Symmastia of uni-boob, wat is het?
De aandoening Symmastia komt zelden voor. Toch zijn er zowel gevallen bekend waarbij mensen het kregen na een operatie evenals gevallen waarbij mensen ermee geboren zijn. Bij Symmastia zit de huid niet aan het borstbeen vast waardoor het lijkt of de borsten uit een stuk bestaan. In dit artikel leest u meer over Symmastia.
Wat is Symmastia?
Bij Symmastia heeft het weefsel dat de huid aan het borstbeen verbind losgelaten. Bij borstimplantaten kan dit gebeuren doordat het weefsel tijdens de ingreep per ongeluk word losgemaakt of te weinig verbinding overhoud met het borstbeen. De borsten komen hierdoor als het ware aan elkaar te zitten, terwijl deze normaal gesproken los van elkaar geplaatst zitten. Door het stuk huid tussen de twee borsten maakt dat de borstpartij een geheel lijkt. Symmastia wordt dan ook wel uniboob genoemd.
Dunne mensen hebben vaak ook minder weefsel en vet wat de huid aan het borstbeen verbind, hierdoor is voor dunne mensen de kans op Symmastia groter. Niet alleen tijdens de operatie kan symmastia al ontstaan, maar ook na de operatie. Als de twee implantaten te dichtbij elkaar geplaatst zijn en flink aan de maat zijn kan de huid ook nog los gaan van het borstbeen.
Bij mensen met Pectus komt het weefsel dankzij de vergroeiing ook los of het weefsel is al los sinds de geboorte.
Hoe krijgt men Symmastia?
Symmastia kan zowel aangeboren zijn als worden veroorzaakt tijdens of na een operatie. Symmastia komt het meeste voor bij dunne mensen die een borstvergroting hebben ondergaan. Sowieso kan symmastia ontstaan na een operatie in de borststreek.
Symmastia is erg zeldzaam en nog relatief onbekend. De kans dat men met symmastia geboren word is klein, maar bestaat wel degelijk. De meeste mensen die worden geboren met symmastia hebben ook last van een vergroeiing van het borstbeen. Deze vergroeiing noemt men ook wel Trechterborst of Pectus. Pectus houdt in dat een teveel aan kraakbeen ervoor zorgt dat het borstbeen naar binnen- of buiten wordt geduwd. Pectus wordt meestal al vrij vroeg vastgesteld. Symmastia daartegenover wordt meestal pas zichtbaar aan het begin van de tienertijd, wanneer de borsten gaan groeien.
De lasten
Hoeveel huid er tussen de borsten zit is heel erg verschillend. Veel mensen die ermee geboren zijn ontdekken dan vaak ook vrij laat dat hun borsten iets anders zijn. Het feit dat het ook vrij zeldzaam is maakt het ook lastig te herkennen. Mensen die een operatie hebben ondergaan valt het vaak wel op dat het niet klopt, hun borsten zagen er namelijk voor de operatie niet zo uit.
Met Symmastia kan het zijn dat het lastig wordt om een passende bh en/of bikini te vinden. Vooral beugelbh's vallen vaak af. De beugels drukken namelijk anders op het stuk tussen de borsten. Dit zorgt er ook voor dat de bh niet netjes kan aansluiten aan de onderkant van de borsten. Een iets te grote sportbeha kan soms nog een beetje uitkomst bieden. Zorg altijd dat u de bh eerst past en zeker weet dat u er geen last van krijgt.
De meeste last is voor de meeste mensen echter niet het zoeken van toepasselijke kledingstukken, maar de onzekerheid. Vooral omdat Symmastia als het aangeboren is zich vaak ontwikkeld in de tienerjaren. Dit is al een lastige periode voor de meeste mensen en Symmastia maakt het er niet makkelijker op. Symmastia is met gewone kleding aan in principe niet zichtbaar, maar veel mensen willen toch ook graag kunnen zwemmen en de tijd van vriendjes breekt aan.
De opties
Helaas zijn er vrij weinig oplossingen voor Symmastia. Sommige artsen raden het zelfs af om er iets aan te doen. Er bestaat namelijk een zeer grote kans dat de huid na een tijd opnieuw los zal komen, daarbij zijn de littekens vrij groot en kan het zijn dat de borsten na de operatie ongelijk zullen zijn. De arts zal bij een operatie de huid weer vastmaken aan het borstbeen. Het herstellen duurt ongeveer 12 weken en wordt vaak doorgegaan met een speciale bh. Het is een bh ook wel thong-bra genoemd die zorgt dat het weefsel na de operatie op de juiste plek blijft. Het is dus ook de vraag of het voor u de moeite waard is om een operatie of ingreep te proberen. Overleg altijd goed met artsen en specialisten en neem de tijd om over beslissingen na te denken.