Tussenribspier verrekt of gescheurd door het hoesten

Tussenribspier verrekt of gescheurd door het hoesten Door hevig hoesten kan men een tussenribspier verreken of scheuren. De tussenribspieren bevinden zich tussen en aan de binnenkant van de ribben. Moet men als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid of luchtweginfectie veel hoesten, dan kan een verrekking of scheuring van een van deze tussenribspieren daar een gevolg van zijn. Vervolgens ligt het gevaar op de loer dat men door de pijn oppervlakkig gaat ademhalen. Dit is een risicofactor voor het ontstaan van een longontsteking. Goed advies en een goede pijnstilling zijn daarom van groot belang.

Letsel aan tussenribspier door hoesten


Pijn aan de ribben veroorzaakt door hoesten

Ben je als gevolg van een verkoudheid, luchtweginfectie of longontsteking al enige tijd flink aan het hoesten en krijg je hier nu opeens een ernstige pijn ter hoogte van de ribben bij? Mogelijk heb je door het vele hoesten een tussenribspier verrekt of zelfs gescheurd. Dit probleem kan een ware kwelling zijn, zeker omdat je het hoesten vaak niet kunt voorkomen of tegenhouden. Met elke nieuwe hoestbui komt de pijn in de ribben weer opzetten. Omdat de aangedane tussenribspier hierbij elke keer weer geprovoceerd wordt krijgt deze nauwelijks de kans om goed te herstellen van de verrekking of scheuring. Dit kan het herstel van de kwetsuur vertragen. Op deze manier kan zelfs een onschuldige verkoudheid ontaarden in een probleem dat je dagen ziek thuis houdt.

Hoesten is eigenlijk niets meer dan een reflexmatige explosieve uitademing. Het lichaam komt tot deze reflex wanneer de luchtwegen geprikkeld of geïrriteerd worden. Het doel van het hoesten is om slijm of andere prikkelende stoffen op te ruimen. Produceer je tijdens een verkoudheid erg veel slijm dan kun je tevens ervaren dat je als gevolg van het hoesten een flinke klodder slijm in de mond krijgt. Dit slijm zat je luchtwegen dwars, die nu weer tijdelijk zijn vrijgemaakt. Bij veel gewone verkoudheden blijft het hoesten redelijk binnen de perken en zullen de ribben en tussenribspieren niet aangedaan worden. Bij ernstiger aandoeningen zoals een stevige luchtweginfectie of longontsteking of wanneer je simpelweg gevoelig bent voor deze problematiek, kan een stevige hoestbui of vele wat minder ernstige hoestbuien tezamen ook de ribbenkast aandoen. In extreme gevallen kan door een hoestbui zelfs een rib breken.

Waar zitten de tussenribspieren?

Heb je na veelvuldig hevig hoesten last van een stekende pijn ter hoogte van de ribben die wordt verergerd bij opnieuw hoesten? De kans is dan aanwezig dat de pijn vanuit een tussenribspier komt. Elk mens heeft elf paar binnenste tussenribspieren (musculi intercostales interni) en elf paar buitenste tussenribspieren (musculi intercostales externi). De binnenste tussenribspieren bevinden zich aan de binnenkant van de ribbenkast en spelen vooral een belangrijke rol bij de uitademing. De buitenste tussenribspieren staan loodrecht op de binnenste paren en faciliteren juist het inademen. Omdat ze goeddeels tussen de ribben liggen en niet erbovenop zijn ze voor een leek moeilijk tactiel waar te nemen.

Hoe wordt een verrekte of gescheurde tussenribspier gediagnosticeerd?

Heb je na veel hoesten pijn in de regio van de ribben dan zal een arts al snel uitkomen bij een verrekte of zelfs gescheurde tussenribspier. De pijn die men hierdoor voelt kan net zo erg zijn als die van een gebroken rib. Veel mensen zullen om die reden de huisarts raadplegen. Om te controleren of niet daadwerkelijk een rib gebroken is zal een arts alle ribben aan de aangedane kant langslopen. Het kan voorkomen dat door een scheuring tevens een bloeduitstorting in de zij ontstaat maar dit hoeft niet. De diagnose verrekte of gescheurde tussenribspier wordt dan op basis van klinisch onderzoek vastgesteld. Bestaat het vermoeden van een longontsteking of een andere longaandoening dan moet mogelijk een longfoto gemaakt worden in het ziekenhuis.

Letsel aan tussenribspier voorkomen

De meeste mensen weten dat je met een luchtweginfectie flink moet uitkijken. De pijn bij het hoesten kan (onbewust) zoveel angst inboezemen dat men ophoudt goed door te ademen en oppervlakkig gaat ademhalen. Het niet goed doorademen is een risicofactor voor het ontstaan van een longontsteking. Artsen raden daarom aan om middels het gebruik van paracetamol - eventueel aangevuld met ibuprofen - de pijn te verzachten en zo het goed doorademen te vergemakkelijken. Ook is het belangrijk om de ruimte waarin je je bevindt goed te luchten en vrij te houden van stoffen die je luchtwegen extra kunnen irriteren. Dat een plotselinge heftige hoestbui leidt tot de verrekking of scheuring van een tussenribspier is doorgaans echter gewoon een geval van pech die nauwelijks te voorkomen is. Het enige wat men kan doen is proberen niet te hard te hoesten, hoe moeilijk dit ook is. Hoest vooral niet door wanneer dit niet perse noodzakelijk is.

Behandeling bij verrekking of scheuring tussenribspier

Een verrekking of scheuring van een tussenribspier behoeft in principe geen behandeling. De kwetsuur zal vanzelf herstellen. Wel zal men advies krijgen om goed te blijven doorademen en hier niet te veel in te verkrampen om te voorkomen dat een verkoudheid ontaard in een longontsteking. Een goede pijnstilling is daarbij belangrijk. Daarnaast is het belangrijk voldoende rust te nemen maar niet alleen maar in bed te blijven liggen, om te voorkomen dat de borstkas te stijf wordt. Bij mensen met een verminderde weerstand wordt er soms voor gekozen het herstel van een luchtweginfectie te bespoedigen met antibiotica.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan tussenribspierPijn aan tussenribspierPijn aan de tussenribspier komt vaker voor dan gedacht. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de tussenribspieren,…
Intercostale pijn: Behandeling van pijn aan tussenribspierIntercostale pijn: Behandeling van pijn aan tussenribspierDe intercostale spieren zijn cruciaal voor het stabiliseren van het bovenlichaam en spelen een belangrijke rol bij de ad…
Gekneusde rib door hoestenGekneusde rib door hoestenEen gekneusde rib door het hoesten. Het kan helaas voorkomen, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen.…
Pijn met ademenPijn met ademenPijn tijdens het ademhalen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de pijn voelbaar tijdens een diepe ademhaling en h…

Gezichtspijn: Oorzaken van pijn aan gelaat of aangezichtGezichtspijn: Oorzaken van pijn aan gelaat of aangezichtPijn in het gezicht is een symptoom dat verschillende fysieke en psychische oorzaken kan hebben. Het vaststellen van de…
Jetlag: Tijdelijke slaapstoornis door reizen door tijdzonesJetlag: Tijdelijke slaapstoornis door reizen door tijdzonesEen jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die resulteert uit het reizen door verschillende tijdzones. Een jetlag treedt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Internal_intercostal_muscles
  • https://www.fysiovoorjou.nl/bovenlichaam/borst/pijn-tussenribspieren/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.