Huidproblemen en huidaandoeningen - Middelen & tips
Huidaandoeningen en problemen met de huid kunnen ontstaan door o.a. een zwak immuunsysteem, een verstoorde hormoonfunctie en spijsverteringsproblemen. Bij acne, netelroos, psorias, dermatitis, dauwworm en eczeem (urticaria) is gebruik te maken van gezonde tips voor voeding en supplementen (zoals b.v. Echinacea, vitamines, mineralen, enzymen, omegavetzuren). De huidproblemen en huidaandoeningen worden belicht vanuit de orthomoleculaire voedingsleer.
Huidproblemen en huidaandoeningen: Oorzaken
De meest voorkomende oorzaken van bepaalde huidaandoeningen zijn:
- Verzwakt immuunsysteem met allergische reacties tot gevolg
- Verstoorde prostaglandineaanmaak
- Spijsverteringsproblemen.
Het ontstaan van een huidaandoening is vaak een gevolg van een combinatie van bovengenoemde oorzaken, waarbij meestal één van de oorzaken domineert. De twee belangrijkste voedingsfactoren voor de huid zijn:
- vitamine A (opbouw, herstel en functioneren)
- zink (opbouw en herstel)
Vitamine A en zink zijn niet alleen erg belangrijk bij huidherstel, maar zijn tevens onmisbaar voor een goed verloop van de drie bovenstaande processen. Voldoende (extra) vitamine A en zink zijn belangrijk in het geval van een huidaandoening.
Huidproblemen en het immuunsysteem
Een allergische reactie c.q. een overmatige reactie van het immuunsysteem, kan diverse symptomen geven, waaronder:
- slijmvliesreacties van de luchtwegen (astma, hooikoorts ed.)
- slijmvliesreacties van het spijsverteringsstelsel (diarree, gezwollen mond- en keelholte ed.)
- gedragsproblemen (druk en agressief gedrag ed.)
- ontstekingsbeelden (reumatische artritis)
- reacties van de huid.
De meeste reacties van de huid hebben, net als de meeste slijmvliesreacties, te maken met ontstekingsbeelden en/of een ongecontroleerde afgifte van histamine.
Histamine bij huidproblemen
Histamine is een stof met meerdere eigenschappen, zoals:
- het verwijden van kleine slagaders
- het verlammen van haarvaten (roodheid)
- afgifte van traanvocht, speeksel en spijsverteringssappen (hooikoorts en spijsverteringsklachten)
- het vermeerderen van de permeabiliteit van capillairen (oedeem en zwellingen)
- het samentrekken van glad spierweefsel (astma).
Overmatige histamine
Een overmatige afgifte van histamine in de huid kan met name roodheid en irritatie zoals
netelroos en
urticaria veroorzaken. Om deze problemen te voorkomen moeten er maatregelen genomen worden die het immuunsysteem dusdanig versterken, dat allergische reacties en ontstekingen niet meer optreden. Het versterken van het immuunsysteem gaat in eerste instantie natuurlijk het beste door het om te beginnen zo min mogelijk te belasten. Bij overgevoeligheid voor een bepaalde stof moet blootstelling aan die stof natuurlijk zoveel mogelijk vermeden worden (het vermijden van het eten van een bepaalde voedingsstof, het gebruiken van een ander merk wasmiddel of het dragen van kleding van een ander materiaal). Veel moeilijker is het om factoren te vinden die zelf geen reactie oproepen, maar het immuunsysteem wel dusdanig beïnvloeden, dat er sprake is van een belastende factor. Bekende belastende voedingsmiddelen zijn o.a:
- citrusvruchten
- cacao (chocola)
- varkensvlees
- pinda's
- tarwe.
Andere factoren die het immuunsysteem belasten zijn lichaamsvreemde stoffen, zoals:
- medicijnen (antibiotica zijn hele bekende)
- luchtverontreiniging
- synthetische voedingsadditieven
- tabak e.d.
- stress.
Voedingsstoffen en supplementen
Voedingssupplementen
Het immuunsysteem kan op een aantal manieren op natuurlijke wijze worden gestimuleerd. Bij huidaandoeningen waarbij ontstekingsbeelden optreden; acne, dermatitis, soms psoriasis, is het belangrijk om voldoende of extra van de onderstaande voedingsstoffen te gebruiken.
