InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Wat is torsio testis of teelbaltorsie en hoe ontstaat het?

Wat is torsio testis of teelbaltorsie en hoe ontstaat het?

Wat is torsio testis of teelbaltorsie en hoe ontstaat het? Torsio testis kan zomaar uit het niets ontstaan en het kan verschrikkelijk veel pijn doen. Dus wat zou er toch aan de hand kunnen zijn als je zomaar ineens uit het niks heel erg veel pijn krijgt aan je zaadbal? Dan is de kans groot dat er torsio testis bij je is ontstaan. Torsio testis kan ontstaan door inspanning, maar kan vaak ook zomaar uit het niets ontstaan. Torsio testis komt voor bij 1 teelbal en bijna nooit bij beide teelballen tegelijk. Torsio testis komt vaak voor bij mannen tussen de 12 en 25 jaar. In dit artikel wordt duidelijk uitgelegd wat torsio testis nou precies is, hoe je het kan krijgen en wat je moet doen als je torsio testis hebt.

Wat is torsio testis?

Torsio testis is een verschrikkelijke pijnlijke aandoening. Bij torsio testis is de zaadstreng om de zaadbal heen gedraaid. torsio betekent draaiing. Door deze aandoening komt er geen bloed meer bij je bal, omdat de aders die in je bal of bij je bal zitten waar bloed door heen stroomt, zijn afgekneld. Hierdoor krijgt je bal geen zuurstof en belangrijke voedingsstoffen meer. Doordat je bal geen zuurstof en belangrijke voedingsstoffen meer krijgt, kan binnen een paar uur de bal afsterven. Deze aandoening komt vooral voor bij pubers, maar het kan ook voorkomen bij oudere mensen.

Wat gebeurt er bij een torsio testis?

Bij sommige mensen is het weefsel dat rond de zaadbal ligt een beetje los, en de zaadballen kunnen daardoor dus meer bewegen dan normaal. Draait de zaadbal rond, dan moet de zaadstreng ook rond draaien, omdat de zaadbal hieraan vast zit. De zaadstreng kan daardoor dus rond de zaadbal draaien. Als de zaadstreng om de zaadbal heen is gedraaid, dan worden de aders geblokkeerd en hierdoor kan het bloed niet meer naar je zaadbal toe stromen. Dit veroorzaakt hevige pijn. De zaadbal sterft af en gaat uiteindelijk dood, dit kan al binnen 5 tot 6 uur gebeuren.

Wat te doen bij een torsio testis?

Als je last krijgt of hevige pijn aan je teelbal of rond je teelbal, dan is het belangrijk om meteen naar je huisarts te gaan, wacht hier niet te lang mee! Als je hier te lang mee wacht, kan je bal afsterven. Dit kan al na 6 uur gebeuren. Dan moet de zaadbal dus verwijderd worden en dat is natuurlijk niet prettig. Het is dus heel belangrijk om meteen naar de huisarts of naar de spoedeisende hulp te gaan. De huisarts zal dan kijken wat er aan de hand is en je verder helpen. Je zou zelf ook even kunnen kijken of er torsio testis is ontstaan, voel rustig en zachtjes aan de pijnlijke zaadbal, als hij raar en hard aanvoelt, dan is de kans groot dat er torsio testis bij je is ontstaan. Bij torsio testis is de getroffen zaadbal vaak ook paars geworden. Ga dan dus ook meteen naar de huisarts of naar de arts en wacht hier niet langer mee!

Welke verschijnselen komen voor bij torsio testis?

Bij torsio testis komen verschillende verschijnselen voor. Door deze verschijnselen en de hevige pijn zou je dus al te weten kunnen komen of er torsio testis is ontstaan. Bij torsio testis komt vaak misselijkheid voor, hierdoor kan je dus overgeven. Er kan verder ook koorts, braken, duizelig gevoel, hevige pijn die loopt tot in je buik of in je rug ontstaan en een opgezwollen bal. Ook kan de bal dan heel hard en raar aanvoelen.

Behandeling

Als torsio testis bij je is ontstaan, dan moet je met spoed worden geopereerd. Als dat niet binnen 6 uur gebeurd, kan de bal afsterven. Bij direct ingrijpen is de kans veel groter om de bal nog te kunnen redden. De zaadbal en de zaadstreng worden dan weer normaal teruggedraaid en vastgezet. Dit word ook met de andere zaadbal gedaan die niet getroffen is door torsio testis, omdat deze zaadbal dan ook een grotere gemiddelde kans heeft om te draaien, dit is ook om een herhaling van een operatie te voorkomen. Hoe eerder de operatie wordt gedaan, hoe groter de kans is om de zaadbal te kunnen redden. De operatie moet worden gedaan binnen 6 uur, hoe eerder, des te beter. Ook wordt soms de getroffen zaadbal teruggedraaid door een arts, maar dit is pijnlijk en vaak niet zo succesvol. Het doet echter niet pijn als je wordt geopereerd, omdat je er dan helemaal niks van voelt.
© 2012 - 2019 Nick53, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zaadbalontsteking, orchitis: symptomen & behandelingZaadbalontsteking, orchitis: symptomen & behandelingWat is een zaadbalontsteking, wat zijn de symptomen van een zaadbalontsteking en hoe wordt een zaadbalontsteking behande…
Teelbaltorsie: symptomen en oorzaken van gedraaide teelbalTeelbaltorsie: symptomen en oorzaken van gedraaide teelbalTeelbaltorsie symptomen zijn plotselinge, ernstige pijn in het scrotum of balzak. Andere symptomen van een teelbaltorsie…
Niet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingNiet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingJongetjes die op tijd worden geboren horen twee zaadballen in de balzak te hebben. De testikels worden gevormd in de bui…
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Testisatrofie: verschrompeling van de zaadbalTestisatrofie: verschrompeling van de zaadbalTestisatrofie is de medische benaming voor verschrompeling van de testis, oftewel een of beide zaadballen. De aandoening…
Bronnen en referenties
  • https://www.patient1.nl/mijn-zorgdossier/encyclopedie/aandoening/89/torsio-testis
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Torsio_testis
  • http://www.medischwebboek.nl/torsio-testis/

Reageer op het artikel "Wat is torsio testis of teelbaltorsie en hoe ontstaat het?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Patient, 27-03-2013 08:15 #2
Heey iedereen!

ik ben zondag nog geopereerd aan een torio testis en ik kan 6 weken niet sporten, fietsen et cetra! maar langzaam gaat het weer beter!

Hans, 20-08-2012 22:31 #1
Goed stuk. Erg informatief. Ik heb er erg veel van geleerd!

Infoteur: Nick53
Laatste update: 23-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!