Gewichtscontrole tijdens de zwangerschap

Gewichtscontrole tijdens de zwangerschap Uiteraard neemt het gewicht tijdens de zwangerschap toe, gewoonlijk tussen de 9 en 16 kilo. De placenta, je ongeboren kind en het voedsel dat je eet zorgen ervoor dat je gewicht toeneemt gedurende de negen maanden van je zwangerschap. Gedurende de zwangerschap moet er behalve voor jezelf ook voor het kind worden gegeten. Maar dat betekend ook, dat er zeker gedurende deze periode gezond moet worden gegeten. Dit houdt in; gezonde voedingsstoffen en vitamines.

Aanpassen van het dieet

Indien je voor je zwangerschap al op een dieet was, dan is het tijd om het dieet te herzien, niet alleen aan je eigen behoeften, maar nog belangrijker, aan de behoeften van je baby. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol, vet en andere ongezonde elementen. Eet voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde zoals groenten, mager vlees, melk, etc. Voorkom zoveel mogelijk het consumeren van minder gezonde voedingsmiddelen.

Oefeningen

Voordat je met oefeningen begint is het verstandig om eerst je arts te raadplegen, om te informeren welke oefeningen je tijdens de zwangerschap kunt doen. Inspannende oefeningen zoals hardlopen en gewichtheffen kunnen de komende tijd even niet. Een goed alternatief zou Yoga kunnen zijn.

Eet niet teveel

Gebruik eten voor twee niet als excuse om je te buiten te gaan. Natuurlijk moet je nu ook eten voor je kind, maar je moet voorkomen dat je dit overdrijft. Te veel eten zou kunnen leiden tot zwaarlijvigheid, wat complicaties zou kunnen geven tijdens je zwangerschap.

Beheers je verlangens

Iets wat je zou kunnen overkomen is een onbeheersbare drang om bepaalde soorten voeding tot je te nemen. Soms kan je hunkeren naar chocolade, fast food, of vreemde combinaties van eten (Rolmops met slagroom), het zijn vaak onverwachtse aanvallen van iets waarvan je niet wist dat het je zou kunnen overkomen. Het is goed om zo nu en dan toe te geven aan deze gevoelens, maar eet net genoeg om eraan te voldoen, en overdijf het niet.

Controleer regelmatig je gewicht. Het is goed dat je ten alle tijden bewust bent van je gewicht. Weeg jezelf om de paar weken om te controleren of je toename meer dan gemiddeld is, zodat je weet wanneer je eventueel moet gaan bezuinigen op je calorie-inname.

Regelmatige controles

Bezoek je arts of gynaecoloog elke maand, zodat je de ontwikkeling van zowel je baby al die van jezelf kunt volgen en je weet wat jullie conditie is. Volg de adviezen welke je krijgt op.

Het ontwikkelen van een meer dan gemiddelde gewichtstoename kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's, niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Sommige van deze risico's zijn vroeg geboorte, of een hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes, of een grotere baby, waardoor de geboorte problemen op kan leveren met het risico van inknippen bij de geboorte. Hoewel het absoluut noodzakelijk dat zowel jij als de baby een goede gewichtstoename hebben, moet je er voor zorgen dat de gewichtstoename niet buitensporig is, zodat je zwangerschap van een leien dakje gaat.
© 2011 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
Zwanger worden en ondergewichtEr wordt wel eens beweerd dat ondergewicht invloed kan uitoefenen op je kans om zwanger te worden. Dit komt omdat onderg…
Kans op zwangerschapKans op zwangerschap"Hoelang duurt het voor ik zwanger ben?" is een veelvoorkomende vraag van stellen met een kinderwens. Wanneer je bezig b…
Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…

Kolfapparaten vergelijken, kolfapparaat kopen of huren?Je wilt gaan kolven, maar welk kolfapparaat moet je kiezen? Je kunt een kolfapparaat kopen of huren. Deze keuze hiertuss…
Prenataal onderzoek: de vruchtwaterpunctieDe vruchtwaterpunctie is een vorm van prenataal onderzoek. Bij de vruchtwaterpunctie wordt er wat vruchtwater weggenomen…
Cric2010 (30 artikelen)
Laatste update: 20-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.