Hoofdpijn op natuurlijke manier de baas

Hoofdpijn op natuurlijke manier de baas Hoofdpijn is naast rugpijn een van de meest voorkomende problemen en heeft de meest uiteenlopende oorzaken. Waarbij de een er met een pijnstiller vanaf is, zal de ander uren in bed door kunnen brengen om het hoofd rustig te krijgen. Dan hebben we het nog niet eens over de ergere vormen van migraine. Maar een stevige hoofdpijn kan je ook eens op een natuurlijke manier proberen te baas te worden, waarbij alles begint met het leren luisteren naar je lichaam. Hoofdpijn is naast rugpijn een van de meest voorkomende problemen en heeft de meest uiteenlopende oorzaken. Waarbij de een er met een pijnstiller vanaf is, zal de ander uren in bed door kunnen brengen om het hoofd rustig te krijgen. Dan hebben we het nog niet eens over de ergere vormen van migraine. Maar een stevige hoofdpijn kan je ook eens op een natuurlijke manier proberen te baas te worden, waarbij alles begint met het leren luisteren naar je lichaam.

Spanningspijn

Maar liefst ruim 3 miljoen mensen in Nederland hebben zo nu en dan last van hoofdpijn, waarbij spanningshoofdpijn een van de meest voorkomende vormen is. De oorzaken hiervoor kunnen uiteenlopend zijn, waarbij stress een van de grootste veroorzakers is. Maar ook als je langdurig in een verkeerde houding zit of je slaapt slecht. We gaan alsmaar door, want we zijn druk en dat brengt automatisch met zich mee dat we signalen van het lichaam minder goed opnemen.
Het klinkt wellicht vreemd, maar door de hoofdpijn geeft je lichaam een duidelijk signaal af dat er iets moet gebeuren. Er een pauze ingelast moet worden, omdat het lichaam even tot rust moet komen. Het is altijd goed naar het lichaam te luisteren, signalen worden immers niet voor niets door dit ingenieuze systeem afgegeven.

Pas op de plaats

Als je luistert naar je lichaam zijn er verschillende zaken die je kunt doen, een daarvan is het laten rusten van het lichaam. Als je het niet hebt kunnen voorkomen, is even het lichaam rust gunnen eigenlijk het beste. Gaan liggen en de ogen sluiten, helpt vaak wel om het lichaam te laten herstellen. Afhankelijk van de mate van hoofdpijn kan een hazenslaapje al voldoende zijn of moet je even wat meer tijd voor jezelf nemen.
Verder kan soms wat ijsklontje in een doek gewikkeld tegen de plek houden waar de hoofdpijn zit, al enige verlichting geven.
Een andere manier, welke meer gericht is op het voorkomen, is het lichaam juist activeren. Of eigenlijk is het de meridianen weer laten doorstromen. Dit kan je doen door wat specifieke, en relatief eenvoudige, yogaoefeningen.

Do-in yoga

Do-in staat voor ‘reis naar binnen’ en dat is wat je doet als je de energiebanen in het lichaam activeert. De meridianen dus, want die zijn verantwoordelijk voor de energiedoorstroming in ons lichaam.
Deze vorm van yoga is er op gericht dat je leert luisteren naar dat onderbuik gevoel. Immers, als je teveel van jezelf vergt krijg je altijd eerst wat matige of subtiele meldingen van het lichaam en deze worden heftiger naarmate je er niet naar luistert. Als je leert luisteren naar je onderbuik, kan je voorkomen dat je lichaam iets rigoureus als een heftige hoofdpijn als ‘signaal’ moet geven. Doe deze oefeningen regelmatig en het helpt je in het luisteren naar je lichaam.

Enkele van de oefeningen die bijdragen aan het (weer) leren signaleren.

Meridiaanregulatie

 • Ga of op een stoel zitten of op de grond met de voeten onder de billen. Waar het om gaat is dat je met een rechte rug zit.
 • Zet je linkerhand tegen je rechter pols voor je op borsthoogte, kijk met je gezicht naar links en druk op een uitademing tegen je pols aan.
 • Herhaal dit een tiental keer en wissel dan van kant. Wissel totaal 4x.

Drukpuntmassage

 • Ga recht op de grond liggen en trek de knieën op.
 • Zet nu je handen tegen je gezicht alsof je en soort verrekijker maakt. Waar bij de duimen tegen het bovenste gedeelte van je neusbrug drukken en de rest van je hand niet rond om de ogen, maar meer open met de zijkant van de wijsvinger drukkend tegen de slapen.
 • Druk voorzichtig, het mag vooral geen pijn doen en houdt deze houding een 40-tal seconde vast, waarbij je heel gericht ademt in de richting van deze punten. Visualiseer dat je zuurstof daar rechtstreeks naar toe gaat.
 • Druk nu je hoofd wat verder naar achter richting je schouders en herhaal het vorige.

Waterstrekking

 • Ga rechtop zitten en leg je benen gestrekt voor je. De voeten op heupbreedte uit elkaar.
 • Op een inademing strek je de armen (met de handpalmen naar buiten) boven het hoofd.
 • Op een uitademing breng je het bovenlichaam en de gestrekte armen naar voren, richting je voeten. Zorg wel dat je hoofd ontspannen meebeweegt.
 • Houdt deze houding een 20-tal seconde vast en adem goed door.
 • Kom langzaam weer omhoog.

Hoofdrol

 • Ga op handen en knieën zitten.
 • Buig nu je ellebogen en breng deze naar de grond, zover dat je hoofd ook de grond raakt.
 • Rol nu je hoofd voorzichtig wat naar voren en weer naar achteren, als een soort massage.
 • Doe dit gedurende een 20-tal seconde en kom dan in alle rust weer omhoog.
PS Spreekt voor zich dat je deze oefening niet moet doen als je al hoofdpijn hebt en is je hoofd erg gevoelig, bouw deze oefening dan rustig op. Als je hoofd er aan gewend is, is het namelijk een erg rustgevende oefening voor het hoofd.

Tot slot

Yoga kan heel complex zijn, maar enkele van deze relatief eenvoudige oefeningen regelmatig toepassen, voorkomt een stagnering van de meridianen en zorgt dat de energiebanen goed blijven stromen.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…

Stotteren, symptomen en behandelingStotteren, symptomen en behandelingStotteren valt onder de spraakstoornissen. Een spraakstoornis is soms aangeboren maar kan ook ontstaan door een trauma o…
Gewichtstoename bij reumamedicatie vermijdenGewichtstoename bij reumamedicatie vermijdenReuma, artritis, artrose ook wel gewrichtspijn genoemd heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. Lopen en bew…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.