Verslaafd aan pijnstillers

Verslaafd aan pijnstillers Verslaafd aan pijnstillers, het bestaat. De dozen aspirines, ibuprofen en ontstekingsremmers gaan in Nederland grif over de toonbank. Veel mensen slikken zelfs preventief oijnstillers om pijn die nog komen gaat voor te zijn of alvast de kater die ze verwachten te verzachten. Maar er wordt veel te veel geslikt en bovendien nemen mensen alles door elkaar. Pijnstillers kunnen bovendien heel verslavend zijn. Hoe raak je verslaafd aan pijnstillers?

Routinematig pijnstillers slikken

Sommige mensen slikken dagelijks routinematig pijnstillers. Omdat ze vaak last van spierpijn hebben bijvoorbeeld of omdat er altijd wel één of ander kwaaltje of pijntje op de loer ligt.

Pijnstillergebruik in cijfers en feiten

  • Bijna negen op de tien Nederlanders slikt regelmatig een pijnstiller.
  • Per dag worden in Nederland 1 miljoen pijnstillers ingenomen
  • Zeker 300.000 mensen die vaak hoofdpijn hebben zijn verslaafd aan de middelen
  • De meeste mensen slikken pijnstillers omdat ze hoofdpijn hebben
  • Daarna worden pijnstillers genomen omdat iets koorts of rugpijn heeft
  • De meeste mensen volgen de maximale dosis die op de bijsluiter staat en gaan daar niet overheen. Maar er zijn ook velen die veel meer pijnstillers nemen dan gezond is
  • Elk jaar belanden er mensen in het ziekenhuis omdat ze een overdosis pijnstillers hebben genomen
  • Er sterven zelfs mensen omdat ze teveel pijnstillers hebben genomen
  • Het duurt 3 dagen voordat de werkzame stoffen van een pijnstiller weer uit het lichaam verdwenen zijn

Mensen weten vaak niet wat ze moeten slikken aan pijnstillers

Veel mensen slikken bovendien zomaar pijnstillers, terwijl ze helemaal niet weten waar ze voor bedoeld zijn. Elk type pijnstiller werkt namelijk op andere lichamelijke ongemakken.

Codeïne en coffeïne in pijnstillers zijn verslavend

Aan sommige pijnstillers zijn bovendien stoffen toegevoegd die verslavend zijn. Dit zijn stoffen als:
  • Codeïne
  • Coffeïne

Kans op maagbloeding door pijnstillers

Mensen die van alles door elkaar heen slikken, zorgen ervoor dat de kans op een maagbloeding groter wordt. Mensen die echt veel pijn hebben kunnen op bepaalde en vaste tijdstippen een aantal pijnstillers innemen, zodat er een spiegel van pijnstilling in het bloed ontstaat. Maar elke dag pijnstillers nemen is erg ongezond. Mensen met chronische pijn kunnen bovendien veel beter bij een arts informeren hoe ze die pijn kunnen bestrijden. Die weet ook welke middelen samen gaan en wat een maximale dosis is.

Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen maagzweren veroorzaken

Ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac kunnen gevaarlijke middelen worden bij verkeerd gebruik. Jaarlijks krijgen 5100 gebruikers van deze middelen een maagbloeding en ongeveer 540 van hen overlijden daar ook aan. Dit komt vaak omdat mensen diverse middelen door elkaar heen slikken of ze slikken te veel ontstekingsremmende pijnstillers. Wie bovendien een verhoogde kans heeft op een maagzweer moet maagzuurremmende middelen gebruiken als hij ontstekingsremmende pijnstillers slikt. Een drogist zou dat erbij moeten vertellen. Bovendien kan er interactie zijn met andere middelen die iemand al slikt op doktersadvies. De gewone drogist weet dit niet en heeft bovendien niet de kennis om daar over voor te lichten.

