Innestelingsbloeding, wat zijn de symptomen?

Innestelingsbloeding, wat zijn de symptomen? Wat is een innestelingsbloeding en wat zijn de symptomen of verschijnselen van een innestelingsbloeding? Als er sprake is van bevruchting zal de bevruchte eicel via de eileider naar de baarmoeder reizen, waar het vruchtje zich zal innestelen in de baarmoederwand. De bevruchte eicel wordt de goede kant uitgestuurd door trilhaartjes in de eileider(s). Als het vruchtje zich in de baarmoederwand nestelt, kan er een innestelingsbloeding plaatsvinden. Als je een innestelingsbloeding hebt, kun je dat dan gemakkelijk herkennen? Na de gemeenschap zal een bevruchte eicel zich na ongeveer zeven dagen in de baarmoederwand nestelen. In principe hoef je hier niets van te merken, maar er zijn ook vrouwen die wel een lichte zeurende pijn in de baarmoeder ervaren. Niet elke vrouw krijgt een innestelingsbloeding maar een deel van de vrouwen wel.

Wat merk je als je een innestelingsbloeding hebt?

Je verliest dan wat bloed, net als bij een beginnende menstruatie, alleen het moment in de maand is niet logisch. Het kan daardoor ook verward worden met wat bloedverlies door een eisprong, of een te vroege menstruatie. Ook kan een beetje bloedverlies aangezien worden voor een doorbraakbloeding als je de pil (nog) gebruikt. Je verliest meestal niet heel veel bloed bij een innestelingsbloeding. De kleur van het bloed kan verschillend van kleur zijn:
  • roze
  • helderrood
  • bruin
  • roodbruin/paars

Wat zijn de verschijnselen van een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding is dus niet gemakkelijk te herkennen omdat je als vrouw nou eenmaal wel vaker wat tussentijds bloedverlies kunt hebben. Als je heel goed bijhoudt wanneer je eerste dag van je laatste menstruatie was en je weet precies wanneer de gemeenschap heeft plaatsgevonden, dan is het beter te herkennen. Als de bloeding ongeveer zeven dagen na de gemeenschap optreedt is de kans groter dat het inderdaad om een innestelingsbloeding gaat. Bloed verliezen in die periode van je cyclus is echter geen garantie dat je inderdaad zwanger bent, of dat de zwangerschap (als die er wel is) zich succesvol zal voortzetten. Ongeveer negen van de tien bevruchtingen worden zelfs al door het lichaam afgebroken voordat het een zwangerschap genoemd kan worden. Daarnaast is het zo dat ongeveer een op de tien zwangerschappen in een miskraam eindigen.

Wijst een innestelingsbloeding op een miskraam?

Een innestelingsbloeding heeft niets met een miskraam te maken. Het innestelen kan een klein bloedinkje veroorzaken, wat je in je ondergoed terugziet. Het gaat dan natuurlijk ook om een zeer prille zwangerschap waarvan het nog onzeker is of het zich verder zal ontwikkelen.

Doet een innestelingsbloeding pijn?

Een innestelingsbloeding is voor het merendeel van de vrouwen niet merkbaar. De kans dat dit pijn doet is dus nihil. Maar bij elke vroege zwangerschap kun je wel wat vage buikpijn klachten hebben. Dit wordt meestal veroorzaakt door de hormonen van een vroege zwangerschap. Deze pijn lijkt op het gevoel alsof je ongesteld gaat worden. Soms gaat bij de innesteling iets mis, het bevruchtte eitje nestelt zich dan niet in de baarmoeder maar buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld in de eileider. Dit wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd. Of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap al pijn veroorzaakt bij de innesteling, is niet echt bekend.

Hoe gaat het verder na de innesteling?

Als het goed gaat, zal een bevruchte eicel zich na het innestelen verder op een gezonde manier ontwikkelen. Dan is er sprake van een zwangerschap. Het embryo maakt HCG-hormoon aan. Dit hormoon wordt gemeten met een zwangerschapstest. Als een bepaalde hoeveelheid HCG in je urine aanwezig is, zal de test positief uitvallen en daarmee is bewezen dat je in verwachting bent. In een deel van de gevallen zet de zwangerschap niet door en eindigt het in een vroege miskraam. Om precies te weten hoelang je zwanger bent kan na verloop van tijd een echo noodzakelijk zijn.

Hoe vaak komt een innestelingsbloeding voor?

Niet elke innesteling veroorzaakt een bloeding. Ongeveer 20% van de vrouwen ervaart een innestelingsbloeding.

Hoe weet je of je zwanger bent?

Als je door een innestelingsbloeding vermoedt dat je zwanger bent, kun je dit zelf testen met een zwangerschapstest, of je kunt een zwangerschapstest laten uitvoeren door je huisarts. In beide gevallen moet je de zwangerschapstest zelf betalen, maar de test bij de huisarts is vaak wat duurder dan een test uit de winkel omdat er bij de huisarts kosten voor een consult bijkomen.

Wanneer kun je testen of je zwanger bent?

De moderne zwangerschapstesten zijn heel gevoelig en je kunt vaak al testen op de dag dat je ongesteld zou moeten worden, soms zelfs al eerder. Hoe eerder een test geschikt is om te testen, hoe groter de kans dat je een vals-negatieve uitslag krijgt. Bestaat de kans dat je zwanger bent maar geeft de test aan dat er geen HCG gemeten wordt, test dan voor de zekerheid een week later nog een keer.

Wat kan tussentijds bloedverlies nog meer betekenen?

Tussentijds bloedverlies komt ook voor bij:
  • eisprong
  • doorbraakbloeding bij pilgebruik
  • te vroege menstruatie
  • overgang
  • miskraam
  • buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • aandoeningen of ziektes

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Datum innesteling berekenenDatum innesteling berekenenEen van de eerste processen van een zwangerschap is de innesteling. Wanneer vindt deze plaats en kan je het voelen? En h…
Zwanger worden: de innestelingsbloedingZwanger worden: de innestelingsbloedingDe innesteling en de innestelingsbloeding zijn begrippen die wanneer je zwanger worden wilt tijdelijk een belangrijke ro…
Zwanger worden: de innestelingZwanger worden: de innestelingNadat de eicel bevrucht is door de spermacel daalt het klompje cellen (ook wel zygote genoemd) af naar de baarmoeder. Da…
Innestelingsbloeding: Bloedverlies bij begin zwangerschapInnestelingsbloeding: Bloedverlies bij begin zwangerschapSommige vrouwen ervaren tijdens de vroege zwangerschap een innestelingsbloeding. Dit is een milde vaginale bloeding die…

Vitamine D en zwangerschap: een vitamine D-tekort en zwangerVitamine D en zwangerschap: een vitamine D-tekort en zwangerEen vitamine D-tekort en zwanger? Vitamine D is belangrijk voor zwangere vrouwen. Onderzoek wijst herhaaldelijk op een v…
Koffie drinken tijdens de zwangerschap, gevaarlijk?Koffie drinken tijdens de zwangerschap, gevaarlijk?Veel mensen drinken regelmatig een kop koffie, zo ook zwangere vrouwen. Geen probleem zul je denken, wat heeft cafeïne n…
Bronnen en referenties
  • http://zwangerworden.nl/ik-wil-zwanger-worden/innesteling/
  • http://www.dag-lief-kindje.com/kans-op-een-miskraam.html
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 20-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.