Baringsangst: tips voor omgaan met angst voor de bevalling

Baringsangst: tips voor omgaan met angst voor de bevalling Bij een zwangerschap hoort een bevalling, maar wat als je hier zo'n grote angst voor hebt dat het te kwalificeren is als een fobie? Jaarlijks hikken duizenden vrouwen aan tegen baringsangst en kan het voor sommigen de kinderwens zelf opzij zetten. Raakt iemand met baringsangst toch zwanger dan kan de stress een zware wissel trekken op de zwangerschap. Trainingen op basis van Mindfulness-Based Childbirth and Parenting of HypnoBirthing kunnen een uitkomst bieden voor wie haar angst wil confronteren.

Omgaan met baringsangst


Bang om te bevallen

Ook al is het de culminatie van een zwangerschap en kun je bijna het kindje dat je negen maanden in je buik gedragen hebt in je armen sluiten, de bevalling is over het algemeen niet iets waar vrouwen naar uitkijken. Zeker wie al eens een moeilijke bevalling heeft meegemaakt kan er slapeloze nachten van krijgen. Bij sommige vrouwen gaat dit zelfs nog een stapje verder en is er sprake van een ware baringsangst. Uit onderzoek blijkt dat 20% van de vrouwen een zekere angst heeft voor het baren en bij 6% gaat dit zelfs om een echte fobie voor bevallen. Vrouwen met deze fobie kunnen vaak rekenen op weinig steun omdat men al snel vindt dat dit er nu eenmaal bij hoort en het iets is waar je je overheen moet zetten.

Stress is slecht

Het is wellicht een open deur om te zeggen dat stress tijdens de zwangerschap slecht is. Toch lijkt nog niet iedereen doordrongen van het belang van rust in je hoofd tijdens de zwangerschap. Vrouwen die in deze periode overmatig veel stress ervaren krijgen al snel een hoge bloeddruk en hebben een verhoogde kans op een vroeggeboorte, de noodzaak tot ingrepen tijdens de bevalling en depressieve klachten naderhand. Het is evident dat baringsangst leidt tot een toename van stress omdat vrouwen als een berg tegen de bevalling op zien terwijl deze steeds dichterbij komt.

Baringsangst behandelen met mindfulness

Elke fobie is aan te pakken met therapie. Een van de methoden die een uitkomst kan bieden is mindfulness. Hiervan bestaat ook een tak die speciaal gericht is op de voorbereiding op de bevalling en het moederschap: Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (MBCP), in het Nederlands ook wel Mindfulness-Gebaseerde Bevalling en Ouderschap genoemd. Enkele aandachtspunten die tijdens dit programma aan de orde komen zijn:
  • Laten toenemen van het vertrouwen in de bevalling
  • Doen laten afnemen van angst voor de bevalling
  • Beter leren omgaan met pijn
  • Verbeteren van de band tussen partners
  • Het aanleren van methoden om stress te reduceren

Het is voor mindfulness-trainers mogelijk om een certificaat te halen waarmee men zich gecertificeerd MBCP-trainer mag noemen. Helaas is deze therapie in Nederland en België nog niet erg wijdverbreid. Heb je interesse in een een cursus Mindfulness-Based Childbirth and Parenting, kijk dan goed op internet rond om te zien of er een therapeut of trainer bij jou in de buurt zit.

KRACHT

Lilian Wirken is een zeer ervaren verloskundige en heeft de nodige expertise opgebouwd met het begeleiden van angstige zwangere vrouwen. Wirken - tevens gecertificeerd MBCP-instructrice - schreef hierover het boek 'Als bevallen spannend is, met vertrouwen in verwachting'. De handvatten die in die boek worden aangereikt concentreren zich op KRACHT, wat staat voor: Kwaliteiten – Reikwijdte – Aanpakken – Controle - Hou vol - Trots. Het boek staat vol met teksten en tips die je aan het denken zetten en denk- en doe-opdrachten om uit te voeren. Ook wordt ingegaan op specifieke problemen zoals angst die samenhangt met een eerdere gecompliceerde bevalling en omgaan met piekeren en negatief denken tijdens de zwangerschap. Dit boek is voor elke zwangere vrouw met angstklachten een aanrader.

HypnoBirthing

Een andere methode om iets te doen aan baringsangst is HypnoBirthing. Tijdens een cursus HypnoBirthing leer je om je optimaal te ontspannen en je lichaam het werk te laten doen. Zo lang er geen complicaties optreden hoeft een bevalling niet gepaard te gaan met ondraaglijke pijnen, zo lang je mentaal maar goed in balans bent. Dit kun je onder andere bereiken door het doen van ademhalingsoefeningen waarbij de aanmaak van endorfine wordt bevorderd. Deze functioneert als een natuurlijke pijnstiller waardoor je pijngrens tijdelijk wordt verhoogd zonder dat hier medicijnen aan te pas komen.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tokofobie: Angst van vrouwen voor zwangerschap en bevallingTokofobie: Angst van vrouwen voor zwangerschap en bevallingEen zwangerschap en vervolgens een kind op de wereld zetten betekent voor veel vrouwen een bron van vreugde. Ongeveer 80…
Hypnobirthing als voorbereiding op een prettige bevallingHypnobirthing als voorbereiding op een prettige bevallingEr zijn talloze cursussen die je voorbereiden op de bevalling. Deze zijn gericht op ontspanningstechnieken en ademhaling…
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerIn week 41 van je zwangerschap loop je al een beetje 'over tijd'. Nog helemaal niets om je druk over te maken, veel vrou…

Zwanger en garnalenZwanger en garnalenVoor zwangere vrouwen is het soms moeilijk om te bepalen welke vis veilig is om te eten, en welke vis je beter kan laten…
Blaren tijdens de zwangerschap: herpes gestationisBlaren tijdens de zwangerschap: herpes gestationisHerpes gestationis is een zeldzame auto-immuunziekte die zich vooral laat kenmerken door het ontstaan van blaren over he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yc0407206360, Pixabay
  • http://www.alsbevallenspannendis.nl/
  • https://vrouw.nl/zwangerschap_bevallen/22753/help_ik_durf_niet_te_bevallen
  • http://www.mindfulbirthing.org/products/#book
  • http://www.vriendinnenonderelkaar.nl/2015/02/05/zonder-angst-en-stress-bevallen/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.