Intercostale pijn: Behandeling van pijn aan tussenribspier

Intercostale pijn: Behandeling van pijn aan tussenribspier De intercostale spier speelt een grote rol bij het stabiliseren van het bovenlichaam en is bovendien nodig voor de ademhaling. De intercostale spieren hebben drie lagen: de externe, de interne en de binnenste laag. Door bepaalde activiteiten en aandoeningen ontstaat spanning of pijn aan de lagen van de tussenribspieren. Kortademigheid en een stijve borstkas zijn enkele andere mogelijke symptomen die optreden bij tussenribspierpijn. Milde intercostale pijn behandelt de patiënt thuis met rust en milde pijnstiller. Voor matige tot ernstige pijn aan de tussenribspier die niet reageert op vrij verkrijgbare pijnstillers, is het aanbevolen om de arts zo snel mogelijk te raadplegen.

Oorzaken van intercostale pijn

Diverse oorzaken zijn bekend voor pijn aan de tussenribspier:
 • een letsel aan de ribben als gevolg van het sporten (contactsporten) zoals hockey of voetbal
 • een overbelasting van de tussenribspier als gevolg van een extreme yogahouding, danshouding, het spelen van tennis, golf en andere sporten die krachtige wendingen vereisen,
 • een rechtstreekse slag op de ribbenkast, zoals bij een auto-ongeluk of een valpartij
 • verdraaiing van de spieren tijdens het tillen van zware voorwerpen zoals bij gewichtheffers

Symptomen

De patiënt ervaart mogelijk scherpe pijn in de bovenrug en pijn aan de ribben (ribpijn). De pijn wordt intens wanneer de patiënt probeert om de tussenribspieren te strekken of te verdraaien of wanneer hij hoest, niest of diep ademt. Spierkrampen of spierstijfheid in de regio van de tussenribspier is eveneens mogelijk. Verder is het gebied tussen de ribben gevoelig. De borstkas voelt stijf aan. Sommige patiënten ervaren tevens ademhalingsproblemen en kortademigheid. Verder is er een duidelijke zwelling tussen en rond de ribben te zien. De pijn verergert tot slot bij repetitieve bewegingen zoals roeien, zwemmen en andere vormen van inspannende activiteiten.

Alarmsymptomen

Elke verwonding aan de ribben vereist advies van een arts, zeker wanneer de pijn toeneemt of ernstig is. Ook wanneer de patiënt problemen heeft met de dagelijkse activiteiten als gevolg van de pijn, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Diagnose en onderzoeken

De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit om eventuele problemen in het bewegingsbereik van de patiënt op te sporen en om de ernst van de gevoeligheid in de intercostale gebieden te beoordelen. Hij heeft eveneens een medische en chirurgische geschiedenis van de patiënt nodig. De arts heeft eveneens informatie nodig inzake de recente activiteiten van de patiënt. Een MRI-scan en röntgenfoto zijn verder nodig om de aanwezigheid van een inwendig letsel uit te sluiten, zoals een gebroken rib. Afhankelijk van het resultaat van het onderzoek, beoordeelt de arts de ernst van de schade aan de tussenribspier.

Behandeling

De aard van de behandeling die de patiënt nodig heeft, hangt af van de omvang van de schade en de algemene toestand van de patiënt.

Chirurgie

Voor zeer ernstige tussenribpijn is af en toe een operatie nodig.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut leert ademhalings- en revalidatieoefeningen aan. Een diepe ademhaling is nodig om de aandoening te verbeteren en het risico op infecties en een longontsteking te verminderen. Ook geeft de fysiotherapeut adviezen en leert hij nog andere technieken aan om de pijn te verminderen.

Pijnstillers verlichten de pijn / Bron: Stevepb, PixabayPijnstillers verlichten de pijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Pijnstillers

Pijnstillers behandelen milde tot matige intercostale pijn. Spierverslappers zijn inzetbaar bij Voor ernstige spierpijn en spierkrampen. ernstige pijn zet de arts injecties van lidocaïne en corticosteroïden in.

Rust

De patiënt moet de fysieke activiteit beperken om verdere schade aan de intercostale spieren te voorkomen.

Spalken

Wanneer de patiënt tijdens het ademen pijn ervaart aan de tussenribspier, moet hij het gebied spalken door het kussen tegen de pijnlijke intercostale spieren te houden.

Warme en koude kompressen toepassen

Een natuurlijk pijnstillend middeltje is het toepassen van warmte of koude op het gebied van de tussenribspieren.

Prognose van pijnlijke tussenribspier

De tijd die nodig is om de spieren te laten genezen, hangt volledig af van de ernst of de omvang van de schade. Dit duurt meestal een paar dagen (milde pijn), weken (matige pijn) tot maanden (ernstige pijn). Het hangt ook af van het type behandeling en de copingmechanismen die patiënten gebruikten.

Preventie

Om pijn aan de tussenribspier te voorkomen, moet de patiënt zich opwarmen voordat hij zware activiteiten uitvoert. Het is ook belangrijk dat de patiënt zich strikt houdt aan de instructies van de arts om de hersteltijd te versnellen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan tussenribspierPijn aan tussenribspierPijn aan de tussenribspier komt vaker voor dan gedacht. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de tussenribspieren,…
Tussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerdTussenribspier: gekneusd, gescheurd, ontstoken, geïrriteerdTussenribspier: ontsteking, irritatie, gescheurd, gekneusd, pijnlijk. Tussenribspieren zijn spieren die ieder mens tusse…
Tussenribspieren: functie en aandoeningenTussenribspieren: functie en aandoeningenTussenribspieren zijn spieren die zich tussen de ribben bevinden en waar maar weinig mensen van gehoord hebben. Totdat j…
Tussenribspier verrekt of gescheurd door het hoestenTussenribspier verrekt of gescheurd door het hoestenDoor hevig hoesten kan men een tussenribspier verreken of scheuren. De tussenribspieren bevinden zich tussen en aan de b…

Huiduitslag bij meningitis (hersenvliesontsteking)Huiduitslag bij meningitis (hersenvliesontsteking)Bepaalde virussen, bacteriën of schimmels veroorzaken meningitis (hersenvliesontsteking). Deze infectieziekte gaat vaak…
Hoarding (verzamelwoede): Symptomen van verzamelstoornisHoarding (verzamelwoede): Symptomen van verzamelstoornisVerzamelwoede (hoarding) is een angststoornis. Bij deze psychische aandoening is een patiënt niet in staat dingen (zelfs…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 4 april 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to Identify and Treat an Intercostal Muscle Strain, https://www.healthline.com/health/intercostal-muscle-strain
 • Intercostal Muscle Strain, https://healthfixit.com/intercostal-muscle-strain/
 • INTERCOSTAL PAIN INTERCOSTAL NEURALGIA, https://www.forcemedic.com/en/intercostal-pain-intercostal-neuralgia/
 • What is an intercostal muscle strain?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320925.php
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.