Diclofenac verhoogt risico op hartinfarct

Pijnstillers hebben soms ook andere ernstige bijwerkingen. Zo is inmiddels uit onderzoek gebleken dat diclofenac het risico op een hartinfarct verdubbelt. En het combineren van een glas wijn met paracetamol kan zelfs tot leverschade leiden.

Hoofdpijn van pijnstillers

Wat veel mensen bovendien niet weten is dat het slikken van veel pijnstillers bij hoofdpijn juist leidt tot veel meer hoofdpijn. Personen die 15 dagen of meer pijnstillers slikken, kunnen juist hoofdpijn krijgen door het slikken van die middelen.

Ontwenningsverschijnselen bij stoppen met pijnstillers

In pijnstillers zitten stoffen die moeten zorgen voor het stoppen van de pijn. Deze stoffen worden door de lever en de nieren afgebroken. Het lichaam doet er 3 dagen over om dat allemaal af te breken. Als iemand in die tussentijd dan weer nieuwe pillen inneemt zorgt ervoor dat de concentratie werkzame stoffen weer groter wordt. Iemand die iedere dag pijnstillers neemt zorgt er voor dat de concentraties pijnstillende zaken hoger wordt. Dit zorgt uiteindelijk voor een verslaving, omdat de persoon in kwestie er niet meer zonder kan. Wie geen pijnstillers meer slikt, krijgt ontwenningsverschijnselen. Dit uit zich in:
  • Geïrriteerd raken
  • Concentratieverlies
  • Hoofdpijn

Pijnstillers met codeïne zijn nog verslavender

Pijnstillers met toevoegingen zoals codeïne en coffeïne zijn nog verslavender. De toegevoegde middelen zijn namelijk lichamelijk ook echt verslavend. Codeïne is zelfs een opiaat. Coffeïne zit ook in koffie en veel mensen weten wel dat ze daar ook vaak moeilijk vanaf kunnen blijven.

Stoppen met pijnstillers bij verslaving

De enige remedie die helpt bij verslaving aan pijnstillers is het in één keer stoppen met de middelen. Dat betekent wel dat de persoon in kwestie zich een week of 2 of 3 erg naar voelt, maar daarna kan gekeken worden naar de werkelijke oorzaken van de pijn die iemand altijd heeft. Dat geldt zeker voor hoofdpijn. Van de mensen die verslaafd waren aan pijnstillers omdat zij altijd hoofdpijn hadden verdwijnen de klachten in 30 tot 40 procent van de gevallen. De hoofdpijn werd namelijk veroorzaakt door de middelen zelf.

Kinderen en pijnstillers

Ook kinderen krijgen veel te snel een pijnstiller toegediend. Wie kinderen toch iets wil geven omdat ze bijvoorbeeld koorts hebben, kan beter een kinderaspirientje geven.

Alcohol en pijnstillers

Sommige pijnstillers zoals aspirine verdunnen het bloed. Wie naast die pijnstiller dan ook nog alcohol drinkt, krijgt dubbel zoveel bloedverdunners binnen. Dat is een slechte zaak. Alcohol en paracetamol kunnen in combinatie tot leverschade leiden.

Lees verder

© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnstillers: bijwerkingen en risico'sPijnstillers: bijwerkingen en risico'sVrijwel iedereen gebruikt wel eens een pijnstiller. De meeste pijnstillers zijn vrij te verkrijgen bij de drogist, deze…
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…
Pijnbestrijding, hoe werkt dat nouPijnbestrijding, hoe werkt dat nouAls we ergens pijn hebben, nemen we al snel een pijnstillend middel in. Helaas heeft pijnbestrijding de laatste 20 jaar…

Gevolgen van een alcoholverslavingGevolgen van een alcoholverslavingEr bestaat een algemeen beeld over iemand die een alcoholverslaving heeft. Vaak wordt gesproken over een alcoholist en d…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?Iedereen weet dat roken ongezond is, maar niet iedereen weet precies waarom. Wat is er zo slecht aan roken? Bekend is da…
Reacties

