Ooglid kan gelift worden met operatieve ooglidcorrectie

Ooglid kan gelift worden met operatieve ooglidcorrectie Een ooglid dat gaat hangen kan erg lastig zijn en klachten geven. Meestal is het zo dat beide oogleden tegelijk gaan overhangen maar soms is er sprake van één ooglid dat méér hangt als het andere. Dit kan zelfs het zicht beperken en dan is ingrijpen middels een operatieve ooglidcorrectie noodzakelijk. Veel mensen laten om cosmetische redenen hun ogen liften en dat kan in diverse klinieken. Hiermee zijn goede resultaten te verkrijgen. Men dient de kosten dan zelf te betalen. Is er echter sprake van een medische indicatie dan betaalt de verzekering de operatie.

Oorzaak van hangende oogleden

Als de spier die het ooglid omhoog moet trekken niet zo goed meer functioneert dan ontstaat er een hangend ooglid. Er wordt minder van het oogwit zichtbaar en het oog wordt kleiner. Men noemt dit een ptosis. Dit is weer anders dan wanneer er een overschot aan huid boven de oogwimpers komt te hangen. Dit noemen we dan dermatolachasis. De oorzaken hiervan zijn vooral te vinden in veroudering. Immers bij het ouder worden verliest de huid haar veerkracht en het onderhuids binnenweefsel verslapt. De huid wordt dunner. Maar er kan ook sprake zijn van een aangeboren afwijking. Het langdurig dragen van contactlenzen kan ook een hangend ooglid veroorzaken. Een ooglidcorrectie wordt ook wel Blepharoplastie genoemd. Onze oogleden bestaan uit:
 • Huid
 • Binnenweefselplaat die stevigheid geeft
 • De Lavatorspier en de Müllerse spier

Klachten aan de ogen of oogleden

Er kunnen de volgende klachten aan de oogleden optreden waarbij ingrijpen noodzakelijk is:
 • Mensen kunnen last van hoofdpijn krijgen
 • Men kan moeite hebben met het open houden van de ogen
 • Het gezichtsveld kan beperkt zijn omdat het ooglid voor een deel over het oog hangt
 • Plakkend gevoel van het bovenooglid
 • Een zwaar gevoel aan het bovenooglid.

Onderzoek door oogarts

Een oogarts zal onderzoek doen naar:
 • De grootte van de spleet van het ooglid
 • De huidplooi
 • De werking van de oogspieren
 • Het hoornvlies en de droogheid van de ogen
 • Bij een lid-lag beweegt het ooglid niet mee als men naar beneden kijkt en de oorzaak hiervan wordt door de oogarts bij het onderzoek betrokken.

Hoe gaat een operatieve ooglidcorrectie

Ons bovenooglid wordt geopend door samentrekking van spieren in het bovenooglid. In het ooglid bevindt zich een dunne laag bindweefsel die de stevigheid aan het ooglid moet geven. Bij een ooglidcorrectie wordt overtollig huidweefsel en vet operatief verwijderd. Ook al heeft men last van één hangend ooglid dan zal toch vaak een correctie van beide oogleden noodzakelijk zijn om een goede symmetrie te krijgen. Soms is echter ook de wenkbrauw gezakt en zal eerst hier een correctie moeten plaatsvinden.

De operatie

De operatie wordt over het algemeen uitgevoerd door een plastisch chirurg en zal één tot drie uur duren. De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De behandeling start met het verkrijgen van een kalmeringsmiddel. Daarna wordt het gezicht ontsmet met jodium en afgedekt met steriele doeken. Er wordt nauwkeurig aangetekend waar een snee in het ooglid gemaakt moet worden. Het ooglid wordt aan de buitenzijde verdoofd. Dit is niet erg pijnlijk. Na het verwijderen van het overtollig huidweefsel en vet worden de spieren weer aangespannen en hechtingen geplaatst. Het ooglid zal ongeveer 1 mm. te hoog worden geplaatst omdat na het uitwerken van de verdoving er een automatische correctie zal plaatsvinden tot de juiste hoogte. Na de operatie worden de ogen gedruppeld om ze vochtig te houden. Meestal wordt er een verband aangebracht maar dit is niet altijd het geval.

