Nachtelijke kramp kan een heel eenvoudige oorzaak hebben
Nachtelijke kramp kan een ellende zijn. Niets is ergerlijker als ’s nachts plotseling uit een diepe slaap wakker te worden van een enorme kramp in een been, kuit of voet, waardoor u meteen het bed uit moet en erop moet gaan staan en/of het been moet masseren. De plotselinge pijn van een kramp haalt u meteen uit uw slaap en daarna slaapt ook niet iedereen weer meteen in. Vaak ook is de kramp net meteen weg en kan men niet meteen weer terug gaan liggen. Even naar het toilet lopen is dan niet genoeg. Wie te snel terug kruipt, kan opnieuw het bed uit. Soms heeft die nachtelijke kramp echter een externe oorzaak, die snel verholpen kan worden. Het is goed om op bepaalde zaken te letten.
De oorzaak van nachtelijke kramp
Iedereen heeft het wel eens, maar met het ouder worden wordt ook de kans op nachtelijke kramp groter. Hoe ouder u wordt, des te meer moeite heeft het lichaam om ’s nachts te herstellen. De energie die de spieren overdag gebruikt hebben, laten afvalstoffen achter. Dat is de ene dag voor de andere meer of minder. Soms is de hoeveelheid te groot om gedurende de dag door het bloed weg getransporteerd te kunnen worden. Dat leidt vaak tot kramp.
De onderbenen en voeten zijn het grootste probleem
De resten van de afvalstoffen moeten in dat geval ’s nachts afgevoerd worden. Bij veel spieren is dat geen probleem. Alleen bij de spieren uit onderbenen en voeten kan het wel eens lastig zijn. Die bevinden zich het verst van het hart vandaan en het bloed heeft dan wel meer moeite om ze daar vandaan op te halen.
Nachtelijke kramp aanvallen hebben
Omdat de spieren ’s nachts weinig werk verrichten, kan het restgedeelte van de afvalstoffen normaal gesproken verwerkt worden en is het lichaam ’s morgens weer startklaar voor de nieuwe dag. Als u echter ouder wordt, werkt alles wat langzamer en minder goed. Ook te lang en intensief sporten kan zorgen voor een grote opeenhoping van afvalstoffen in de benen.
Grotere kans op kramp na veel loopwerk
Hebt u een dag veel gestaan en gelopen, veel werk verricht, dan is de kans op nachtelijke kramp groter dan wanneer u iets minder gedaan zou hebben. Het bloed krijgt het teveel aan afvalstoffen dan niet meer verwerkt en er blijft een gedeelte in de spieren achter dat in de nacht nog afgevoerd moet worden.
Heel veel sporten zorgt voor extra veel afvalstoffen in spieren
Ook jonge mensen kunnen nachtelijke kramp krijgen. Sporters, maar ook jonge mensen die lange wandelingen maken. Ook bij hen kunnen overdag soms niet alle afvalstoffen afgevoerd worden en treedt in sommige gevallen die nachtelijke kramp op.
Af en toe rusten is hard nodig
Als daar de volgende dag weer nieuwe afvalstoffen bijkomen, krijgt u op den duur erg vermoeide benen. Wie ouder wordt moet er dan ook rekening mee houden dat er wat vaker op de dag een korte rustperiode ingelast moet worden, waarbij de benen het beste even plat gelegd kunnen worden. Het lichaam krijgt dan een paar extra gelegenheden om de afvalstoffen af te voeren.
Verstelbare bedden zijn ideaal om uit te rusten
Er is echter een andere oorzaak voor nachtelijke kramp, die meer iets van de laatste jaren is. Veel mensen kopen tegenwoordig een verstelbaar bed dat, vaak elektronisch, in een prettige en ontspannende stand gezet kan worden. Het hoofdeinde kan omhoog. Het voeteneinde ook en als ook nog een knik in de verhoging van het voeteneinde zit, zodat de knie eveneens ondersteund wordt, kunt u heerlijk ontspannen op uw rug liggen uitrusten. Ideaal voor een korte rustperiode natuurlijk. Alle lichaamsdelen worden goed ondersteund en kunnen ontspannen.
Een andere eenvoudige oorzaak van nachtelijke kramp in de benen
Voor het langduriger slapen is deze houding echter niet prettig en ook niet goed. De meeste mensen liggen op hun zijde en dan is een knik op kniehoogte niet aangenaam. Het bed wordt dus wat lager gezet, maar omdat veel ouderen (en zwangere vrouwen) ook last van ophopend vocht in benen en voeten hebben, wordt het voeteneinde dan toch iets hoger gezet. Op die manier hoopt men dan het vocht sneller afgevoerd te krijgen. Dat klopt ook wel, maar soms staat het voeteneinde iets te veel omhoog. Dat levert dan echt een gevaar voor kramp op.