Sandra, 15-11-2014
Ik ben ZO blij dat ik dit nu weet, mijn huisarts zei dat ik veel te veel anti-migraine-pillen slikte (die hij me overigens wel jaren voorschreef!) en nu ben ik op zijn advies helemaal gestopt met pijnstillers, ben altijd al een "hoofdpijn-mens" geweest dus slikte ook vaak paracetamol met caffeïne. Stond er nooit bij stil dat ik juist hierdoor hoofdpijn kon krijgen, ik dacht altijd "dat zijn Amerikaanse verhalen".
Nu ik dit gelezen heb snap ik het verhaal van mijn huisarts en ben helemaal gestopt. Nog maar een paar dagen dus ik heb echt schele hoofdpijn om het zo maar te noemen, maar ik ga zeker doorzetten want ik wil hier echt vanaf.
Hartelijk dank voor jullie artikel, en maar hopen dat ik vannacht beter slaap dan de eerste dagen :-). Sandra Reactie infoteur, 17-11-2014
Fijn om te lezen dat je veel aan dit artikel over verslaafd aan pijnstillers hebt gehad. De effecten zijn inderdaad groot en nu zul je dan even door een hele nare periode moeten. Maar ik hoop dat er snel weer licht aan het einde van de tunnel gloort en dat je dan zonder hoofdpijn (of veel minder) door kunt. Je zou voor het slapengaan wat kruidenthee kunnen drinken. Of aan het einde van de middag heel hard gaan sporten. Zodat je flink moe bent. Niet voor het slapengaan doen, want dan werkt het niet.

Ikke, 27-07-2014
Ik wil even reageren op de nogal, en dan druk ik mij zachtjes uit, overdreven meldingen wat betreft de ontwenningsverschijnselen na het abrupt stoppen met Codeine. Ik heb door stevige pijnklachten 5 maanden lang Codeine geslikt, waarvan de laatste 3 maanden 3 x daags, om de 6 uur, paracetamol met 50 mg codeine. Dus 3 maanden lang 150 mg Codeine per dag. Mijn pijn klachten waren op een gegeven moment vrijwel weg, en moest gaan afbouwen via een afbouwschema. Had ik geen zin, en ben dus abrupt gestopt met Codeine. Ik heb mij, en ik overdrijf echt niet, de eerste 2 dagen wat rot gevoeld, en in totaal 5 dagen onrustig geslapen. Na 5 dagen voelde ik helemaal niets meer, sliep ook weer goed, en dat is inmiddels 4 weken geleden. Dus, ik zeg, gewoon in één keer stoppen met die rotzooi, even paar dagen wat minder voelen, maar dan ben je ook klaar. Die verhalen die ik hier lees van weken, cq. maanden ontwenningsverschijnselen en je rot voelen, is dus echt complete onzin.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beste,
Cold turkey stoppen met Codeïne na 5 maandjes, is vééél simpeler, dan indien je er 10 jaar aan verslaafd was, gelijk in mijn geval bvb.
Ik probeerde ook van de ene dag op de andere, maar dat ging écht niet!
Ik nam ook een pak meer dan 150Mg per dag.
Van koortsaanvallen, bibberen, échte spierkrampen, gewrichtspijnen, hoofdpijn, hele spijsvertering en darmen overhoop, dan zwijg ik nog over het psygische gedeelte, afzien was het! Reactie infoteur, 28-07-2014
Zeggen dat het onzin is dat iemand anders ontwenningsverschijnselen heeft vind ik op z'n minst gezegd raar. Sommige mensen hebben veel meer last dan anderen en bovendien is gebruik van een paar maanden inderdaad niet te vergelijken met gebruik van jaren. Rustig aan afbouwen is dan ook echt wel het advies. En je niets aantrekken van wat anderen zeggen, lijkt me hier ook op z'n plaats.

