Tussenribspieren: functie en aandoeningen

Tussenribspieren: functie en aandoeningen Tussenribspieren zijn spieren die zich tussen de ribben bevinden en waar maar weinig mensen van gehoord hebben. Totdat je last krijgt van je tussenribspieren. Daar kan je behoorlijke last mee hebben, bijvoorbeeld tijdens het hoesten of het bukken. Vaak is er pijn te voelen ter hoogte van de ribben.

Functie van de tussenribspieren

De ribben beschermen de belangrijke organen als het hart en de longen en vormt een kooi om deze organen heen. Deze kooi moet wel flexibel zijn: zouden de ribben niet meebewegen dan kunnen de longen niet uitzetten om zich te vullen met lucht. Enerzijds is deze kooi flexibel door het aanwezige kraakbeen. Anderzijds maken de tussenribspieren het mogelijk dat de ribben ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Normaal gesproken voel je de tussenribspieren niet, omdat ze van buitenaf niet af te tasten zijn. Tussen de ribben bevinden zich deze kleine plaatvormige spieren en liggen telkens tussen twee ribben. De tussenribspieren hebben een belangrijke functie: ze zorgen ervoor dat de ribben voldoende kunnen uitzetten tijdens de ademhaling. Dankzij de tussenribspieren ontstaat de beweeglijkheid van de ribben.

Gescheurde tussenribspier

De oorzaak voor een gescheurde tussenribspier is veelal overbelasting. Dit wordt vooral gezien bij sommige vormen van sport zoals krachttraining. Er wordt pijn gevoeld op de borst, vooral tijdens het ademhalen. Dit wordt veroorzaakt door een toegenomen spanning op de tussenribspier als gevolg van de scheur. Het is belangrijk om eerst hart en longen nader te onderzoeken en uit te sluiten dat de pijn afkomstig is van dezen. Wanneer een gescheurde tussenribspier wordt geconstateerd dan is rust vooral belangrijk. Er mag tijdelijk niet gesport worden. De eerste dagen kunnen pijnstillers voorgeschreven worden, vooral wanneer het ademhalen bemoeilijkt wordt. Een oppervlakkige ademhaling mag nooit blijven bestaan omdat de kans op een longontsteking aanwezig is. Meestal verminderen de pijnklachten na drie tot vijf dagen. Eventueel kan weer begonnen worden met lichte oefeningen, zolang er niks geforceerd wordt. Werk nooit over de pijngrens heen. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Een gekneusde tussenribspier ontstaat wanneer de tussenribspier in de verdrukking komt en daardoor hard tegen bijvoorbeeld de rib wordt aangeduwd. De behandeling is hetzelfde als bij een gescheurde tussenribspier: rust en eventueel pijnstillers. Het probleem bij beiden is dat de pijn soms heel lang aan kan houden, soms wel na jaren nog. Hoe dit mogelijk is, is vaak onduidelijk. De pijn is echter wel beduidend minder dan in het begin. Blijft de pijn net zo sterk als in het begin, ga dan langs de arts.

Pijn bij het hoesten

Vaak is er pijn op de borst bij het hoesten zonder hiervan de oorzaak te kennen. Tussenribspieren kunnen geïrriteerd raken wanneer er veel en diep wordt gehoest. Bij een flinke verkoudheid is er al snel sprake van veelvuldig hoesten. Het gevolg: tussenribspieren die zo hard moeten werken dat er een irritatie optreedt die voelbaar is als een duidelijke pijn. De pijn verergert bij het hoesten en diep ademhalen. In rust kan deze pijn ook aanwezig zijn. Let erop dat je niet te oppervlakkig gaat ademhalen door de pijn. Dit kan nare gevolgen met zich meebrengen. Doet het hoesten of ademhalen teveel pijn, vraag dan pijnstillers aan de arts. Zelf mag je ook lichte pijnstilling zoals paracetamol innemen. Langdurig geïrriteerde tussenribspieren kunnen overgaan in een ontsteking.

Ontsteking aan de tussenribspieren

Tussenribspieren die langdurig geïrriteerd zijn kunnen ontaarden in een ontsteking. Soms is het syndroom van Tietze de oorzaak. De pijn is heviger dan bij een irritatie. Bukken en hoesten doet pijn, net als tillen van voorwerpen. Sporten kan vervelend zijn omdat tijdens de sport vaak dieper wordt adem gehaald met pijn op de borst als gevolg. Overigens kan pijn op de borst ook ergens anders vanaf komen zoals het hart of de longen. Het is daarom belangrijk om altijd even het hart of de longen na te laten kijken door een arts, vooral wanneer er een medische geschiedenis in de familie aanwezig is.

Bij een ontsteking zal de arts soms ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. In principe zal de ontsteking vanzelf genezen binnen vier tot acht weken maar kan soms maanden tot jarenlang aan blijven houden. Soms moet men leren leven met de pijn die bijna iedere dag aanwezig is. Bepaalde activiteiten kunnen daardoor moeilijk uitgevoerd worden. Een chronische ontsteking van de tussenribspieren wordt vooral gezien bij mensen boven de 40 jaar oud en mensen die veel sporten.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerdTussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerdTussenribspier: ontsteking, irritatie, gescheurd, gekneusd, pijnlijk. Tussenribspieren zijn spieren die ieder mens tusse…
Pijn aan tussenribspierPijn aan tussenribspierPijn aan de tussenribspier komt vaker voor dan gedacht. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de tussenribspieren,…
Tussenribspier verrekt of gescheurd door het hoestenTussenribspier verrekt of gescheurd door het hoestenDoor hevig hoesten kan men een tussenribspier verreken of scheuren. De tussenribspieren bevinden zich tussen en aan de b…
Intercostale pijn: Behandeling van pijn aan tussenribspierIntercostale pijn: Behandeling van pijn aan tussenribspierDe intercostale spieren zijn cruciaal voor het stabiliseren van het bovenlichaam en spelen een belangrijke rol bij de ad…

Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…
Hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenHoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenDe klachten hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingen kunnen wijzen op bloedarmoede. De medische benaming va…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.