De werking van alcohol op het lichaam

De werking van alcohol op het lichaam Alcohol is een van de meest gedronken dranken in de wereld. Vooral bier en wijn wordt veel gedronken, maar ook cocktails en andere dranken. Er zijn veel verschillende soorten dranken verkrijgbaar met alcohol. Sommige met hoge percentages, tot 45 procent. En sommige met lage percentages, tot 15 procent. Alcoholische dranken worden verkregen door het gisten van suikerhoudende middelen. Het meest gebruikte gistingsmiddel zijn druiven of granen.

Wat is alcohol?

Bijna alle volwassenen hebben wel is alcohol geproefd. Het is altijd al erg belangrijk geweest in de maatschappij. Aan de ene kant commercieel, aan de andere kant als genotmiddel. Alcohol is iets dat al duizenden jaren wordt gebruikt en gedronken door de mens. Door de jaren heen is gistingsproces van alcohol er sterk op vooruitgegaan.

Nu drinken de mensen veel meer alcohol dan vroeger. Vroeger bedierf alcohol erg snel en het gistingsproces verliep slecht. Hierdoor was alcohol moeilijk te verkrijgen en hadden de dranken een laag alcoholpercentage. Vanaf de middeleeuwen begonnen de mensen meer te drinken. Tegenwoordig wordt er gemiddeld in Nederland meer dan 1000 glazen per dag gedronken.

Hoe verloopt het gistingsproces?

Meestal wordt ondergisting toegepast. Hierbij worden lage temperaturen gebruikt. Bij dit proces zakt de gist naar de bodem van de ton. Dit proces duurt redelijk lang. De kans op bacteriën is wel een stuk lager dan wanneer men bovengisting toepast. Hierbij zijn de temperaturen hoger, maar de kans dat er slechte bacteriën binnenkomen is wel groter. Bij ondergisting liggen de temperaturen tussen de 4 en de 12 graden C°.

Wat voor effect heeft alcohol op het lichaam?

Alcohol wordt wereldwijd door bijna iedereen gedronken. Het is legaal en sociaal aanvaardbaar. Toch kunnen we alcohol bij de drugs rekenen. Alcohol zelf kan erg gevaarlijk zijn, zeker bij te hoge consumpties. De neveneffecten die overdadig alcoholgebruik met zich meenemen zijn torenhoog. Er zijn wereldwijd erg veel mensen verslaafd aan alcohol. Mensen die veel alcohol ophebben, kunnen last hebben van ontwenningsverschijnselen.

Het eerste neveneffect dat direct in werking gaat is je bloeddruk die verhoogd wordt. Je krijgt ook meer adrenaline. Mensen die veel alcohol opdrinken kunnen last hebben van agressie. Je hebt ook minder reactie vermogen. Hierdoor is het ook erg gevaarlijk om een auto te besturen wanneer je dronken bent. Je hersenen worden aangetast. Ook je lever en nieren kunnen beschadigd worden bij hoge dosissen alcohol. Bij lichte inname van alcohol kan je seksdrift toenemen. Bij teveel alcohol neemt de seksdrift af. Mannen kunnen ook last hebben van impotentie.

Wat is een black-out?

Een black-out kun je krijgen wanneer je erg veel alcohol drinkt op weinig tijd. Hierbij wordt het kortetermijngeheugen ernstig aangetast voor een korte tijd. Als je een black-out hebt herinner je niks meer van de tijd dat je gedronken hebt. Als je 's morgens dus wakker wordt weet je niks meer van de avond ervoor. Elke keer dat je een black-out krijgt worden je hersenen zwaar aangetast. Wanneer je een black-out hebt gehad is het belangrijk om in het vervolg goed op te letten, zodat dit in de toekomst vermeden kan worden.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen tijdens het drinken?

Er zijn veel voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen tijdens en vooraleer je alcohol begint te drinken. Ten eerste is het aangeraden geen alcohol te drinken om de dorst te lessen. Drink liever eerst een frisdrank. Drink tussendoor is een niet alcoholische drank. Meng ook niet teveel soorten alcoholische dranken door mekaar. Zorg ook dat je iets gegeten hebt als je van plan bent om stevig te drinken.

Gebruik alcohol niet als alternatief tegen spanning of stress. Ga liever een stukje wandelen of praat met iemand die je dicht aan het hart ligt. Een gezonde levensstijl en voldoende beweging is ook belangrijk. Wie een goed gestel heeft kan de alcohol sneller en beter verwerken. Als je uitgaat, ga dan niet alleen maar uit om te drinken maar ook om andere redenen. Bijvoorbeeld door te genieten van de avond en om plezier te maken met je vrienden of vriendinnen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…
Gezond: Alternatieven voor alcoholGezond: Alternatieven voor alcoholHoewel een glaasje wijn op zijn tijd niet perse slecht hoeft te zijn, heeft overmatig alcoholgebruik vele negatieve gevo…
Bij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? TipsBij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? TipsTijdens de feestdagen is het drinken van een glaasje wijn of champagne zo gebruikelijk dat het voor de meeste mensen wel…
Percentage alcohol in drank, hoe sterk is de drank?Wie een slijterij binnenstapt ziet daar een groot arsenaal aan diverse dranken, van dranken die slechts enkele procenten…

Tips en redenen om te stoppen met rokenTips en redenen om te stoppen met rokenRoken is een ongezonde en dure gewoonte, maar stoppen is niet altijd eenvoudig. Aangezien roken steeds duurder wordt en…
Help, mijn kind is gokverslaafdEen onderschatte verslaving is gokverslaving. Het kan de verslaafde volledig in de greep houden. Door te liegen en te be…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 07-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.