ontsteking tegen te gaan en de pijn te bestrijden. Als je de huid regelmatig insmeert met geraspte gemberwortel, kan dit de pijn extra verlichten. Dit komt doordat er een stof onttrokken wordt aan het lichaam, die pijnprikkels via het ruggenmerg naar de hersenen voert.
Griep en verkoudheid
Bij griep en verkoudheid zijn er vaak klachten als hoest, benauwdheid en andere klachten van de bovenste luchtwegen. Dit komt vaak door verstopte bronchiën. Gember werkt hier erg goed voor, want het blokkeert de productie van stoffen die de verstopping van de bronchiën veroorzaken en koorts geeft.
Menstruatieklachten
In gember zitten veel actieve en chemische stoffen en een aantal van deze stoffen gaat de menstruatiekramp tegen, ze verminderen de pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder en zorgen ervoor dat de spieren ontspannen van het spijsverteringsstelsel.
Zelf maken van een gemberthee /
Bron: Condesign, PixabayGember in vele vormen
Om klachten te voorkomen, kun je gember op verschillende manieren innemen. Je hoeft van gember nooit veel te gebruiken. Waar je bij andere geneeskrachtige kruiden veel moet gebruiken, is dit bij gember niet het geval. Alle actieve stoffen in gember behouden hun kracht, als gember bereid wordt. Er zijn verschillende manieren waarop je gember tot je kunt nemen.
- Gembercapsules, drie keer per dag 100 of 200 mg.
- Een plakje gemberwortel van ongeveer een cm. Als je gember raspt komen er meer actieve stoffen vrij, dan bij het snijden van plakjes of stukjes.
- Een theelepel gemberpoeder.
- Een of twee stukken gekonfijte gember.
- Een kop gemberthee. Je kunt deze thee maken door een halve theelepel geraspte gemberwortel in een kop heet water te laten trekken, of je kunt speciale gemberthee zakjes kopen.
- Een groot glas van ongeveer 350 ml. gemberbier. Kijk altijd wel of het bier wel echte gember bevat en niet dat het het alleen bier is met een gembersmaak.
Koop altijd verse gember en vermijd gember met vlekken of een gerimpelde schil. De gemberknollen moeten stevig zijn en niet uitgedroogd. Uitlopers aan de knollen zijn geen probleem, alleen is de smaak dan vaak wat minder. Verse gember kun je ongeveer twee tot drie weken goed houden, wel moet je het dan bewaren in een open plastic zakje in de groentelade van je koelkast. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maandenlang bewaren.
Lees verder