Anoniem, 20-07-2012
Het grappige is altijd met dit soort discussies dat als je een, in dit geval de "infoteur" tegenspreekt, deze heel betweterig reageert, met termen "er zit een gedachte achter". Dan reageer je daar nogmaals op, en dan hoor je zo iemand niet meer. Erg makkelijk en kinderachtig. Heb overigens met mijn Huisarts en Apotheker het erover gehad, en die gaven mij volkomen gelijk. Codeine staat niet in vergelijking met b.v. Tramadol ed, en als je er 2 tot 3 dagen je wat "rot" voelen voor over heb, dan ben je er gewoon van af. Reactie infoteur, 20-07-2012
IK heb slechts 1 reactie van u gehad en daarop gereageerd. Daarna heb ik van u niets meer vernomen dus dan kan ik daar ook niet op reageren. Hoe mensen met dit soort middelen omgaan is erg persoonlijk en voor de een zal het makkelijker zijn om af te bouwen dan voor de ander. Betweterig vind ik overigens een behoorlijk beladen term: ik weet dat mensen heel veel last kunnen krijgen als ze opeens stoppen en dat afbouwen voor hen een veel betere optie is. Ik weet dat uit eigen ervaring, maar ook van medici die mij bijstaan. Maar nogmaals, er zijn veel waarheden en mijn waarheid hoeft niet die van andere mensen te zijn.

Anoniem, 18-07-2012
Ik wil even reageren op de nogal, en dan druk ik mij zachtjes uit, overdreven meldingen wat betreft de ontwenningsverschijnselen na het abrupt stoppen met Codeine. Ik heb door stevige pijnklachten 5 maanden lang Codeine geslikt, waarvan de laatste 3 maanden 3 x daags, om de 6 uur, paracetamol met 50 mg codeine. Dus 3 maanden lang 150 mg Codeine per dag. Mijn pijn klachten waren op een gegeven moment vrijwel weg, en moest gaan afbouwen via een afbouwschema. Had ik geen zin, en ben dus abrupt gestopt met Codeine. Ik heb mij, en ik overdrijf echt niet, de eerste 2 dagen wat rot gevoeld, en in totaal 5 dagen onrustig geslapen. Na 5 dagen voelde ik helemaal niets meer, sliep ook weer goed, en dat is inmiddels 4 weken geleden. Dus, ik zeg, gewoon in één keer stoppen met die rotzooi, even paar dagen wat minder voelen, maar dan ben je ook klaar. Die verhalen die ik hier lees van weken, cq. maanden ontwenningsverschijnselen en je rot voelen, is dus echt complete onzin. Reactie infoteur, 19-07-2012
Het mag voor u onzin zijn om het rustig af te bouwen, dat betekent niet dat het voor andere mensen ook opgaat. U heeft niet voor niets een afbouwschema gekregen, daar zit wel een gedachte achter. De meeste mensen hebben wel degelijk vele last van ontwenningsverschijnselen en dat u nu toevallig wel cold turkey bent gegaan, is niet een aanbeveling voor anderen.

Jacolien, 26-04-2011
Ben al jaren verslaafd aan daro hoofdpijnpoeders, ben er mee begonnen door migraine aanvallen neem ze nu in om me goed te voelen. Ik heb in 2001 een hartinfarct gehad, hoorde later dat dat door de daro, s kan komen. Ik wil er mee stoppen maar hou het steeds maar een paar uur vol. Weet niet hoe het verder moet. J. v L. Reactie infoteur, 27-04-2011
Het is heel naar dat je aan die pijnstiller verslaafd bent geraakt. Het enige wat je nu kunt doen is als het ware afkicken, maar dat is heel moeilijk om dat alleen te doen. Ga met deze vraag naar uw dokter en die kan u daarmee goed helpen als het een goede arts is. Anders zou ik adviseren om op zoek te gaan naar iemand van bijvoorbeeld de verslavingszorg. Ook zij zijn gespecialiseerd in dit soort zaken of kunnen u doorverwijzen.
Sterkte

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 16-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.