Het bloed moet tegen de zwaartekracht in werken
Een kleine verhoging van het voeteneinde van het bed is ideaal en levert geen probleem. Dat helpt het vocht en eventuele afvalstoffen sneller afvoeren. Staat dat voeteneinde echter te hoog dan kan het bloed minder snel de afvalstoffen (en ook het vocht) uit de benen en voeten afvoeren, want het moet dat dan immers tegen de zwaartekracht in doen. Hoe hoger het voeteneinde staat, des te moeilijker hebben de bloedvaten het daar dan mee. Het lukt dan niet om tijdig de afvalstoffen af te voeren.
Protest van de spieren door teveel afvalstoffen
Gaat de verwijdering van de afvalstoffen te langzaam, dan gaat de spier “protesteren” door snelle, pijnlijke samentrekkingen om zo het proces te versnellen. U wordt wakker van de kramp en moet het bed uit en gaan lopen en/of uw been masseren, zodat de afvoer weer wat sneller gaat.
Gestoorde slaap
Dat heeft natuurlijk ook weer effect op de slaap. Wie eenmaal goed wakker geworden is en het bed uit geweest is, komt vaak niet gemakkelijk weer terug in slaap en is 's morgens dan ook niet goed uitgerust.
Het ondereinde van het bed slechts tot 8 centimeter omhoog zetten
Het voeteneinde van het bed mag best wat omhoog gezet worden. Dat is inderdaad goed om het teveel aan vocht, dat zich daar overdag verzameld heeft, af te voeren. Meer dan acht centimeter verhoging is echter niet aan te bevelen, want dat verhoogt de kans op nachtelijke kramp in de benen aanzienlijk.
Meer dan 8 centimeter kan problemen opleveren
Hebt u het voeteneinde van uw bed dus elke nacht meer dan acht centimeter omhoog gezet, dan is de kans groot dat u uw nachtelijke krampen kwijt bent op het moment dat u het voeteneinde wat lager zet. Het is een eenvoudige handeling die meteen effect heeft.
Nachtelijke kramp is niet altijd te voorkomen
Nachtelijke kramp is niet altijd te voorkomen, maar het bovenstaande is wel vaak een oorzaak ervan. Ieders lichaam werkt op zijn eigen wijze. Daarnaast is ook de levenswijze overdag soms de oorzaak van nachtelijke kramp. Probeer dus ook de dagelijkse werkzaamheden af te wisselen. Niet teveel achter elkaar staan, niet teveel achter elkaar zitten, maar met verstand in beweging te blijven is de beste manier om ’s nachts ook goed door te kunnen slapen en de nachtelijke kramp als stoorzender te vermijden of zelfs uit te bannen.
Men kan ook overdag kramp krijgen
Overigens kan men ook overdag kramp krijgen. Vaak gebeurt dat als men een tijd lang in een bepaalde houding gezeten heeft. Niet elke stoel is geschikt om er lang op te zitten. Daarnaast is de beenlengte van belang en is niet elke stoel voor elke persoon geschikt. Een van de vervelendste krampen die men daarvan kan krijgen, is kramp aan de binnenkant van het bovenbeen. Die is meestal ook niet binnen een minuut verdwenen en kan enorm pijnlijk zijn.
Stevig masseren bij kramp
Hebt u kramp, masseer de plaats dan altijd zo, dat u in de richting van het hart wrijft. Nooit omgekeerd. Dat is logisch, want op die manier helpt u de spier van de verstijving af en het bloed (met afvalstoffen)kan dan bovendien in de goede richting wegstromen. De kramp zal zo sneller verdwijnen.
De kramp te lijf gaan door meer te drinken
Sommige mensen zweren erbij dat meer drinken de kramp laat verdwijnen. Dat is niet onrealistisch, want door meer te drinken neemt het lichaam meer vocht uit de darmen op en zullen ook de bloedvaten daarvan profiteren. Zij zullen dan meer volume hebben om afvalstoffen af te voeren.
Voeding waar magnesium in zit nemen om nachtelijke kramp tegen te gaan
Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen vaak helpen. Het is een bekend feit dat spieren op magnesium reageren. U kunt daar natuurlijk tabletten voor nemen, maar in bepaalde etenswaren zit al magnesium. Zo staan vooral spinazie, bananen en vis bekend om hun goede magnesium waarden. U kunt het allicht proberen, om daar regelmatig wat van te nemen. Ouderen, die ondanks het eten van deze voedingsstoffen toch nog nachtelijke krampaanvallen hebben, kunnen daar dan nog magnesiumtabletten voor innemen. Ook dat helpt het probleem op te lossen.
Lees verder