Stijve nek, oorzaken en tips

Iedereen kent het fenomeen van de stijve nek. Soms schiet het er zomaar in na een werkdag of een lange reis. De medische term voor de stijve nek is torticollis. Draaien of buigen van het hoofd is dan pijnlijk en het kan ervoor zorgen dat u uw hoofd niet meer kunt bewegen. Uw nekspieren zijn geheel verkrampt. In sommige gevallen komt uw hoofd in een scheve of abnormale houding te staan. De spierpijn in de nek gaat meestal vanzelf weer over na een paar weken. De nek gebruiken we dagelijks met grote regelmaat. Het is echter een heel complex lichaamsdeel. Het bestaat onder meer uit spieren, gewrichten, tussenwervels en het ruggenmerg. Normaal gesproken is bewegen geen probleem, maar zodra er iets mis gaat, merken we dat direct. Er onstaat pijn en we krijgen (ernstige) bewegingsproblemen. De nekpijn kan uitstralen naar de rug en schouder. Bovendien kan het gepaard gaan met hoofdpijn.

De oorzaken:

 • Een verkeerde (slaap)houding
 • Kou op je spieren, tocht
 • Het maken van een onverwachte beweging
 • Griep
 • Tandenknarsen
 • Spierverrekking
 • Langdurige stress
 • Te zware belasting van de nekspieren
 • Hersenvliesontsteking
 • Een geknelde zenuw
 • Ontsteking
 • Artrose
 • Whiplash

Ernstige oorzaken

In enkele gevallen is de oorzaak van een stijve nek ernstig. Er zijn symptomen waarbij bij u de alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Deze symptomen zijn:

 • Koorts
 • Toenemende pijn
 • Pijn op de borst
 • Klachten na een ongeval
 • Misselijkheid en overgeven
 • Duizeligheid
 • Warrigheid

Wanneer de stijve nek een gevolg is van een -klein- ongeval, neem dan geen risico en ga naar een arts. Ook een ernstige oorzaak van een stijve nek is hersenvliesontsteking. Wanneer u uw kin niet meer op je borst kunt leggen, of uw armen en benen trekken, is dat een serieus symptoom. De aandoening wordt ook wel nekkramp genoemd. Het komt vooral voor bij kinderen. Het is bij dit symptoom belangrijk, zeker bij kinderen, direct een arts te raadplegen. Artrose kan ook een oorzaak zijn van stijfheid in de nek. Artrose is gewrichtsslijtage. De nekwervels geven last en pijn doordat het kraakbeen tussen de wervels slijt of zelfs verdwijnt. Ook een whiplash leidt vaak tot ernstige nekklachten. Door de onverwachte opdonder die de spieren hebben gekregen is een stijve nek vaak het gevolg. In uitzonderlijke gevallen komt een stijve nek door een tumor, kneuzing of breuk.

Meestal onschuldig

Gelukkig zijn verreweg de meeste gevallen van een stijve nek onschuldig. De huisarts krijgt regelmatig patienten met deze aandoening in de praktijk. Deze raadt dan meestal warmte, beweging en geduld aan. De klachten zijn dan meestal na maximaal een paar weken verdwenen.

Hulpmiddelen

Er zijn ook nog hulpmiddelen die je van de kwaal kunnen afhelpen. Een paar middelen op een rij:
 • Een warme douche of een warm bad
 • Warme doek om de nek wikkelen
 • Pijnstillers met Ibuprofen (Advil, Motrin, Voltaren)
 • Een smeerbare warm-wordende spier- en gewrichtsgel
 • Middelen met het arnica-extract

Natuurlijk middel: Arnica montana

De Arnica montana is een plant die bekend staat om de gunstige invloed op onder meer pijnlijke spieren, stijfheid en verrekkingen. Het is niet alleen pijnstillend, maar ook ontstekingsremmend. Er zijn middelen verkrijgbaar met het Arnica-extract. Product met het Arnica-extract zijn vrij verkrijgbaar bij drogist, apotheek en gezondheidswinkel.

Oefeningen tegen de stijve nek

Een verkeerde werkhouding is een belangrijke oorzaak van een stijve nek. Om de stijfheid te voorkomen kunt u de volgende oefeningen doen.

Oefening 1: Verticaal draaien van uw nek

Laat uw armen relaxed langs uw lichaam hangen. Draai uw hoofd naar rechts en probeer met uw rechterwang uw rechterschouder te raken. Houd dit vijf seconden vast. Doe dit nog een keer aan de linkerkant.

Oefening 2: Horizontaal draaien van uw nek

Laat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen. Beweeg uw hoofd naar rechtsvoor. Houd dit vijf seconden vast en breng vervolgens uw hoofd naar linksachter. Herhaal dit, maar dan in de andere richting. 

Oefening 3: Zittend stretchen nek- en schouderspieren

Neem een zittende houding aan en vouw uw handen. Strek de armen naar boven met open handpalmen naar boven gericht. Herhaal dit, ook door de armen naar voren te strekken.

Oefening 4: Staand stretchen nek en schouderspieren

Sta rechtop en trek met uw rechterhand de linkerarm achter uw rug. Buig daarbij het hoofd rustig naar de rechterkant. Tel tot tien en herhaal daarna de andere kant. Sluit dit af door afwisselend de armen omhoog en omlaag te houden. Als u de rechterarm opsteekt, moet uw linkerarm naar beneden wijzen en andersom. Strek daarbij uw vingers.

Huisarts

Houd u last van een stijve nek? Ga dan naar de huisarts.

Operatie

Alleen in uitzonderlijke hardnekkige gevallen biedt een operatie soelaas. Dat kan alleen met een medische verwijzing van een arts. Nekoperaties geven meestal een goed resultaat. Na deze medische ingreep zijn meestal de oorzaak en klachten verdwenen.
© 2013 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen spierpijn?Wat te doen tegen spierpijn?Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele da…
Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Iedereen heeft wel eens last van een stijve nek. Vastzittende spieren kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerde houdi…
Nekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten ten gevolge van een whiplash zijn bekend, maar er zijn veel meer oorzaken van nekklachten. Vaak realiseren m…

Adem ruikt naar acetonAdem ruikt naar acetonDe adem kan naar aceton ruiken. Dit wordt vooral gezien bij kinderen die ziek zijn, maar ook bij volwassenen. Hier zijn…
Oorsuizen behandelen met implantaat in oorOorsuizen behandelen met implantaat in oorMensen met oorsuizen (tinnitus) horen de hele dag een onafgebroken uiterst irritant geluid in het oor. Voor veel lijders…
Bronnen en referenties
 • www.gezondheidsplein.nl
 • www.whiplash.nl
 • Gezondheid.vraaglink.nl
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.