Zwangerschap week 3

Zwangerschap week 3 De derde week van de zwangerschap is eigenlijk de eerste week. De zwangerschap is begonnen, de eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en de eerste fase van nieuw leven heeft een aanvang genomen. Vanaf dit moment beginnen de cellen zich te delen en gaat het bevruchte eitje op weg naar de baarmoeder. Ondanks dat het hier slechts en kleine afstand betreft is de eicel toch een paar dagen onderweg. De baarmoeder bereidt zich ondertussen voor op de komst van het kleine hompje cellen. Als je het wonder zou kunnen waarnemen dat zich in je lichaam afspeelt, dan nog zou het bevruchte eitje met het blote oog niet zichtbaar zijn. Ondanks dat het hier een nietig klein hoopje cellen betreft wat minder dan 1mm groot is, zijn op dit moment toch al een heleboel zaken bepaald. Zo ligt al vast welk geslacht het kind heeft, wat de kleur van het haar en de ogen is en zo een hele reeks kenmerken meer.

Baarmoeder

Na de bevruchting duurt het een aantal dagen voordat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt. Hier aan voorafgaand vinden er in het lichaam een aantal voorbereidingen plaats. Nadat de eicel is vrijgekomen beginnen de eierstokken met de productie van het vrouwelijk hormoon progesteron. Dit hormoon gaat er voor zorgen dat er een goede voedingsbodem plaats vindt in het slijmvlies van de baarmoeder, dit proces duurt ongeveer drie dagen. Dan is de baarmoeder klaar voor de bevruchte eicel. De aangekomen eicel zal zich nog niet direct innestelen, dat duurt nog een dag of vier, gedurende deze periode houdt de eicel zich in leven met de zogenoemde baarmoedermelk, deze wordt afgescheiden door het slijmvlies van de baarmoeder. Als de daadwerkelijke innesteling plaatsvindt en de bevruchte eicel zich vasthecht aan de baarmoeder dan gaat dit soms gepaard met een klein bloedverlies. Deze bloeding is op zich onschuldig, maar wordt door sommige vrouwen ten onrechte voor een menstratie gehouden.

Hormonen

In dit stadium van de zwangerschap zijn er een tweetal hormonen welke van belang zijn voor het zwangerschapsproces.
  • Oestrogeen - Het oestrogeen hormoon wordt hoofdzakelijk geproduceert in de eierstokken. Gedurende de puberteit is dit hormoon verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de borsten. Daarnaast zorgt het hormoon ervoor om het gedurende de menstruatie afgestoten slijmvlies weer te herstellen en aan te laten groeien. Als er een bevruchting heeft plaatsgevonden dan stimuleert het hormoon de groei en ontwikkeling van de baarmoeder. Bij een zwangerschap wordt de productie van oestrogeen geleidelijk overgenomen door de placenta, ook wel moederkoek genoemd, om het vanaf de derde maand helemaal op eigen kracht te doen.
  • Progesteron - Ook progesteron is een vrouwelijk hormoon en wordt net als oestrogeen in de eierstokken aangemaakt. Progesteron stimuleert onder andere de ontwikkeling van het slijmvlies van de baarmoeder om voorbereid te zijn op de bevruchte eicel. Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden dan stoppen de eierstokken na ongeveer twaalf dagen de productie wat tot gevolg heeft dat de bovenste laag van het slijmvlies wordt afgestoten en er een menstruatie plaats vindt. Is er echter wel sprake van een bevruchting, dan gaat de productie gewoon door met als gevolg dat er geen menstruatie plaats vindt. ook hier neemt de placenta in dat geval na drie maanden de productie van het hormoon over van de eierstokken. Progesteron is verantwoordelijk voor het tegen houden van de menstruatie. Gedurende de zwangerschap zorgt het hormoon ervoor dat de baarmoeder zich verder kan ontwikkelen en voorkomt het samentrekkingen van de baarmoeder als gevolg van de invloed van de zich ontwikkelende vrucht in de baarmoeder. Daarnaast heeft het ook invloed op de spieren van de urinewegen, de darmen en de bloedvaten.
  • HCG - HCG staat voor `Human Chorion Gonadotrofine`, het wordt ongeveer acht dagen na de bevruchting aangemaakt door de vrucht zelf. Na de innesteling van de bevruchte eicel in het slijmvlies van de baarmoeder geeft het hormoon via het bloed als het ware een signaal aan het lichaam dat er een zwangerschap is begonnen. HCG is ook het hormoon wat wordt gebruikt bij diverse zwangerschapstesten om een zwangerschap aan te tonen.

Als je er, al dan niet via een zwangerschapstest, achter gekomen bent dat je echt zwanger bent, betekent dat het begin van een nieuwe fase in je leven waarin je het gevoel kan hebben dat de hele wereld op zijn kop wordt gezet. Je kunt overvallen worden door allerlei emoties, je kunt je rot voelen en tegelijkertijd ook blij. Lees ondertussen de informatie welke in grote mate voor handen is en bereid je voor op de komende maanden van je zwangerschap.
© 2010 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ZwangerschapshormonenZwangerschapshormonenWat voor hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap? Wat is de rol van deze hormonen? En wat zijn de ge…
Zwangerschap, de eerste maandenZwangerschap, de eerste maandenHet begin van je zwangerschap is spannend. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je zwanger bent. Je borsten worden…
Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?Om de vrouw de mogelijkheid te geven zwanger te worden tijdens de vruchtbare periode dient de vrouw te menstrueren. Door…
Krijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonenKrijg je brede heupen van de pil? Menstruatie en hormonenDe pil innemen is voor de vrouw vanaf de tiener jaren tot de overgang een dagelijks gebruik. Het zorgt ervoor dat de per…

Zwangerschap week 4Het kleine klompje cellen in je buik groeit op dit moment in een razend tempo. Het is in korte tijd van een tweetal cell…
Zwangerschap week 2Zwangerschap week 2Het einde van de tweede week betekend in feite de eventuele daadwerkelijke bevruchting en de start van de echte zwangers…
Cric2010 (30 artikelen)
Laatste update: 20-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.