Gewichtstoename bij reumamedicatie vermijden

Gewichtstoename bij reumamedicatie vermijden Reuma, artritis, artrose ook wel gewrichtspijn genoemd heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. Lopen en bewegen gaat pijnlijk en de ingenomen medicatie zorgt ervoor dat het gewicht toeneemt. De klachten nemen daardoor verder toe, waardoor de mobiliteit aanvullend verslechtert. Het kan motiveringsproblemen geven, waardoor de persoon verder in de put raakt. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat enerzijds de invloed van pijn wordt verminderd en anderzijds dat er minder vocht wordt vastgehouden. Wat kun je zelf doen - naast de inname van de medicijnen - om de overlast van pijn en gewicht te verminderen?

Gewichtstoename reumamedicatie vermijden


Waardoor wordt gewrichtspijn veroorzaakt?

Naarmate men ouder wordt neemt het aandeel natriumbicarbonaat in het lichaam af, waardoor het zuurgehalte toeneemt. Het houdt in dat er meer melkzuur in spierweefsel en urinezuur in gewrichten gaat opbouwen. Urinezuur is de oorzaak van ontstekingen aan het synovium of het slijmvlies tussen de bewegende botdelen. Die ontsteking zorgt ervoor dat de druk op het omringende weefsel, pezen, botten en spieren dermate toeneemt, waardoor ernstige pijn kan ontstaan. De druk kan daarbij dermate toenemen dat het gewricht qua formaat lijkt toe te nemen door een uitstekend ontstoken slijmvlies.

Gebruik van medicatie

Om de aandoening te lijf te gaan wordt er geregeld Enbrel in combinatie met MTX voorgeschreven. Het heeft tot doel om de werking van ontstekingen in het gewricht tegen te gaan, zodat de druk kan afnemen. De spanningen nemen daardoor af en dus kan de pijn geleidelijk aan verminderen. Medicatie zoals Enbrel wordt ingespoten, waarbij in veel gevallen jeuk of rode zwelling ontstaat. Methotrexaat heeft een ontstekingsremmende werking en onderdrukt het immuunsysteem. Het medicijn wordt ook wel bij bepaalde vormen van kanker toegepast, om zo de weerstand tijdens de intensieve behandeling te ondersteunen. Nadeel van het gebruik is dat de persoon meer vocht vasthoudt, waardoor het gewicht toeneemt.

Gewichtstoename ongunstig voor artritis

Door de inname van medicijnen neemt het gewicht toe. Vocht wordt in het lichaam vastgehouden, waardoor men aankomt. Een toename van gewicht betekent eveneens dat de stof aromatase in het lichaam toeneemt. Daardoor wordt eveneens meer oestrogeen aangemaakt. Het zorgt voor extra toename van gewicht. Al het gewicht dat moet worden gedragen, heeft door druktoename een extra nadelige invloed op de gewrichten. Het is dus noodzaak om af te vallen, terwijl wel gebruik wordt gemaakt van de voorgeschreven artritis-medicijnen. Wat kan men verder doen?

Combinatieaanpak

Voor diegene met reumatische problemen is het noodzaak om structureel de levensstijl te wijzigen. Er moet op gewicht worden gelet, het metabolisme worden aangepakt en vocht met gifstoffen worden afgevoerd. Een goede conditie door stevige spieren en minder gewicht zorgt ervoor dat de druk minder is. Afvoer van zuren zorgt ervoor dat het urinezuurgehalte in de gewrichten wordt beperkt, zodat de invloed van de ontsteking afneemt. In combinatie met voorgenoemde medicijnen kan een goede balans worden bereikt, waarbij beweging minder pijnlijk verloopt. In samenspraak met de behandelend arts kan door de volgende tips de mate van medicijngebruik worden afgebouwd.

Vochtafvoer stimuleren

De medicatie zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden. Dit is gewicht en drukt extra op de bewegende delen. Brandnetelthee heeft de eigenschap om vocht af te drijven, waarbij ook zuren en gifstoffen worden verwijderd. Het aandeel melk- en urinezuur in het lichaam wordt op een natuurlijke manier afgevoerd. De bron van alle ellende wordt dus uit het lichaam gehaald, waardoor de invloed eveneens wordt beperkt. Een thee-kuur mag een maand worden ingenomen, waarna een maand rust moet worden genomen. Wissel het dan af met bijvoorbeeld rooibosthee, waarmee het lichaam kan ontspannen.

