Zwangerschapshormonen: enkele weetjes op een rij

Van zodra een bevruchte eicel zich ingenesteld heeft, razen de hormonen door je lichaam. De ene ervaart het als een noodzakelijk kwaad dat er nu eenmaal bijhoort, voor de ander is het enkel maar kommer en kwel, nog iemand anders heeft er totaal geen last van! Enkele weetjes op een rij over zwangerschapshormonen...

Wist je dat...:

Een zwangerschapstest de aanwezigheid van het HCG-hormoon in het lichaam aantoont?Een ingenestelde eicel produceert HCG.

  • Een zwangerschapstest kan reeds op de dag dat je menstruatie uitblijft.

De oorzaak van misselijkheid tijdens de zwangerschap meestal hormonaal te zoeken is?

  • Het is best mogelijk dat je lichaam overmatig reageert op het zwangerschapshormoon hoewel het ook mogelijk is dat het psychisch is (zoals je je begint in te beelden dat je misselijk bent terwijl dit niet het geval is).

Je als zwangere vrouw heel wat andere vrouwen met een kinderwens, kan helpen met je urine?

  • Tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap bevat je lichaam een hoge hoeveelheid HCG-hormoon. Van dit hormoon worden medicijnen gemaakt die vrouwen die het moeilijk hebben om zwanger te geraken, toch hun lichaam een stuk op de goede weg kan behelpen.

HCG een belangrijke meetfactor is tijdens de prenatale diagnostiek in het tweede trimester (3 tot 6 maanden) van je zwangerschap?

  • Het betreft een kansberekening op basis van 3 stoffen in het bloed van de moeder (meer bepaald in het serum). Deze test kent men beter als de 'tripletest'. Deze 3 stoffen zijn het HCG, AFP en het hormoon oestriol. Te weinig AFP in het bloed kan wijzen op het DOWN-syndroom, teveel wordt dan weer gelinkt aan neuralebuisdefecten (embryologie) zoals spina bifida (= een open ruggetje). De HCG-waarde daalt normaalgezien na een tiental weken. Wanneer deze echter hoog blijft, kan dit ook wijzen op het DOWN-syndroom (dit KAN wijzen op). Bij het DOWN-syndroom kan het oestriolgehalte net lager zijn dan normaal.

Zwangerschapshormonen volgende kwa(a)l(en)tjes tot gevolg kan hebben?

  • Moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, emotionele buien, brandend maagzuur, bekkenpijn, rugpijn, vaak plassen, verhoogde vaginale afscheiding, constipatie, spataders, aambeien,kramp, pigmentvlekken, bloedend tandvlees, jeuk... Sommige zwangerschapshormonen binnen de 48u na de bevalling reeds uit je lichaam verdwenen zijn terwijl anderen nog een heuse tijd kunnen blijven nazinderen (denk aan de bruine lijn op je buik die enkele weken later nog steeds aanwezig is)

De verschillende zwangerschapshormonen:

HCG = humaan choriongonadotrofine)

De bevruchte eicel produceert het HCG-hormoon. Dit hormoon bevindt zich dus ook in je urine waardoor het met een zwangerschapstest mogelijk is dit hormoon op te sporen.

Oestrogeen en progesteron

Oestrogeen wordt aangemaakt door de eierstokken terwijl progesteron wordt aangemaakt door het gele lichaam (corpus luteum) en later tijdens de zwangerschap door de placenta. Ze zorgen ervoor dat de bevruchte eicel zich kan innestelen in het baarmoederslijmvlies en ze stimuleren de borsten tot het produceren van melk.

Oxytocine

Zorgt voor de samentrekking van de baarmoeder en zet de bevalling in gang, zorgt daarna ook voor het herstel van de baarmoeder. Ook de melkproductie van de borsten wordt door dit hormoon gestart.

Prostaglandine

Kan de ontsluiting bevorderen.

Endorfinen

Hebben vooral een invloed op je humeur.

Prolactine

Dit hormoon zorgt ervoor dat je borsten moedermelk aanmaken.

Zwangerschapshormonen kunnen heel wat met je lichaam aanvangen

Het ene moment schreeuw je het van de daken, het volgende moment kan niemand nog iets goed doen in je ogen.
Het mag een schrale troost wezen: een zwangerschap duurt niet eeuwig (gelukkig maar!!):geniet ervan!
© 2007 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ZwangerschapshormonenZwangerschapshormonenWat voor hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap? Wat is de rol van deze hormonen? En wat zijn de ge…
Het antidiuretisch hormoonHet antidiuretisch hormoonHet antidiuretisch hormoon (ADH), ook bekend als vasopressine, is een neurohormoon dat wordt geproduceerd in de hypothal…
Overgewicht door erfelijkheidOvergewicht door erfelijkheidDe Wereld Gezondheids Organisatie herkent overgewicht nu als een wereldwijd gezondheidsprobleem. In de rijkere landen et…
HPL hormoon en zwangerHPL hormoon en zwangerHPL is een hormoon dat soms verward wordt met het zwangerschapshormoon HCG. Veel mensen weten best wel wat HCG is, maar…