Kruiden
- Echinacea
- Golden seal
- Kliswortel
- Astragalus
Vitaminen en Mineralen
- Vitamine A, C E
- Caroteen
- Cysteïne
- Zink, Magnesium en Selenium.
Prostaglandines bij acne netelroos urticaria psoriasis dermatitis
Prostaglandines zijn hormoonachtige stoffen die in samenhang met andere, kort bestaande, hormoonachtige stoffen tal van lichaamsprocessen sturen. Ze regelen onder meer de:
- Hormoonaanmaak: acne
- Histamine afgifte: netelroos, urticaria
- Celdeling: psorias
- Ontstekingsbevordering en -remming: acne, psorias, dermatitis
Verstoorde prostaglandineaanmaak
Een verstoorde prostaglandineaanmaak leidt tot huidproblemen. De aanmaak van prostaglandines in ons lichaam is afhankelijk van een groot aantal factoren. Als grondstof worden vetzuren afkomstig uit de voeding gebruikt. Een tekort aan onverzadigde vetten en een overschot aan verzadigde vetten is de meest voorkomende oorzaak van verstoring. Uit verzadigde vetten worden andere prostaglandines aangemaakt dan uit onverzadigde vetten.
Aan te raden dieet bij huidaandoeningen
- weinig verzadigd vet (vlees, melk, kaas, pinda's e.d.)
- voldoende onverzadigde vetten (koud te gebruiken, koudgeperste plantaardige oliën)
- omega 6-vetzuren, zoals gamma-linoleenzuur (acne, eczeem, dauwworm)
- omega 3-vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (acne, psorias): teunisbloemolie en/of visolie.
Door het gegeven dat onverzadigde vetten erg gevoelig zijn voor oxidatie, is extra vitamine E bij toepassing van een dergelijk dieet belangrijk.
De aanmaak van prostaglandines is ook afhankelijk van een aantal andere voedingsfactoren. Voldoende (extra) van bepaalde stoffen is belangrijk. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine A, B1, B6, C, caroteen, zink en magnesium. De volgende stoffen kunnen de prostaglandineaanmaak negatief beïnvloeden:
- stress
- straling
- cacao
- hormonen (anti-conceptiepil)
- suiker
- slaaptekort
- medicijngebruik en overmatig alcoholgebruik
Huidproblemen en spijsvertering
Dat er een verband is tussen de spijsvertering en de huid is al heel lang bekend. Het belangrijkste gedeelte van onze spijsvertering, de darmen, heeft net als de huid een uitscheidingsfunctie. Belastende stoffen die niet door onze spijsvertering onschadelijk kunnen worden gemaakt of uitgescheiden kunnen worden, moeten het lichaam soms door de huid verlaten. Hierbij kunnen huidirritatie en huidaandoeningen optreden. Het lichaam kent een aantal stoffen, waar het graag van af wil:
- afvalstoffen (afgestorven cellen, onverteerbare voedingsfactoren, kooldioxide, water)
- onvolledig verteerde stoffen
- giftige stoffen (toxinen).
Met afvalstoffen heeft het lichaam niet zo'n groot probleem. Maar wel met de laatste twee: onvolledig verteerde voeding en toxinen. Met name twee organen raken hierdoor vaak overbelast:
- de alvleesklier
- de lever (psorias).
Toxinen en eiwitten bij huidproblemen
Toxinen kunnen van buitenaf het lichaam binnenkomen (luchtverontreiniging, voedselverontreiniging, additieven e.d), maar kunnen ook binnenin ontstaan. Met name endotoxinen, (afval)producten van bacteriën en schimmels in de darm, kunnen vaak moeilijk worden uitgescheiden. Hierdoor belasten ze de lever en belanden uiteindelijk in de huid.
