Winterverhalen, -gedichten, -liedjes voorlezen aan dementen

Winterverhalen, -gedichten, -liedjes voorlezen aan dementen Winterverhalen voorlezen aan ouderen met dementie kan voor hen een plezierige en ontspannende bezigheid zijn. Tegelijkertijd worden de ouderen die bijvoorbeeld Alzheimer hebben 'geprikkeld'. De winterse verhalen roepen herinneringen op aan de winters uit hun jeugd. Vertellen over schaatsen, sneeuwballen gooien, baantje glijden, u kunt het tijdens een winterprogramma voor demente senioren stimuleren. Aandacht voor hun verhalen zal hen goed doen. Interesse voor hun levenservaringen opgedaan in koude winters, stimuleert hun gevoel aan eigenwaarde: deze demente bejaarden weten immers beter dan de jongere voorlezers wat de doen bij koude en gladheid... Voorlezen aan ouderen met Alzheimer en andere ziektes die dementie veroorzaken: een goede zaak!

Voorlezen aan ouderen met dementie: waarom?

Onder de ouderen die dementeren t.g.v. de ziekte van Alzheimer of een andere ziekte, zijn er ongetwijfeld die graag gelezen hebben. En dan is het de moeite waard hen in staat te stellen te blijven genieten van boeken, van verhalen, van gedichtjes. Maar de mogelijkheid om zelfstandig te lezen brokkelt af door de dementie. De ouderen zijn niet meer in staat om zelfstandig een heel boek te lezen. Hun korte termijn geheugen is daar niet goed genoeg meer voor. Ze zullen niet onthouden wat ze kort geleden nog gelezen hebben. Zelfs het lezen van een kort verhaal of uiteindelijk zelfs van een paragraaf of alinea wordt steeds moeilijker en uiteindelijk onmogelijk. Bij een gevorderde dementie wordt het lezen van een hele zin van enige lengte te moeilijk. Ze overzien de zin niet meer. Op het laatst wordt zelfs lezen van koppen of losse woorden moeizaam. En dan wordt voorlezen dus een goed alternatief: de mogelijkheid om plezier te beleven aan boeken en verhalen, mits goed uitgekozen, blijft zo voor hen bestaan.

Voorlezen over de winter aan mensen met bijv. Alzheimer

Het luisteren naar verhalen, gedichtjes en liedjes over de winter stimuleert de ouderen terug te denken aan de winters die ze zelf meemaakten. De zuurkoolstamppot die ze kookten en aten, koek en zopie op het ijs, schaatsen, baantje glijden, sneeuwpoppen maken, ze hebben het allemaal gedaan.

Voorlezen over de winter en reminisceren over de winter

Nog boeiender wordt het voor beide partijen, de luisteraars en degene die de verhalen voorleest, als na het voorlezen gesproken wordt over de winter in al zijn facetten: het winterse weer, de wintertenen, rode konen, dikke truien breien… Ervaringen uit hun jeugd en uit hun volwassen leven die goed op te rakelen zijn. De ouderen hebben veel te vertellen, al moet u hen meestal wel actief uitnodigen dat te doen door hen korte vragen te stellen.


Winters voorleesprogramma

 1. ‘Oostenwind’, een kort gedicht van Rie Cramer over de voor de winter zo typerende oostenwind.
 2. ‘Een jongensdroom’ een verhaal over een jongen die mee wil doen aan de Elfstedentocht uit ‘Een hart vol verhalen’
 3. ‘Sneeuwpret’, gedichtje van Rie Cramer over sneeuw, sleetje rijden, sneeuwballen gooien en baantje glijden
 4. ‘Een sneeuwman met een bezem’, kort verhaal van Annie M. G. Schmidt’ over het maken van een sneeuwpop.
 5. ‘Oud moedertje strompelt naar buiten’ Een oud liedje over het helpen bij hout sprokkelen… De tekst vindt u via deze link: http://www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/oud_moedertje.html.

