Zwangerschap week 2

Zwangerschap week 2 Het einde van de tweede week betekend in feite de eventuele daadwerkelijke bevruchting en de start van de echte zwangerschap. Dat we nu reeds spreken over een zwangerschap heeft te maken met het feit dat we na afloop van de laatste menstruatie beginnen te tellen voor een periode van 40 weken, terwijl een gemiddelde zwangerschap 38 weken duurt. De eicel moet nog bevrucht worden, maar aan het einde van deze week begint het grote avontuur en wonder van het leven.

Timing

De timing van de conceptie is vrij secuur. Een eicel leeft slechts 24 uur, en in die 24 uur zal de bevruchting dus plaats moeten vinden. Een voordeel hierbij is wel dat zaadcellen tot 48 uur in leven kunnen blijven in het lichaam van de vrouw. Omdat we er vanuit gaan dat de zaadcellen zo´n 10 uur nodig hebben om de eicel te bereiken, kan de conceptie dus het best plaats vinden de dag voordat de eisprong plaats vindt. Een iets verhoogde afscheiding kan er op duiden dat de eisprong er aan komt.

De bevruchting

Als er vanuit één van de eierstokken een eicel vrijkomt, dan bestaat de mogelijkheid dat deze bevrucht wordt. Deze bevruchting vindt plaats door een zaadcel van de man, die bij een orgasme ongeveer tweehonderdmiljoen zaadcellen produceert. Slechts één zaadcel is in staat op de eicel te bevruchten. Zodra een zaadcel het eitje binnendringt is de wand van de zaadcel niet meer door een andere zaadcel te doordringen, onmiddelijk zal de wand van de eicel ondoordringbaar worden door een speciale stof die door de eicel wordt gevormd precies op het moment dat er een zaadcel de eicel binnendringt. De bevruchte eicel zal de reis richting baarmoeder ondertussen gewoon doorzetten.

Meerlingen

Ondanks het feit dat slechts één zaadcel de eicel binnen kan dringen, is het toch mogelijk om zwanger te worden van een meerling. Ook bij een ééneiige meerling is er slechts één zaadcel binnengedrongen in de eicel maar vindt er binnen de eicel een aparte afsplitsing plaats. Bij een tweeeiige meerling betreft het afzonderlijk van elkaar bevruchte eicellen, en zijn er dus in de praktijk meer dan één zaadcel bij betrokken.

Leefstijl

Natuurlijk is een gezonde levensstijl altijd al van belang, maar er zijn een aantal zaken waar je nu extra aandacht voor moet hebben.

  • Roken - Van roken is aangetoond dat het schadelijk is voor het ongeboren kind. Er zijn nogal wat extra risico´s zoals: groeiachterstand, hogere sterftekans, grotere kans op miskraam, grotere kans op aangeboren afwijkingen.
  • Alcohol - Ook aan het gebruik van alcohol zijn voor de baby risico´s verbonden. Met name in het eerste stadium van de zwangerschap kunnen relatief kleine hoeveelheden alcohol al grote schade toebrengen aan de vrucht. Net als bij roken bestaat er bij alcohol gebruik de kans op groeiachterstand, vroeggeboorte, miskraam, kans op afwijkingen in de geestelijke ontwikkeling, verhoogd risico op hartafwijkingen en in extreme gevallen, als de moeder alcoholiste is, loopt het kind behalve alle zojuist opgesomde risico´s ook nog eens de kans om als verslaafde ter wereld te komen.
  • Voeding - Als je met een vermageringsdieet begonnen was, dan kun je hier nu beter mee stoppen. Het is vooral belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon te hebben, dat betekend dat indien je niet zo´n goede eter bent of als je slechte gewoontes hebt op etensgebied, je dit moet aanpassen omdat vanaf nu ook de baby afhankelijk is van wat je eet. Als je hier moeite mee hebt, overleg dan eens met de huisarts hoe je de etensgewoontes aan kunt passen.
© 2010 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prenataal onderzoek: de termijnechoEr zijn diverse vormen van prenataal onderzoek waarbij de ontwikkeling van de zwangerschap en de baby gevolgd kunnen wor…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwanger, week 1 t/m 4Zwanger, week 1 t/m 4'Zwanger, week 1 t/m 4' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je de eerste 4 wek…

Zwangerschap week 3Zwangerschap week 3De derde week van de zwangerschap is eigenlijk de eerste week. De zwangerschap is begonnen, de eicel en de zaadcel zijn…
Zwangerschap week 1Zwangerschap week 1Met de eerste week van de zwangerschap is iets vreemd aan de hand. Eigenlijk heeft er nog geen bevruchting plaats gevond…
Cric2010 (30 artikelen)
Laatste update: 20-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.