Aspirine als middel tegen kanker

Aspirine als middel tegen kanker Aspirine duikt steeds meer op als een waar wondermiddel. Het werkt niet alleen als middel tegen hoofdpijn of als bloedverdunner. Aspirine helpt ook tegen kanker. Over de helende werking van een simpel tabletje dat nog geen twee dubbeltjes kost.

Aspirine inzetten tegen kanker

Volgens onderzoekers aan de universiteit van Oxford kan aspirine in de toekomst in de strijd tegen kanker worden ingezet. Men deed 51 onderzoeken waarbij in totaal 77.000 personen waren betrokken. Het resultaat: aspirine verlaagt, bij inname gedurende een lange periode en in geringe dosering, het risico op kanker. De onderzoekers adviseren echter om de bijwerkingen serieus te nemen.

Wordt aspirine, respectievelijk de werkzame stof acetylsalicylzuur, gedurende drie tot vijf jaar ingenomen, dan vermindert dat het risico om kanker te krijgen volgens de onderzoekers. Een dosis tussen 75 en 300 milligram, dat is minder dan één tablet, volstaat daarvoor. Ook de uitzaaiing van tumoren kan worden verminderd waardoor de kankergroei kan worden gestopt. Volgens opgave van de onderzoekers vermindert daarmee het risico om aan kanker te overlijden met 15 tot 37 procent.

Bijwerkingen aspirine mogen niet worden onderschat

Binnen de wereld van de preventieve oncologie wordt de werkzaamheid van de stof acetylsalicylzuur overigens bevestigd. Het is volgens deze oncologen zeer wel mogelijk dat aspirine en soortgelijke ontstekingsremmers in de toekomst bij de preventie van kanker kunnen worden ingezet. Het biologische werkingsmechanisme ervan is bekend en het bewijs is door talrijke wetenschappelijke onderzoeken inmiddels ook zeer sterk.

Maar de kans op bijwerkingen moet niet te licht worden opgevat, waarschuwen de betrokken oncologen. Zij zijn van mening dat langdurige inname van de stof alleen dan van nut is als de betrokkene al in een voorstadium van kanker verkeert (bijvoorbeeld door een darmpoliep) of kankergevallen in de familie voorkwamen.

Aspirine kan zelfs tumorgroei stoppen

De vraag die velen zich nu zullen stellen is “Is het mogelijk dat het werkzame bestanddeel van aspirine de kanker stopt?” Welnu, aspirine en soortgelijke stoffen kunnen bepaalde enzymen remmen, volgens de experts. Daardoor kunnen ze ook de tumorgroei en angiogenese stoppen, dat wil zeggen de vorming van nieuwe bloedvaten naar de tumor.

Maar helemaal ongevaarlijk is het gebruik van acetylsalicylzuur, het werkzame bestanddeel van aspirine, echter niet. Hoewel aspirine gewoon bij de drogist of in de supermarkt te koop is, is het niet onschuldig. Het kan onder meer leiden tot maag- en darmklachten. Sporadisch kunnen ernstige bloedingen optreden in hersenen, maag of darmen.

Voorafgaand aan de inname moet dit daarom absoluut eerst met de behandelende arts worden besproken. Het risico van bloedingen lijkt vooral voor te komen tijdens de eerste jaren, terwijl daarentegen veel andere mensen zonder problemen jarenlang een lage dosis innemen".

Gebruik van aspirine vooraf bespreken met de arts

Kankerpatiënten die het gebruik van aspirine overwegen, moeten absoluut eerst een gesprek met hun arts voeren en ook een “risico-check” laten uitvoeren. De volgende vragen kunnen daarbij onder meer aan de orde komen:
  • aspirine voorkomt vooral het ontstaan van tumoren in het maag-darmkanaal. Zijn dergelijke gevallen in de familie bekend?
  • heeft u last van darmpoliepen?
  • was er eerder al sprake van aspirine-intolerantie of bloedingen?

Kanker voorkomen zonder bijwerkingen

Gezonde mensen moeten zich echter richten op alternatieven voor aspirine bij de preventie van kanker. Ook met voldoende lichaamsbeweging en gewichtsafname laten zich ontstekingsreacties in ons lichaam beïnvloeden, en dat helemaal zonder bijwerkingen:
  • daarmee zijn lichaamsbeweging en een gezond gewicht nog steeds de belangrijkste preventieve factoren tegen darm- en borstkanker;
  • Vleesarme voeding en minder alcohol beschermen vooral tegen darmkanker.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aspirine tijdens de zwangerschapAspirine tijdens de zwangerschapAspirine (acetylsalicylzuur) heeft een pijnstillende, een ontstekingsremmende en een koortswerende werking en wordt dan…
Aspirine, een wondermiddelAspirine, een wondermiddelWie kent het niet, even snel een aspirintje nemen en je voelt je weer beter. Aspirine zou voor veel kwalen een oplossing…
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
7 tips om kanker te voorkomenEr zijn heel wat dingen die je kunt doen om het risico dat je kanker krijgt te verkleinen. Dit betekent misschien wel kl…

Reminiscentie bij dementie: prikkel alle zintuigenReminiscentie bij dementie: prikkel alle zintuigenU kunt het succes van reminisceren, het bewust ophalen van positieve herinneringen, met ouderen met dementie van wie de…
Ziek door de Clostridium difficile bacterie: informatieZiek door de Clostridium difficile bacterie: informatieClostridium difficile wordt beschouwd als ziekenhuisbacterie. Deze bacterie kan een infectie veroorzaken, waarbij de zie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FraukeFeind, Pixabay
  • Nature Reviews Clinical Oncology dd. 09.04.2012
  • The Lancet Oncology dd. 21.03.2012
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.