Winters pauzeren

Hete koffie en hete thee doen het altijd goed bij de ouderen die het veel sneller koud hebben dan u en ik. Maar biedt u ook eens chocolademelk aan en anijsmelk. De bejaarden, dement of niet hebben het gedronken en gemaakt. En dan een warme Goudse stroopwafel erbij die zo’n lekkere geur verspreidt… De ouderen zullen de stroopwafels uit Gouda zeker herkennen!

Vervolg voorleesprogramma over het winterseizoen

 1. ‘Musjes’ een kort gedicht van Rie Cramer over vogels voeren in de winter. Laat de illustratie zien!
 2. ‘Kruimeltjes suiker en kruimeltjes brood’ een verhaal over het voeren van een roodborstje uit ‘Een hart vol verhalen’.
 3. ‘Roodborstje tikt tegen het raam’: http://www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/roodborstje_tikt.html. U kunt proberen de tekst voor te lezen maar de ouderen zullen al snel gaan zingen!
 4. ‘De dag na Sinterklaas’ een kort verhaal van Annie M. G. Schmidt’ over Jip die toch nog zijn schoen zet…
 5. ‘Als de kachel heerlijk gloeit’, een liedtekst over een herkenbare huiselijke scène. De tekst vindt u hier: http://www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/als_de_kachel_heerlijk_gloeit.html.

Voorlezen over de winter: een echte winterse en zintuigelijke activiteit

Met een winterprogramma als dit biedt u demente senioren een afwisselende activiteit over de winter.
Verschillende zintuigen komen aan bod: de oren door te luisteren, de mond door te spreken en te proeven en de ogen door te kijken naar de boeken en de illustraties.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dementerenden zeeverhalen, -gedichten en –liedjes voorlezenDementerenden zeeverhalen, -gedichten en –liedjes voorlezenHet voorlezen van verhalen over de zee en aan mensen met dementie zal zeker stimulerend voor hen zijn. De zee is zo verw…
Interactief voorlezenHet onderwijs van nu is interactief. Zelf bij het voorlezen is interactiviteit belangrijk. Het blijkt dat kinderen meer…
Herfstquiz of najaarsquiz bij dementie: oefen het geheugen!Herfstquiz of najaarsquiz bij dementie: oefen het geheugen!Vaak wordt in de zorg voor ouderen met dementie, aan hersengymnastiek of "braintraining" gedaan. Geschikte onderwerpen w…
Winterquiz voor kinderen & dementen, hersengym voor beiden!Winterquiz voor kinderen & dementen, hersengym voor beiden!Voor ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, Parkinson of het Lewy body syndroom is het stimul…

Tintelingen of pijn in palm, pols, vingers door CTS syndroomTintelingen of pijn in palm, pols, vingers door CTS syndroomWord je ’s nachts geregeld wakker met een vreemd gevoel in je handen, dan kan het worden veroorzaakt door een zenuwbekne…
Bronnen en referenties
 • 'De Oostenwind' , 'Sneeuwpret' en ‘Musjes’ uit 'Vier Jaargetijden, Rie Cramer, Mulder & Zoon B.V. Amsterdam: tweedehands via Bol.com.
 • 'Een sneeuwman met een bezem' en 'De dag na Sinterklaas' Jip en Janneke deel 1', Annie M. G. Schmidt, Em, Querido's Uitgeverij. B.V., 2003
 • 'Een jongensdroom' en 'Kruimeltjes suiker...' uit 'Een hart vol verhalen', D. van Keulen, Uitgeverij SWP, Amsterdam 2010
 • ‘Oud moedertje strompelt naar buiten’ Op cd van het Duo Karst: www.dukarec.nl , cd 2 nr. 10
 • ‘Roodborstje tikt…’cd Duo Karst: te koop via: www.dukarec.nl, cd 5 nummer 1
Reactie

Soe, 14-12-2016
Kan ik deze gedichtjes en verhalen ook online vinden? Reactie infoteur, 16-12-2016
Kijk even bij de bronvermelding.

Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 31-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.