Eiwitten
Het grootste probleem wordt gevormd door de niet of onvolledig verteerde eiwitten. Ongeveer 2% van het eiwit uit de voeding wordt in het geheel niet afgebroken en komt rechtstreeks in de bloedbaan, waar het een belasting vormt, een allergie kan veroorzaken en door de lever onschadelijk moeten worden gemaakt. Een deel wordt slechts gedeeltelijk afgebroken tot polypeptiden: grote brokken aminozuren. Voornamelijk bij een lang verblijf in de darmen, zal een ander deel niet goed verteren en (onder invloed van micro-organismen in de darm) lichaamsvreemde verbindingen vormen, die door het lichaam als zware belasting worden ervaren en via de huid een uitweg zoeken. Een evenwichtige darmflora, bijvoorbeeld door toediening van een darmbacteriepreparaat, zal in veel gevallen directe verbetering doen optreden bij:
acne, eczeem en dauwworm bij zuigelingen.
Enzymen
De hoeveelheid eiwit in de voeding en de onderlinge verschillen in moeilijke verteerbaarheid zijn mede bepalend voor de mate van belasting. Een voedingspatroon dat wij als 'normaal' ervaren, bevat erg veel en zwaar verteerbaar eiwit (vlees en zuivel). Het splitsen van eiwitten in ons spijsverteringskanaal geschiedt door middel van maagzuur en enzymen die door de maagwand en de alvleesklier worden geproduceerd. Een relatief groot aanbod van eiwit vraagt een grote hoeveelheid spijsverteringsenzymen. Factoren als ouderdom en stress verminderen deze aanmaak en kunnen dus een grote rol spelen bij huidproblemen:
acne, psorias, netelroos. Toediening van extra spijsverteringsenzymen in preparaatvorm kan in deze gevallen (tijdelijk) een oplossing bieden.
Huidproblemen: gezonde tips & middelen
Algemene adviezen omtrent leefwijze en omstandigheden bij huidproblemen zijn:
- vermijd lichaamsvreemde stoffen als synthetische additieven, wasmiddelen, bepaalde cosmetica en hormoonpreparaten (belasting immuunsysteem, prostaglandineaanmaak)
- vermijd stress (verstoring aanmaak spijsverteringsenzymen en prostaglandinen)
- vermijd andere belastingen zoals overmatige blootstelling aan straling (beeldschermen, kunstlicht, UV), stimulantia (specerijen, koffie, cacao, etherische oliën: verstoring immuunsysteem en prostaglandineaanmaak)
Voeding en dieetmaatregelen voor de huid
De algemeen te vermijden voedingsmiddelen, vanwege het hoge eiwitgehalte (spijsvertering), verkeerde vetzuursamenstelling (prostaglandineaanmaak), het relatief geringe gehalte aan essentiële voedingsstoffen, belasting van het immuunsysteem zijn:
- Gebakken en gefrituurde producten (prostaglandineaanmaak, immuunsysteem)
- Tarwe, pinda's, citrusvruchten (immuunsysteem)
- Vlees, melk, kaas (prostaglandineaanmaak, spijsvertering)
- Suiker, honing, witte bloem, alcohol (beroving essentiële voedingsstoffen, belasting van de lever)
- Koffie, chocolade, thee, specerijen (immuunsysteem, prostaglandineaanmaak)
Supplementen voor een gezonde huid
Het functioneren van de huid is afhankelijk van een groot aantal voedingsfactoren. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine A, B1, B6, C, E, caroteen, magnesium, zink en cysteïne. Deze zijn vaak als multivitaminen verkrijgbaar. Naast een multivitamine- en mineralenpreparaat, dat voldoende essentiële voedingsstoffen ter ondersteuning van alle huidfuncties, het immuunsysteem, de spijsvertering en de prostaglandineaanmaak bevat, komen de volgende supplementen in aanmerking:
- Acidophilus/bifidum: darmbacteriën die darmflora herstellen - dauwworm, acne, netelroos, psorias
- Zink: in alle gevallen van huidbeschadiging in te zetten bij - psorias, acne, eczeem
- Omega 6 vetzuren: teunisbloemolie/borageolie. Grondstof voor prostaglandines - acne, dauwworm, eczeem
- Omega 3 vetzuren: visolie (EPA en DHA). Grondstof voor prostaglandines bij - psorias, acne, eczeem
- Vitamine A/Caroteen: onder meer bij huidbeschadigingen en ontstekingsbeelden bij - psorias, acne, eczeem
- Vitamine B6: ondersteunt prostaglandinesynthese met name bij de hormoonstoornis - acne
- Spijsverteringsenzymen: preparaten die relatief rijk zijn aan eiwitsplitsende enzymen.
Lees verder