Het PCO-syndroomHet PCO-syndroomHet PCO-syndroom is de afkorting van het polycysteus ovariumsyndroom. Verschillende symptomen kunnen op dit syndroom wij…
Als zwangerschapsbraken uit de hand looptAls zwangerschapsbraken uit de hand looptIn de eerste drie maanden van de zwangerschap is het niet ongewoon om te moeten overgeven. Dit komt met name voor in de…
Bronnen en referenties
  • Zwanger door A. de Grient Dreux ea Zwangerschap en geboorte door Sheila Kitzinger Cursusmateriaal opleiding vroedkunde
Reacties

Ramona, 11-10-2011
Ik heb net een antibioticakuur gehad iets meer dan een week geleden en op de dag erna dat de kuur afgelopen was heb ik sex met me vriend gehad, de pil slik ik nog altijd door.de dag dat ik sex had ben ik met een nieuwe strip begonnen, dus heb toen geen stopweek gehad.maar heb die dag dat ik sex had wel 2 x de pil genomen en de dag erna ook.maar nu ik dus al een week verder ben met de strip voel ik me misselijk, heb ik hoofdpijn, gevoelige borsten, moet vaak naar de wc, heb last van rug pijn en buikijn enz. nu is mijn vraag kan ik al een test doen, of moet ik wachten tot de volgende stop week die over 3 weken is? Reactie infoteur, 07-11-2011
Hallo,
je neemt de pil dus gewoon door, zonder een stopweek in te lassen.
Er is een kans dat je -bij gebruik van antibiotica- zwanger raakt ook al slik je de pil.Je kan altijd een extra voorbehoedsmiddel gebruiken zoals een condoom. Een extra pil nemen ( dus 2 pillen op 1 dag) is niet nodig, eigenlijk zelfs niet goed voor je lichaam.
Een test kan je doen vanaf 2 weken nadat je onveilige seks hebt gehad. Maar neem in bedenking (ook al is de kans kleiner, ze is wel bestaande) dat je een langere periode minder beschermd kan zijn omdat je antibiotica slikt (en antibiotica dus ook een tijdje in je lichaam aanwezig blijft). Eventueel kan je een week of 2 later nogmaals een test doen of een bloedtest door de huisarts (waarvan je het antwoord al binnen een dag of 2 kent).
groetjes

Lisa, 16-02-2011
Ik slik de pil maar ben hem 5 keer vergeten, de eerste week 2 keer de 2de week 2 keer en de 3de week 1 dag. Nu heb ik erg last van stemmingswiselingen en ben steeds 's morgens misselijk en me borsten zijn opgezet (ben hiervoor na de dokter gewest en het waren opgezette melkklieren). Ik moet zaterdag ongesteld worden kan ik nu al testen of ik zwanger ben en zou het kunnen dat ik zwanger ben? Reactie infoteur, 26-02-2011
Hallo,

mijn excuses voor de late reactie(s). Ik ben onlangs zelf bevallen van een dochtertje en ben pas nu weer in staat zo goed mogelijk te reageren op vragen.
De kans dat je inderdaad zwanger bent, is natuurlijk groot. Je vergat verscheidene pillen in verschillende weken van je cyclus waardoor de natuurlijke rijping van een eicel veel minder tegengehouden wordt door de pil niet stipt genoeg in te nemen.
Ondertussen zal je waarschijnlijk reeds weten of je al dan niet zwanger bent. Mocht je nog vragen hebben, vuur ze gerust af!
groetjes en alvast het allerbeste

Jasmijn, 02-12-2010
Ik moest vorige week woensdag mijn maandstonden hebben maar die bleef uit, nu heb ik 2 dagen later een test gedaan die negatief was. Inmiddels heb ik na 1 week nog steeds geen maandstonden gehad en heb ik gister weer een test gedaan die negatief was. Kan het zijn dat het nu nog te vroeg is om een test te doen. Reactie infoteur, 05-12-2010
Hallo,

het is niet te vroeg om een test te doen. Van zodra je maandstonden uitblijven, kan je thuis een test doen. Twijfel je aan de test, dan kan je bij je huisarts terecht voor een bloedonderzoek:een test die (nog) veel meer betrouwbaar is dan de testen thuis.
In principe zou je het op een test al moeten zien dat je zwanger bent, toch kun je nooit geheel zeker zijn vandaar dat een bloedtest je uit je onzekerheid kan helpen.
Als blijkt dat je toch niet zwanger bent, kunnen er nog andere factoren zijn waardoor je menstruatie uitblijft zoals onder spanning staan (stress dus), etc.
Maak je je verder ongerust, kan je steeds terecht bij een gyneacoloog die je kan onderzoeken of er andere lichamelijke oorzaak is.
succes gewenst,
groetjes

