Longaandoeningen en huidproblemen zijn erfelijk verwant

Longaandoeningen en huidproblemen zijn erfelijk verwant Longaandoeningen, zoals astma of bronchitis, en huidproblemen, zoals eczeem, komen beiden vaak voor. Vaak zelfs binnen een en dezelfde familie. Soms heeft de ene generatie bronchitis en de volgende generatie huiduitslag, maar de genetische aanleg is daar de oorzaak van. De precieze oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar het is een feit dat de cellen van slijmvliezen, longen en huid in ongeveer in de vierde week van de zwangerschap gelijktijdig aangemaakt worden. Dat geeft al meteen het verband tussen de twee soorten weefsels aan. Het laat ook al meteen vermoeden dat deze problemen wel behandeld kunnen worden, maar meestal niet helemaal genezen kunnen worden. Dat kan alleen bij een eenmalige bronchitis of een huiduitslag die bijvoorbeeld het gevolg is van een allergie voor ene bepaalde stof.

Erfelijk met elkaar verwant

Een rode draad van longaandoeningen zoals bronchitis, astma en huidaandoeningen en/of eczeem binnen een familie geeft meestal al aan dat er een erfelijke aandoening is. Vaak heeft een van de ouders van een kind met eczeem of een andere soort huiduitslag last van bronchitis of omgekeerd. In dat geval kan het om een erfelijke aandoening gaan die zich bij de een in bronchitis en bij de ander in huidproblemen uit.

Zoeken tussen de familiegeschiedenis

Gaat men iets verder terug in de familiegeschiedenis dan blijkt vaak dat ook een van de oma’s of opa’s van het kind aan bronchitis of een huidprobleem geleden heeft. Ontdekt u dat in uw familie dan weet u meteen uit welke hoek de wind waait.

Licht de dokter in als er longaandoeningen en/of huidproblemen in de familie zijn

Mocht er een erfelijke lijn van huidproblemen en bronchitis in uw familie zijn, licht daar dan uw huisarts of dermatoloog over in. Zeker als uw kind last van een van beide problemen heeft. De diagnose kan in dat geval wat sneller gesteld worden, omdat de dokter dan meer gericht kan zoeken naar de oorzaak en de juiste behandeling voor het probleem.

De oorzaak van de erfelijke aanleg

De oorzaak van de combinatie ligt in de vroege ontwikkelingsfase van longen en huid, al heel vroeg in de zwangerschap. Deze worden in dezelfde periode samen ontwikkeld. De erfelijke factor bepaalt dan of het mankement in de genen aan het kind doorgegeven wordt. De gevolgen zijn lastig, maar later wel te behandelen. Het defect in het gen is nu nog niet te verhelpen, maar misschien gaat dat in de toekomst wel lukken.

Verergering van huidproblemen in het gezicht door stress

Sommige huiduitslagen worden in de loop van de jaren erger door opgebouwde spanningen en stresssituaties. Vooral in het gezicht, waar immers veel bloedvaten zitten, kan zich dit uiten in een opvallende roodheid en schilfering van de huid op de wangen, naast de neus en zelfs op het voorhoofd. Vaak is het daarbij lang zoeken naar een medicatie die echt helpt.

Lichaamsplooien van een baby

Ook de lichaamsplooien (vooral van baby's) krijgen vaak met eczeem te maken. Daarbij is soms de keuze van het wasmiddel de oorzaak van de uitbraak, maar het kan ook iets anders zijn. Soms is het gewoon zoeken naar de aanleiding van de uitslag. Daarnaast kan een oudere patiënt ook bepaalde uitslag in de vorm van vlekken of eeltachtige plaatsen op rug en armen krijgen.

Erfelijke aanleg voor eczeem kan niet helemaal genezen worden

Het bovenstaande is een heel andere huidaandoening dan huidaandoeningen en eczeem die men krijgt door het contact met bepaalde (soms agressieve) stoffen zoals hars, ammoniak, benzine, enzovoort. Die kan men genezen door het smeren van zalf en daarnaast het vermijden van het contact met die agressieve materialen. Een erfelijke aanleg kan niet verholpen worden. Hooguit verzacht door medicijnen.

