Hoe gevaarlijk is een hoog cholesterolgehalte?
Het risico van een hoog cholesterolgehalte is in de media, op gezondheidsfora en in de kennissenkring, dagelijks onderwerp van gesprek. Maar wanneer moet je je echt zorgen maken? En wat kan je doen?
Hoog cholesterol. Wat nu?
Wie bij een bezoek aan de dokter te horen krijgt dat zijn cholesterolgehalte verhoogd is, is in eerste instantie onzeker. Maar weinigen kunnen inschatten of de gemeten waarde een reëel risico betekent. Ook de oorzaken zijn voor velen een raadsel en de teleurstelling is groot als ondanks een cholesterolarm dieet, de gemeten waarde slechts licht afneemt.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een belangrijk bestanddeel bij de vetstofwisseling. Het "zweeft" als het ware in het
bloed, wordt opgenomen door de cellen en bevindt zich voornamelijk in de celmembranen. Een mens "bezit” in totaal ongeveer 150 gram cholesterol. Deze vitale stof dient in het lichaam als bouwstof, in het bijzonder voor de productie van galzuren,
geslachtshormonen en vitamine D.
Gevaren van een te hoog cholesterol
Cholesterol kan binnendringen in de vaatwandcellen van de slagaders. Na verloop van tijd hoopt zich daar dan steeds meer cholesterol op. Er ontstaan zogenaamde plaques, die plotseling kunnen uitscheuren en de slagader acuut kunnen afsluiten. Dat maakt een hoog vetgehalte in het bloed, dat je anders niet bemerkt, zo gevaarlijk.
Een hartaanval, beroerte of een acute doorbloedingsstoornis van een been of arm, kan het fatale gevolg zijn. De plotselinge afsluiting van kransslagaders kan leiden tot hartfalen.
Vaak zijn door cholesterol aangetaste vaatwanden getekend door littekenweefsel en kalkaanslag en dus smaller (aderverkalking). Roken, hoge
bloeddruk en
diabetes leveren een bijdrage aan dit proces en verhogen de kans op complicaties.
Waarvan hangt de cholesterolwaarde af?
Het cholesterolgehalte van onze voeding beïnvloedt het vetgehalte in ons bloed slechts in geringe mate. Ongeveer 0,5 g nemen we per dag op, dat staat gelijk aan 20% -30% van de cholesterol in het bloed. De hoofdmoot van 1-2 g per dag wordt geproduceerd in de lever.
Onze cholesterolproductie wordt dus in de eerste plaats bepaald door onze genen. Een hoog cholesterolgehalte is dus gedeeltelijk aangeboren en wordt alleen maar bevorderd door
obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging en diabetes. Daarom zijn er ook slanke sporters die cholesterolarm eten en desondanks een hoog vetgehalte in het bloed hebben.
Welke waarden zijn normaal?
Cholesterolmetingen bepalen het totale cholesterol in het bloed. In totaal cholesterol tot 200 mg /dl wordt als normaal beschouwd: het risico om atheriosclerose te ontwikkelen is bij een dergelijke bloedcholesterolwaarde niet erg hoog.
De bloedafname moet nuchter worden uitgevoerd, wat wil zeggen dat je ten minste 5 uur van tevoren niets gegeten moet hebben en geen
calorierijke dranken genuttigd moet hebben.
Goed en slecht cholesterol
De totale cholesterol bestaat voornamelijk uit "slecht" LDL Cholesterol en het "goede" HDL Cholesterol:
- hoge LDL-waarden worden als "slecht" beschouwd omdat het LDL-cholesterol zich ophoopt in de wanden van de bloedvaten;
- hoge HDL-waarden worden als "goed" beschouwd omdat HDL-cholesterol de afzetting in de boedvaten weer voor een deel teniet doet.
Lees verder