Hoe te handelen na de operatie

Het is belangrijk dat men zorgt voor vervoer na de ingreep omdat soms duizeligheid kan optreden of slecht zicht. Het is daarom niet aan te bevelen om zelf auto te rijden. Bij thuiskomst dient men de huid goed te koelen met ijs en/ of koud water. Na 5 tot 7 dagen worden de hechtingen verwijderd. Reken er wel op dat de eerste dagen de huid rond de ogen verkleurd kan zijn en blauw. Dit trekt al snel weer weg. Pas na ongeveer één week tot 10 dagen zal men zich weer geheel hersteld voelen en kan men weer contactlenzen dragen en oog make-up gebruiken. De eerste dagen is het dragen van een zonnebril buiten soms noodzakelijk om de ogen te beschermen tegen wind en uitdroging. Zwemmen is gedurende ongeveer een week uitgesloten. De littekens zullen na verloop van tijd verdwijnen.

Wanneer kan men beter geen ooglidcorrectie laten uitvoeren

Een ooglidcorrectie kan mooie resultaten opleveren gedurende lange tijd en soms zelfs blijvend. Het is dan ook het overwegen waard als men last heeft van klachten of om esthetische redenen. Soms zijn er echter belemmeringen en kan men beter niet aan de behandeling beginnen. Als er sprake is van een schildklierafwijking of bij droge ogen is het beter om geen correctie te laten uitvoeren. Ook wanneer men bloedverdunners slikt zoals ascal of sintrom is vooraf overleg met de huisarts nodig. Hoge bloeddruk en diabetes zijn risico factoren waarbij men in overleg dient te treden met de behandelend arts.

Klachten na de operatie

Meestal verloopt de operatie zonder dat er klachten ontstaan maar er zijn altijd risico's. Die kunnen zich uiten in:
 • Dubbel of wazig zien gedurende een paar dagen
 • Zwelling vooral aan de ooghoeken. Deze zal vrij snel verdwijnen
 • Ontstaan van asymmetrie of littekenvorming
 • Oogontsteking
 • Zanderig en droog gevoel in de ogen
 • Cysten. Kleine gele bultjes die later verwijderd moeten worden.

Particuliere kliniek voor ooglidcorrectie

Als men een ooglidcorrectie wil laten uitvoeren dan kan dit in particuliere klinieken die we kunnen vinden in het gehele land. Dit zijn klinieken die vooral de cosmetische operaties uitvoeren. Is er sprake van een medische noodzaak dan dient men vooraf contact op te nemen met de verzekeraar en zal gekeken moeten worden in welk ziekenhuis of kliniek de operatie het beste kan plaatsvinden.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ooglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidOoglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidBij het ouder worden kunnen de oogleden verslappen en gaan hangen. De bovenste oogleden kunnen zo zwaar worden dat ze ov…
Ooglidcorrectie: Hoe werkt het en wat is het resultaat?Steeds meer mensen, zowel mannen als vrouwen, laten een ooglidcorrectie uitvoeren. Hoe werkt deze behandeling? Wat is he…
Ooglidcorrectie, voor- en nadelenOoglidcorrectie, voor- en nadelenHangende oogleden, zakjes onder de ogen, rimpels rondom de ogen. Dat zijn meestal de redenen waarom mensen besluiten tot…
Cosmetische chirurgie: ooglidcorrectieCosmetische chirurgie: ooglidcorrectieMensen die last hebben van een vermoeid uiterlijk, een sombere blik of zelfs last hebben van beperkingen van het zicht d…

Varices: kenmerken, klachten, onderzoek en oplossingenVarices: kenmerken, klachten, onderzoek en oplossingenVarices of spataderen zijn aderen waarvan de kleppen kapot zijn. Vanaf het moment dat je iets voelt of dat je blauwe ple…
Angst bij het autorijdenAngst bij het autorijdenAngst komt in vele variaties voor. Ook angst tijdens het autorijden is een veelvoorkomende angst. Zelfs het denken aan e…
Bronnen en referenties
 • www.oogartsen.nl
 • Beautytouchstudio.be
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 10-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.