Winterquiz voor kinderen & dementen, hersengym voor beiden!

Winterquiz voor kinderen & dementen, hersengym voor beiden! Voor ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, Parkinson of het Lewy body syndroom is het stimulerend als quizvragen hen aan het denken zetten. Vragen over bijvoorbeeld de koude wintermaanden, kunnen hen doen denken aan de winters van hun jeugd. Vertellen over hoe het vroeger was in de winter aan kinderen, kan de bejaarden met dementie een goed gevoel geven. Het stimuleert hun gevoel aan eigenwaarde. Warme herinneringen aan Sinterklaas, Kerst en Oudjaar en Nieuwjaar, helpen bovendien even om het verwarrende heden even los te laten. Ook kinderen, of het nu kleinkinderen zijn of een schoolklas die op bezoek is bij de ouderen, worden door het geven van goede antwoorden in hun eigenwaarde bevestigd.

Quiz over de winter voor mensen met dementie

De winter biedt ouderen die dementeren, of ze nu thuis wonen, in een zorgcentrum of in een verpleeghuis, talloze kansen om te vertellen over vroeger.

Quiz voor oud en jong

Vaak wordt een quiz als deze alleen gespeeld met ouderen met dementie. Maar het kan heel zinvol zijn om zo'n quiz te spelen met meerdere doelgroepen tegelijk. De ouderen kunnen de jongere kinderen vertellen over de winters uit hun eigen jeugd. De jeugd van tegenwoordig kan de ouderen vertellen over de winters van nu. Op die manier slaat u een brug tussen de generaties.

Winterquiz met vragen voor ouderen met bijvoorbeeld Alzheimer en jonge kinderen

Ouderen praten graag over vroeger. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig. Als u er in slaagt een groep kinderen op bezoek te krijgen bij de bejaarden met dementie (bijvoorbeeld een schoolklas), dan kunnen de ouderen en de kinderen samen mee doen aan een en dezelfde quiz.

Het is namelijk mogelijk om een quiz samen te stellen met vragen aan zowel de ouderen wier hersenen zijn beschadigd door bijvoorbeeld Alzheimer, als jonge kinderen. Sowieso vinden senioren die aan dementie lijden de aanwezigheid van jonge kinderen heel leuk.

Voor beide doelgroepen eigen en gemeenschappelijke vragen

Hieronder vindt u voorbeelden van vragen en antwoorden over de winter. U kunt ongetwijfeld nog meer vragen verzinnen! Sommige vragen zijn voor bejaarden die aan dementie lijden geschikt, andere vragen voor jonge kinderen. Ook zijn er vragen te bedenken die voor beide groepen deelnemers gebruikt kunnen worden. De vragen staan opzettelijk door elkaar zodat beide groepen quizdeelnemers regelmatig aan de beurt komen. De groepen kunnen elkaar stimuleren en helpen.
 • Wat kan er in de winter uit de lucht vallen? Sneeuw, hagel, regen.
 • Noem eens een wintersport? Langlaufen, skiën, schaatsen, ijshockey.
 • Waarmee stookte men vroeger de kachel op? Kolen, houtjes, krantenpapier.
 • Waar staat de afkorting ‘CV’ voor, als het over verwarmen gaat? Centrale verwarming.
 • Wie klimt er in de winter door de schoorsteen?
 • Wat is ‘koek en zopie’? Eten en drinken dat op het ijs te koop is in de winter tijdens het schaatsen.
 • Welke stamppotten kan men in de winter eten? Zuurkoolstamppot, hutspot, boerenkoolstamppot.
 • Wat stopten mensen vroeger in de winter onder hun jas om warm te blijven? Oude kranten.
 • Wat kan er van sneeuw worden gemaakt? Sneeuwballen, een sneeuwpop.
 • Wat valt er te doen op het ijs? Schaatsen, baantje glijden, sleeën.
 • Welke warme dranken drinken mensen in de winter? Anijsmelk, warme chocolademelk, thee, koffie.
 • Welke maanden zijn de wintermaanden? December, januari, februari.
 • Waarvan krijgt men wintertenen? Wintertenen krijgt men als mensen met koude voeten te lang dicht op de kachel gaanzitten
 • Wat voel iemand die wintertenen heeft? Pijn en jeuk.
 • Welke kleding helpt in de winter tegen de kou? Muts, sjaal, wanten, truien, maillots, lange onderbroeken.
 • Welke feesten vieren mensen in de wintertijd? Sinterklaas, Kerst, Oudjaar, Nieuwjaar.
 • Met welk feest krijgen veel mensen cadeautjes in de winter? Het Sinterklaasfeest, het Kerstfeest.
 • Wie is er op zes december jarig? Sinterklaas.
 • Op welke datum is het oudjaar? 31 december.
 • Wat is een warmere stof, katoen of wol? Wol.
 • Wanneer gebruiken mensen uierzalf? Als men droge of ruwe handen of handen met kloofjes heeft
 • Waarom kregen kinderen vroeger levertraan in de wintertijd? Voor hun gezondheid. Er zitten vitamines in.
 • Wat gebeurt er met de klok als de wintertijd in gaat? De klok wordt een uur achteruit gezet.
 • Vul dit spreekwoord aan: zo komt Jan Splinter….? … door de winter.
 • Wat betekent dit spreekwoord? Iemand die arm is, komt de winter door, door zuinig te zijn.

