Voeding en zwangerschap: energie, eiwitten en vetten

Als je zwanger bent eet je voor twee. Dat is wat veel mensen denken. Maar als je dit doet heb je grote kans dat niet alleen je baby groeit, maar jijzelf ook! Eten voor twee is wat teveel van het goede, maar veranderingen in je voedingspatroon tijdens de zwangerschap is zeker aan te bevelen.

Energie

Energie zit in alle voedingsmiddelen en is de brandstof waarop wij leven. Tijdens zwangerschap wordt de energiebehoefte met ongeveer 15% verhoogt. Deze verhoging van de energiebehoefte is echter verschillend in de verschillende fasen van de zwangerschap. In het eerste trimester van de zwangerschap is de energiebehoefte gelijk aan die voor de zwangerschap. In het tweede trimester is de energiebehoefte verhoogt met ongeveer 340 tot 360 kcal. Dit staat gelijk aan drie belegde boterhammen. In het laatste trimester wordt de energiebehoefte met nog eens 110 kcal verhoogt. Toch is het niet waar dat je altijd meer moet eten als je zwanger bent. Veel zwangere vrouwen zijn minder lichamelijk actief als zij zwaarder worden, waardoor zij minder energie verbruiken aan beweging. De totale energiebehoefte zal hierdoor niet veel groter zijn dan voor de zwangerschap.

Eiwit

Een groot deel van het menselijk weefsel is gemaakt van eiwit. Je huid, je organen en je spieren zijn allen gemaakt van eiwit. Het is dus logisch dat je meer eiwit nodig hebt als je zwanger bent, om het weefsel van je baby aan te maken. Eiwitten zitten voornamelijk in dierlijke producten, zoals vlees, vis, kaas, melk en eieren. Ook in plantaardige producten zit een kleine hoeveelheid eiwit. Net zoals de energiebehoefte, wordt de eiwitbehoefte groter naarmate de zwangerschap vordert. Een niet-zwangere vrouw heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Bij een zwangere vrouw is dit ca. 1,1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag. Als je voor je zwangerschap 60 kg woog, had je dus 48 gram eiwit nodig. Tijdens je zwangerschap weeg je misschien 65 kg, wat betekent dat je 71,5 gram eiwit nodig hebt. Je hebt dus 23,5 gram eiwit meer nodig. Dit staat gelijk aan 2 bekers melk en een plakje vleeswaren extra. Je moet echter wel bedenken hoeveel eiwit je normaal eet. Veel Nederlanders gebruiken al meer eiwit dan ze nodig hebben. 100 gram vlees bevat ca. 25 gram eiwit, 1 beker melk ca. 8 gram en 1 plak kaas ca. 6 gram. Als je gewend bent een groot stuk vlees te eten, hoef je tijdens je zwangerschap dus niet meer eiwit te eten! Eet je erg weinig eiwit, denk er dan aan dat dit de bouwstoffen zijn voor je baby om te kunnen groeien. Het is dus erg belangrijk voldoende eiwitten te gebruiken.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleveranciers van ons lichaam. Zonder voldoende koolhydraten is het moeilijk om aan onze energiebehoefte te voldoen. Koolhydraten worden in ons lichaam afgebroken tot glucose (suiker) wat de energie levert. Koolhydraten zitten voornamelijk in brood, rijst, aardappelen en pasta. Vezels zijn ook koolhydraten. Vezels kunnen niet worden afgebroken in ons lichaam, waardoor zij zorgen voor een goede stoelgang. Zwangere vrouwen kunnen last krijgen van obstipatie, waardoor het belangrijk is extra vezels te gebruiken. Vezelrijke producten zijn bruin brood, groenten en (gedroogd) fruit. In deze producten zitten ook veel vitamines en mineralen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Voor zwangere vrouwen wordt het aanbevolen 28 gram vezels per dag te gebruiken. Als je bruin brood eet en voldoende groenten en fruit, haal je deze aanbeveling makkelijk.

Vetten

Er zijn geen aanwijzingen dat het nodig is meer vetten te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het wordt echter wel aanbevolen voldoende omega-vetzuren te gebruiken. Deze vetzuren zitten voornamelijk in vis. Door elke week 2-3 keer vis te eten, waarvan minstens 1 keer vette vis, wordt deze aanbeveling gehaald. Als dit niet lukt, is er ook halvarine met toegevoegde omega-3 vetzuren om aan de behoefte te voldoen.
© 2009 - 2024 Louise23, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Als je zwanger bent moet je extra goed op je voeding letten. Alles wat jij eet komt ook bij je ongeboren kind. Koop de j…
Biologische waarde van eiwittenBiologische waarde van eiwittenEen gezonde voeding bestaat uit de juiste verhouding aan goede koolhydraten, vetten en eiwitten. Maar wat zijn nu goede…
Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Er is tegenwoordig zoveel keus wat betreft voedsel dat het lastig is om de beste keuze te maken. In onze voeding zitten…
Wat is eiwitpoeder?Wat is eiwitpoeder?De laatste jaren wordt gezond eten steeds populairder. Er is zelfs een speciale term voor, als je gezond en lekker eet b…

Voeding en zwangerschap: voedingsrichtlijnenTijdens de zwangerschap is het belangrijk je voedingspatroon aan te passen. Sommige voedingsmiddelen zijn niet zo goed v…
Voeding en zwangerschap: vitaminesVitamines zijn onmisbare stofjes voor het functioneren van het menselijk lichaam. Ze reguleren allerlei lichaamsprocesse…
Louise23 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.