Intercostale pijn: Behandeling van pijn aan tussenribspier
De intercostale spier speelt een grote rol bij het stabiliseren van het bovenlichaam en is bovendien nodig voor de ademhaling. De intercostale spieren hebben drie lagen: de externe, de interne en de binnenste laag. Door bepaalde activiteiten en aandoeningen ontstaat spanning of pijn aan de lagen van de tussenribspieren. Kortademigheid en een stijve borstkas zijn enkele andere mogelijke symptomen die optreden bij tussenribspierpijn. Milde intercostale pijn behandelt de patiënt thuis met rust en milde pijnstiller. Voor matige tot ernstige pijn aan de tussenribspier die niet reageert op vrij verkrijgbare pijnstillers, is het aanbevolen om de arts zo snel mogelijk te raadplegen.
Oorzaken van intercostale pijn
Diverse oorzaken zijn bekend voor
pijn aan de tussenribspier:
- een letsel aan de ribben als gevolg van het sporten (contactsporten) zoals hockey of voetbal
- een overbelasting van de tussenribspier als gevolg van een extreme yogahouding, danshouding, het spelen van tennis, golf en andere sporten die krachtige wendingen vereisen, …
- een rechtstreekse slag op de ribbenkast, zoals bij een auto-ongeluk of een valpartij
- verdraaiing van de spieren tijdens het tillen van zware voorwerpen zoals bij gewichtheffers
Symptomen
De patiënt ervaart mogelijk scherpe
pijn in de bovenrug en pijn aan de ribben (
ribpijn). De pijn wordt intens wanneer de patiënt probeert om de tussenribspieren te strekken of te verdraaien of wanneer hij
hoest,
niest of diep ademt.
Spierkrampen of
spierstijfheid in de regio van de tussenribspier is eveneens mogelijk. Verder is het gebied tussen de ribben gevoelig. De
borstkas voelt stijf aan. Sommige patiënten ervaren tevens
ademhalingsproblemen en
kortademigheid. Verder is er een duidelijke zwelling tussen en rond de ribben te zien. De pijn verergert tot slot bij repetitieve bewegingen zoals roeien,
zwemmen en andere vormen van inspannende activiteiten.
Alarmsymptomen
Elke verwonding aan de ribben vereist advies van een arts, zeker wanneer de pijn toeneemt of ernstig is. Ook wanneer de patiënt problemen heeft met de dagelijkse activiteiten als gevolg van de pijn, is het verstandig om een arts te raadplegen.
Diagnose en onderzoeken
De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit om eventuele problemen in het bewegingsbereik van de patiënt op te sporen en om de ernst van de gevoeligheid in de intercostale gebieden te beoordelen. Hij heeft eveneens een
medische en chirurgische geschiedenis van de patiënt nodig. De arts heeft eveneens informatie nodig inzake de recente activiteiten van de patiënt. Een
MRI-scan en
röntgenfoto zijn verder nodig om de aanwezigheid van een inwendig letsel uit te sluiten, zoals een
gebroken rib. Afhankelijk van het resultaat van het onderzoek, beoordeelt de arts de ernst van de schade aan de tussenribspier.
Behandeling
De aard van de behandeling die de patiënt nodig heeft, hangt af van de omvang van de schade en de algemene toestand van de patiënt.
Chirurgie
Voor zeer ernstige tussenribpijn is af en toe een operatie nodig.
Fysiotherapie
De fysiotherapeut leert ademhalings- en revalidatieoefeningen aan. Een diepe ademhaling is nodig om de aandoening te verbeteren en het risico op infecties en een longontsteking te verminderen. Ook geeft de fysiotherapeut adviezen en leert hij nog andere technieken aan om de pijn te verminderen.

Pijnstillers verlichten de pijn /
Bron: Stevepb, PixabayPijnstillers
Pijnstillers behandelen milde tot matige intercostale pijn. Spierverslappers zijn inzetbaar bij Voor ernstige spierpijn en spierkrampen. ernstige pijn zet de arts injecties van lidocaïne en
corticosteroïden in.
Rust
De patiënt moet de fysieke activiteit beperken om verdere schade aan de intercostale spieren te voorkomen.
Spalken
Wanneer de patiënt tijdens het ademen pijn ervaart aan de tussenribspier, moet hij het gebied spalken door het kussen tegen de pijnlijke intercostale spieren te houden.
Warme en koude kompressen toepassen
Een natuurlijk pijnstillend middeltje is het toepassen van warmte of koude op het gebied van de tussenribspieren.
Prognose van pijnlijke tussenribspier
De tijd die nodig is om de spieren te laten genezen, hangt volledig af van de ernst of de omvang van de schade. Dit duurt meestal een paar dagen (milde pijn), weken (matige pijn) tot maanden (ernstige pijn). Het hangt ook af van het type behandeling en de copingmechanismen die patiënten gebruikten.
Preventie
Om pijn aan de tussenribspier te voorkomen, moet de patiënt zich opwarmen voordat hij zware activiteiten uitvoert. Het is ook belangrijk dat de patiënt zich strikt houdt aan de instructies van de arts om de hersteltijd te versnellen.
Lees verder