Zalf kan helpen om de lastige effecten te verminderen

Ook de erfelijke problemen kan men met zalf behandelen, maar helemaal te genezen zijn die huidproblemen niet. Ze blijken vaak na verloop van tijd toch weer op te duiken. Ook hebben de hormonen er vaak invloed op. De huidproblemen kunnen bijvoorbeeld in de puberteit soms erger worden en daarna weer wat verminderen. Soms is het echter ook omgekeerd.

Behandeling van bronchitis en eczeem kan wel de last verminderen

Behandeling kan noodzakelijk zijn, zowel voor een erge bronchitis als voor een hardnekkig eczeem of een vervelende, ontsierende huiduitslag. Vaak is het probleem wel onder controle te krijgen, maar de aanleg blijft en de aandoening kan tijdens de levensduur toch hier en daar weer uitbreken of erger worden. De behandeling van de huiduitslag bestaat veelal uit zalfjes, maar ook medicijnen in de vorm van tabletten kunnen helpen.

Een alternatief voor als niets meer helpt

Mocht niets helpen, zoek dan eens een homeopathische arts op. Liefst een homeopaat die in het begin ook een artsenstudie heeft gevolgd. Deze artsen zijn wat beter onderlegd en kennen ook de grenzen van de reguliere gezondheidszorg, waar zij dan een eigen, meer gericht en natuurlijker antwoord op willen geven.

Het gezicht is belangrijk

Het gezicht is een van de eerste dingen, waarop men door anderen beoordeeld wordt. Uitslag en roodheid in het gezicht is een van die huidaandoeningen, die voor veel narigheid en overlast kunnen zorgen. Sommige mensen hebben vooral rode, gebobbelde huid op neus, wangen en voorhoofd, die stilletjes aan erger wordt en waar zelfs de dermatoloog niets aan schijnt te kunnen verbeteren.

Een goede schoonheidsspecialiste

Blijft de uitslag vooral op die plaatsen in het gezicht bestaan, ga dan eens naar een goede schoonheidsspecialiste. Zoek iemand die al wat ouder is en veel ervaring met huidtypes heeft. Iemand die bovendien niet al te vastgeroest zit in de normale therapieën van huidbehandeling. U zou niet de eerste zijn die daar baat bij heeft.

Dieet

Soms is het nalaten van een bepaalde voedingsstof al voldoende om verbetering van het probleem te bewerkstelligen. Sommige voedingsstoffen kunnen immers negatief uitwerken op bepaalde soorten eczeem. Soms geeft het gebruik van kaas al eczeem in de vorm van vlekjes of van harde, gekloofde plekken op de huid. Het is echter niet verstandig om zomaar, zonder goed onderzoek, voedingsmiddelen weg te laten. Onderzoek is wel noodzakelijk. Vooral onderzoek naar allergieën.

Wees alert op longaandoeningen en eczeem in uw familie

Als u bij u in de familie een lijn van bovenstaande problemen herkent, wees dan bedacht bij eventuele problemen van baby’s in de familie. Hoe sneller deze herkend worden, des te beter. Probeer de huid van die baby te behandelen met pH-neutrale zeep en huidverzorgingsmiddelen. Op die manier zal er minder snel een probleem opduiken.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Huidproblemen door stress: Effecten op huid door stressHuidproblemen door stress: Effecten op huid door stressStress heeft een negatieve invloed op de geest en het mentale welzijn, maar stress kan zich eveneens op fysieke manieren…
Omgaan met jeuk bij eczeemOmgaan met jeuk bij eczeemEczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Meestal gaat dit gepaard met extreme jeuk. Krabben en wrijven…

Mentale vermoeidheid door het werkMentale vermoeidheid door het werkOok al is er sprake van een baan die weinig lichamelijke inspanning vergt zoals bijvoorbeeld een kantoorbaan waarbij je…
Teveel ijzer: symptomen & behandeling ijzeroverschotTeveel ijzer: symptomen & behandeling ijzeroverschotNet zoals een ijzertekort vervelende gevolgen kan hebben voor het lichaam, kan ook een teveel aan ijzer symptomen met zi…
Reactie

Van Vondel, 29-10-2015
Kan eczeem ontstaan door smerige longen? Reactie infoteur, 29-10-2015
Daar zou ik echt geen uitspraak over durven doen. Ik zou daar dan toch eens voor naar de huisarts gaan. Het verband dat ik in het stuk beschrijf betreft alleen de gelijktijdige aanmaak van de cellen voor de longen en die van de huid en de connectie daartussen.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.