Ann, 04-03-2010
Kunt u mij meer info geven over zwangerschapshepatitis. Op de site krijg ik steeds: hepatitis en zwangerschap, maar het gaat mij om hepatitis die je krijgt door de hormonen als je zwager bent. Reactie infoteur, 09-03-2010
Hallo,

jammergenoeg kan ik je daar niet meer informatie over geven. Kan je gyneacoloog hier geen verdere info over geven?

met vriendelijke groeten, Liesbeth

Decaluwe, 04-05-2009
Hallo,
Ik neem sinds 10 dagen Utrogestan (progesteron). Nu heb ik een zwangerschapstest gedaan en deze is positief, kan de inname van de progesteron het resultaat van de zwangerschap beinvloeden? Reactie infoteur, 04-05-2009
Hallo,
ben ik juist als je bedoelt of het de zwangerschapstest kan beïnvloeden?
Een urinetest meet de waarde van het hcg-hormoon (dus het zwangerschapshormoon). Ik denk niet dat de inname van progesteron het resultaat van de zwangerschapstest kan beïnvloeden.
Progesteron in de zwangerschap zorgt er onder andere voor dat de baarmoeder niet samentrekt. Op het einde van de zwangerschap neemt de productie van progesteron af zodat de baarmoeder net wél kan gaan samentrekken.
Pregnyl daarentegen kan wel een vals positief resultaat geven gezien het hcg is.
Hopelijk je hiermee wat geholpen te hebben…
vele groetjes, Liesbeth

Flokkie, 22-08-2008
Hallo,

ik heb een vraagje: ik ben bevallen op 6 juli van een dood zoontje, heb 14 dagen gevloeid en nu 22 augustus heb ik nog steeds geen maandstonden, is dit normaal? We hebben wel al terug gemeenschap gehad, zou ik al terug zwanger kunnen zijn of kan dit nog niet? We willen zo vlug mogelijk een ander kindje omdat onze kinderwens enorm groot is. Reactie infoteur, 22-08-2008
Hallo,

blijkbaar is het eerste deel van mijn antwoord verloren gegaan, mijn excuses hiervoor.
Ik wens jullie eerst en vooral zeer veel sterkte met het verlies van jullie zoontje. Het moet ontzettend en onmenselijk hard zijn dit te moeten meemaken. Dat jullie alle steun bij elkaar en je familie mag vinden die jullie hiervoor nodig hebben.
Ook van de eerste keer onveilig te vrijen na een bevalling kan je dus inderdaad zwanger worden. De eisprong komt namelijk steeds 14 dagen voor de menstruatie, dus mocht de eicel direct bevrucht zijn geraakt, zal je geen menstruatie krijgen.
Daarentegen kan het ook zo zijn dat er nog hormonen door je lichaam razen en dat ze pas binnenkort terug 'normaal' worden. Dit kan van enkele weken tot enkele maanden duren. Een test kan je dus zeker al doen als je zeker wilt zijn.
Heel veel succes en het allerbeste toegewenst!
vele groetjes

Cindy, 08-07-2008
Hallo ik zit met een seruise vraag ik ben gestopt met de pil 8 april 2008 ik heb dan nog mijn maandstonden gekregen in mei maar in juni niets dus ik voel me niet zwanger ben niet ziek ofzo maar zou het een teken zijn dat ik zwanger ben was nog maar 9 dagen overtijd en deed een bloedtest maar twas nog te vroeg zeiden de dokter hoeveel dagen moet je overtijd zijn om te weten dat je zwanger bent? Reactie infoteur, 09-07-2008
Hallo,

als je bedoelt dat je reeds 9 dagen je maandstonden al had moeten hebben, is het toch goed mogelijk een bloedonderzoek te doen. Een bloedonderzoek is één van de meest betrouwbare testen om te weten te komen of je al dan niet zwanger bent.
Als je echter bedoelt 9 dagen na je vermoedelijke eisprong, dan is het nog te vroeg om een bloedonderzoek te doen. Je lichaam heeft dan bij een eventuele bevruchting nog niet voldoende tijd gehad het zwangerschapshormoon aan te maken.
Dus in principe kan je al je bloed laten testen vanaf één dag overtijd, maar als je wat langer wacht zoals een week of 2 weken heb je meer kans om een écht duidelijke testresultaat te verkrijgen.
Nu kan het ook wel zijn dat je maandstonden op zich laten wachten omdat je lichaam nog moet 'ontpillen'. Dit kan enkele weken tot maanden duren vooraleer je lichaam terug wat regelmaat heeft.
Ik wens jullie heel veel succes,
met vriendelijke groet

Lise (27 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.