Spiergroei bevorderen

Mensen met gewrichtspijnen zien liever af van beweging. Bewegingsloos zijn heeft een negatieve invloed door gewichtstoename, de gewrichten met spieren minder soepel functioneren en het lichaam extra gaat protesteren bij inspanningen. Oftewel beweging is nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Spieren zorgen ervoor dat de ledematen sterk zijn, waarnaast meer spiermassa meer energie van het lichaam vraagt. Daardoor ontstaat gunstige balans om bij af te vallen. De aanmaak van spieren kan ook worden gestimuleerd door zinktabletten in te nemen. Daarmee wordt de invloed van aromatase beperkt, zodat meer testosteron wordt geproduceerd.

Stofwisseling en gewichtsverlies

Het metabolisme wordt aangestuurd door aminozuurproductie en adrenaline. Lopen of een mate van training geeft een stijgend adrenalinegehalte. Afslanken staat altijd op gespannen voet met eten. Vaker eten is gunstig om gewichtsverlies te stimuleren. Minder eten zorgt ervoor dat de maag stilvalt en dus daalt het aminozuuraandeel aanzienlijk. Je doet er dus goed aan om vaker te eten, echter gezonde maaltijden in beperkte hoeveelheid. Daarmee kun je een gunstige balans vinden om goed af te vallen, terwijl je over een dag gezien blijft eten.

Experimenteel: pijnloos na een maand bloedzuigers

Binnen een proefondervindelijk experiment in Duitsland zijn Hirudo-bloedzuigers ingezet, waarmee de VAS pijnscore binnen 28 dagen aanzienlijk is gedaald. De zuignappen met minuscule haakjes geven namelijk stoffen af zoals hirudine (anti-bloedstolling) en collagenase (antibacterieel, anti-histaminisch en ontstekingsremmend). De combinatie zorgt ervoor dat de zwelling grotendeels kan verdwijnen, waardoor de pijn-invloed minimaal is geworden.

Doe je voordeel door voorgaande tips op te volgen, zodat het gewicht bij reuma-medicijngebruik niet toeneemt. Wijzig je levensstijl, zodat je daardoor minder last hebt van pijnlijke gewrichten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enbrel: etanercept medicatie bij reuma, JIA, BechterewEnbrel: etanercept medicatie bij reuma, JIA, BechterewHeeft u last van aanhoudende klachten na medicijngebruik bij reuma, JIA (jeugdreuma), psoriasis of de ziekte van Bechter…
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…
Dikke pijnlijke rode grote teen door een jichtaanvalDikke pijnlijke rode grote teen door een jichtaanvalHet hebben van jicht is vergelijkbaar met reuma, echter wordt er vaak geconstateerd dat de serumwaarden niet in de richt…
Sneller reuma herkennen en behandelenSneller reuma herkennen en behandelenWorden we ouder dan neemt de opbouw van zuren in het lichaam toe. Urinezuur tast het aminozuur arginine aan, waardoor ci…

Hoofdpijn op natuurlijke manier de baasHoofdpijn op natuurlijke manier de baasHoofdpijn is naast rugpijn een van de meest voorkomende problemen en heeft de meest uiteenlopende oorzaken. Waarbij de e…
Pijn in de onderrug (spit) door nierproblemenPijn in de onderrug (spit) door nierproblemenDe nieren zijn de zuiveraar van het lichaam door afvalstoffen en overbodige mineralen te scheiden uit het bloed. Daarnaa…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Methotrexaat#Bijwerkingen
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Gewrichtspijn.aspx?mId=10701&rId=196
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Reumato%C3%AFde_artritis
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Enbrel.aspx?mId=10704&rId=1275
  • http://www.reumaforum.nl/viewtopic.php?f=2&t=2586
  • http://www.hirudotherapie.nl/nl/artikel5.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 03-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.