Borstvoeding en bekkeninstabiliteit

Borstvoeding en bekkeninstabiliteit Bekkeninstabiliteit is een bekend verschijnsel tijdens, maar ook na de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen verweken kraakbeen en banden, waardoor het bekken erg beweeglijk wordt. Door de instabiliteit van het bekken kan bekkenpijn ontstaan, wat kan zorgen voor een heleboel ongemakken. Een belangrijke vraag die hierbij speelt is; kan door het geven van borstvoeding de bekkenpijn aanhouden? Er blijven dan immers nog steeds hormonen in het lichaam?

Bekkeninstabiliteit en bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit op zich is een normaal verschijnsel. Het bekken is een ring die uit drie botdelen bestaat die onderling verdeeld zijn door gewrichten en gewrichtsbanden. De hormonen relaxine en progesteron zorgen ervoor dat de gewrichtsverbindingen van het bekken losser worden. Relaxine en progesteron worden al in de eerste weken van de zwangerschap aangemaakt, respectievelijk in de twaalfde en zestiende week. Het kraakbeen en de banden verwerken, waardoor de baby tijdens de bevalling meer ruimte heeft om naar buiten te komen.

Pijnklachten als gevolg van bekkeninstabiliteit wordt bekkenpijn genoemd. Het vreemde is, dat de helft van alle zwangere vrouwen nooit klachten heeft. Er is geen vinger op te leggen waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet. Er moet wel duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen ‘bekkenongemakken’ en ‘bekkenpijn’. Bij het laatste geval wordt de vrouw dagelijks geconfronteerd met pijn, meestal op het schaambeen en aan de achterzijde bij een van de SI- gewrichten. Ook na een zwangerschap kan deze pijn helaas nog heel lang aanhouden.

Omgaan met bekkenpijn

Vrouwen die lijden aan bekkenpijn, zullen er alles aan doen om de pijn proberen te verlichten. Tijdens de zwangerschap zijn strikte leefregels belangrijk. Als je jezelf niet in acht neemt, kunnen de klachten verergeren en beschadigingen ontstaan, die maar langzaam herstellen. Een nieuw evenwicht tussen rust en activiteit moet gezocht worden en voortdurend moeten keuzes gemaakt worden, wat wel en niet kan. Frustratie ontstaat makkelijk bij het telkens geconfronteerd worden met de pijngrens en een omgeving die weinig begrip toont, omdat je er verder gezond uitziet. Dit laatste gaat vooral op bij een vrouw die al bevallen is. Vaak wordt door middel van fysiotherapie verbetering gezien, al kan het erg lang duren voordat de pijn volledig verdwenen is. In de meeste gevallen verdwijnt bekkenpijn, maar dit kan zeker duren, van een halfjaar tot een jaar. In een enkel uitzonderlijk geval zal de bekkenpijn blijvend zijn.

Bekkenpijn en borstvoeding

Een veel voorkomende vraag onder vrouwen met bekkenpijn is of borstvoeding invloed uitoefent op bekkenpijn. Vooral de vrouwen die aanhoudende pijn ervaren na hun bevalling en nog borstvoeding geven, vragen zich af of de hormonen die zorgen voor verweking van het lichaam, in stand worden gehouden door het geven van borstvoeding. Zou de bekkenpijn verdwijnen als gestopt wordt met de borstvoeding?

Op deze vraag is geen antwoord te geven. Borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL) geeft hierover het volgende te kennen:

De meningen van therapeuten over de invloed van borstvoeding op bekkeninstabiliteit zijn verdeeld. Er zijn therapeuten die aangeven dat het geven van borstvoeding geen enkel effect heeft op de bekkenproblemen. Er zijn ook therapeuten die menen dat door het geven van borstvoeding het lichaam minder snel ontzwangert, waardoor het herstel van de bekkenklachten minder snel verloopt. Navraag bij een van de centra voor bekkenklachten, het Spine & Joint Centre in Rotterdam, leert enkel dat hun ervaring is dat de invloed van bijvoorbeeld hormonen en dus ook borstvoeding bij elke vrouw verschillend is. Zij adviseren vrouwen dan ook uit te proberen wat voor hen het beste werkt. Wanneer een therapeut aanraadt te stoppen met borstvoeding kan het verstandig zijn te overleggen met een lactatiekundige IBCLC of LLL-leidster om alle mogelijkheden op een rij te zetten.

Het is dus heel verstandig zelf goed naar je lichaam te luisteren en zelf te proberen wat het beste werkt. Er is medisch gezien geen reden om het niet te doen, maar er zijn vrouwen die zo veel pijnklachten ervaren tijdens het geven van borstvoeding, dat het zeker niet verstandig is hiermee door te gaan.

Klachten als gevolg van bekkeninstabiliteit moeten serieus genomen worden. Voor contact met lotgenoten, ondersteuning en informatie kun je contact opnemen met:

Landelijke vereniging voor bekkenproblemen in relatie tot symfysiolyse
Postbus 38
6610 AA Overasselt
Telefoon 024-6221352
© 2010 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bekkenpijn of bekkeninstabiliteitBekkenpijn of bekkeninstabiliteitVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, doorgaans de tweede helft van de zwangerschap, last van bekkenpijn, ook we…
BekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteit is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Vervelender wordt het als de bekkeninstabi…
Bekkentherapie: Cecile RöstBekkentherapie: Cecile RöstHelaas ervaart ongeveer de helft van de zwangere vrouwen rond en na hun zwangerschap pijn in de omgeving van het bekken.…
Bekkenbodeminstabiliteit tijdens de zwangerschapBekkenbodeminstabiliteit tijdens de zwangerschapBekkenbodeminstabiliteit, ook wel bekkeninstabiliteit of symfysiolyse genoemd, is een verzameling klachten die vrij veel…

Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…
Wat doet de morning-afterpilWat doet de morning-afterpilStel, je hebt een vaste relatie, je slikt de pil en jullie hebben besloten dat een condoom daarom niet nodig is. Nu blij…
Bronnen en referenties
  • Borstvoeding geven - A. de Reede - Dunselman
Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 18-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.