Winterquiz voor jong en oud afwisselen met schoolliedjes over de winter

Schoolliedjes over de winter voor mensen met dementie

In de serie Cd's met 'oude schoolliedjes' over de winter van Duo Karst, vindt u bekende liederen van vroeger:
 • De witte wereld: Cd 5 nummer 5
 • Des winters als het regent dan zijn de paadjes diep: Cd 9 nummer 9
 • Het had wel wat gevroren: Cd 13 nummer 8

Liedjes van school over de winter voor jonge kinderen

Als u ook de kinderen wat winterse liedjes wil laten zingen, dan vindt u die bijvoorbeeld op sites met kinderliedjes. Erg leuk is het ook als de ouderen en de kinderen een lied samen kunnen zingen. Samen zingen verbindt. Voor de kinderen betekent dat wellicht dat er een liedje met de leiding wordt ingestudeerd.

Verhalen voorlezen over de winter

Wilt u even wat rust inbouwen, overweeg dan een winterverhaal voor te lezen, dat begrijpelijk is voor jong en oud!
Speciaal voor ouderen met dementie is er een verhalenbundel met de titel 'Een hart vol verhalen, voorleesboek voor ouderen' verschenen bij uitgeverij SWP. Deze bundel bevat drie verhalen over de winter, die kinderen kunnen begrijpen en waarin ouderen zich zullen herkennen.

Conclusie over de winterquiz voor ouderen met dementie en kinderen

Als u de juiste vragen stelt kunnen kinderen en ouderen met een vorm van dementie beiden meedoen aan een winterquiz.
Samen aan zo’n quiz meedoen is voor beide groepen deelnemers stimulerend. Beide groepen kunnen door de juiste antwoorden te geven, worden bevestigd in hun gevoel van eigenwaarde.

NB: Het blijft voor deze ouderen belangrijk, ook al kunnen ze niet of moeilijk naar buiten, toch met de natuur mee te leven.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente oudereQuiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente ouderePrinsjesdag, geld en politiek: iedereen heeft er mee te maken. Jong en oud. Niet iedereen is geïnteresseerd in politiek,…
Herfstquiz of najaarsquiz bij dementie: oefen het geheugen!Herfstquiz of najaarsquiz bij dementie: oefen het geheugen!Vaak wordt in de zorg voor ouderen met dementie, aan hersengymnastiek of "braintraining" gedaan. Geschikte onderwerpen w…
Quiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandQuiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandEen quiz voor mensen met dementie over ons Koningshuis en Nederland kan dezelfde vragen hebben als een vraag- en antwoor…
Sintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenSintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenHet Sinterklaasfeest is van origine vooral een decemberfeest voor de kinderen. Met ouderen met dementie door bijvoorbeel…

Braintraining bij dementie: Oud- en NieuwjaarsquizBraintraining bij dementie: Oud- en NieuwjaarsquizActiviteiten voor ouderen met een vorm van dementie zoals Alzheimer, zijn van groot belang voor hun welzijn. Activiteite…
De pericardpunctie om vocht uit de hartzak te verwijderenDe pericardpunctie om vocht uit de hartzak te verwijderenIedereen kent de omstandigheid dat de long een infectie oploopt in de vorm van een longontsteking. Toch bestaat er een k…
Bronnen en referenties
 • www.dukarec.nl
 • www.kinderliedjes.info
 • https://www.swpbook.com/: Een hart vol verhalen
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 11-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.